Belgische acteurs die de stuntman achterwege lieten

Films | Acteren is geen gemakkelijk beroep en dat geldt nog minder voor acteurs die hun stunts zelf uitvoeren. Tom Cruise, Jackie Chan, Angelina Jolie en vele andere Hollywood-acteurs hebben het aangedurfd om niet te worden nagesynchroniseerd in scènes die ons heel wat heisa hebben bezorgd. In België is het zeldzamer dat acteurs hun eigen stunts uitvoeren, maar wie zijn de uitzonderingen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kevin Janssens

Vandaag is hij niet meer van het grote en kleine scherm weg te slaan, maar in het begin van de jaren 2000 had nog amper iemand gehoord van Kevin Janssens. Hij raakte bekend bij het grote publiek in 2006, toen hij de hoofdrol wegkaapte in de eerste Vlaamse actiefilm ‘Windkracht 10, Koksijde Rescue’. In de film over de Sea Kingpiloten speelde hij Rik Symons, een onstuimige duiker die nieuw is in het rescueteam en de voor veel opschudding zorgt.
 
Een actiefilm gaat natuurlijk gepaard met veel stunts en Janssens stond erop om die allemaal zelf uit te voeren. “Wat je zelf doet, komt altijd echter over. Het is helemaal geen kwestie van stoerdoenerij, maar een stuntman beweegt nu eenmaal anders dan jezelf”, vertelde de acteur destijds. Eén scène heeft hij overgelaten aan een stuntman, tot zijn grote spijt: “Maar als de jongens van de verzekering nee zeggen, dan is het nee.''
 
Voor zijn meest recente film haalde Janssens ook een stunt uit, al was die fysiek minder gevaarlijk dan mentaal. Om het personage ‘de Patrick’ uit de gelijknamige film te spelen, moest hij maar liefst 17 kilo aankomen. Een ware opgave voor iemand die doorgaans heel afgetraind door het leven gaat. In een interview bekende Janssens dan ook zwaar depressief te zijn tijdens de opnames. Gelukkig werd de zware beproeving beloond met een Ensor en lovende kritieken.

Jean-Claude Van Damme

Op 60-jarige leeftijd is de Belgische acteur Jean-Claude Van Damme een gevechtsportster in films. Het was vooral in de jaren 80-90 dat de acteur opviel. Op tienjarige leeftijd startte hij met gevechtsporten en later emigreerde de atleet naar de Verenigde Staten om er een filmcarrière na te streven.
 
Van Damme staat erom bekend zijn eigen stunts uit te voeren. Hij speelde in tal van actiefilms met grote namen uit Hollywood, zoals Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Het is zijn spreidstand die hem uitzonderlijk maakt. We zagen hem in strakke spandex in 'Double Impact' (1991), waar hij van dat talent gebruikmaakte om jonge vrouwen te verleiden. In 'Kickboxer' (1989) werd de spreidstand om precies dezelfde reden ingezet, en ook in een van de klassieke actiefilms uit die tijd 'Bloodsport’ (1988) haalde hij de truc boven.
 
Van Dammes laatste grote prestatie was voor een Volvo Trucks reclame. De acteur, 53 op dat moment, werd gezien terwijl hij zijn grote split deed, leunend op twee vrachtwagens. Veel mensen noemden het bedrog, maar er was niets vervalst. Hij deed het in zijn eentje en de eerste take was meteen de juiste.
 

Sven De Ridder

In ‘Torpedo’ was het haast onmogelijk om alle stunts door professionele stuntmannen te laten uitvoeren. De film met Sven De Ridder en Koen De Bouw was de allereerste Vlaamse duikbootfilm. De Ridder had de nodige ervaring om de gevechtsscènes tot een goed einde te brengen. “Voor de serie ‘Cordon’ volgde ik ooit een wapentraining en ik heb destijds ook met FAL en Vigneron geschoten”, aldus De Ridder aan Het Nieuwsblad. “Wie nog legerdienst heeft gedaan zal die wapens kennen. Ik had de pech net nog bij de laatste lichting te horen die zijn dienstplicht moest vervullen.” Er was dus geen ervaren stuntman nodig om het schieten met de bazooka geloofwaardig te doen overkomen.
 
Naast de schietscènes met het nodige geweld, waren er nog een paar andere stunts die gewoon door de acteurs zelf werden uitgevoerd. In de oorlogsfilm worden namelijk ook een paar mensen veroordeeld tot de galg. De mensen die opgeknoopt werden, waren geen stuntmannen, maar acteurs in een speciaal harnas. Dat harnas hangt vast aan een ander touw dat naast de strop loopt. Tijdens de montage wordt het extra koord digitaal weggehaald en zo lijkt het helemaal echt. Best nog gevaarlijk, want als het harnas niet goed zit kan het zomaar ineens fout gaan. Gelukkig was dat niet het geval en werd de film zonder problemen ontzettend positief onthaald.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top