Wat een vreemde avond gisteren voor Kevin Durant, de sterspeler van de Nets. Hij mocht de partij vanwege het Covid-protocol niet starten. Durant verscheen in het eerste kwart dan toch tussen de lijnen, maar moest zijn ploegmaats in het derde kwart terug verlaten wegens het protocol omtrent het coronavirus.
Het is een ongeziene situatie en toont nogmaals aan dat de wereld momenteel nog altijd in onzekerheid verkeert door het coronavirus. De speler mocht aanvankelijk spelen, maar moest in het midden van de partij alsnog aan de kant blijven om het protocol te respecteren.

Enkele minuten voor de wedstrijd tussen de Brooklyn Nets en Toronto kwam het bericht dat Durant vanwege gezondheidsredenen niet kon spelen. Hij was in contact gekomen met iemand die mogelijk besmet was met het coronavirus. De regels stellen dat de persoon in kwestie dan niet mag aantreden tijdens een wedstrijd.

De eerste keer in zijn carrière

De partij begon dus zonder Durant, maar tot ieders verbazing kwam de MIVP van 2014 in het eerste kwart plots toch het veld op omdat die persoon met wie hij in contact was gekomen dan toch niet besmettelijk zou zijn. Dat was goed nieuws voor manager Steve Nash, die Durant dan toch kon laten invallen. Het was voor Durant de eerste keer in zijn carrière dat hij niet startte. Zijn reeks van 866 wedstrijden als titularis werd hierdoor verbroken.

Een fout van de NBA

In het derde kwart, wanneer beide teams bij hun trainers stonden, kreeg Durant plots te horen dat hij onmiddellijk het veld moest verlaten. Hij eindigde zijn partij met acht punten, nog maar de tweede keer in zijn carrière dat hij de kaap van tien punten niet wist te behalen tijdens een wedstrijd. Durant was echter niet te spreken over de gang van zaken en reageerde tijdens de wedstrijd op Twitter: "Free me".

De NBA kwam na de match met een uitleg. Durant testte de voorbije 24 uur drie keer negatief, maar had enkele uren voor de wedstrijd contact met iemand die mogelijk besmet was met het coronavirus. Daardoor waren zijn tests mogelijk niet meer accuraat.

Een speler moet in quarantaine gaan als hij in contact is gekomen met iemand die positief testte. Dat was aanvankelijk niet het geval en daardoor mocht Durant nadien toch in het veld komen, maar even later bleek die persoon waarmee hij in contact was gekomen toch positief te hebben getest. De NBA onderzoekt nu welk contact de twee hebben gehad en dan zal beslist worden of Durant in quarantaine moet gaan. De speler zal zondag alvast niet aantreden tegen de Sixers. Tot overmaat van ramp verloren de Nets de partij tegen Toronto…