Deze grote regisseurs moesten filmprojecten opgeven
Steven Spielberg heeft er lang van gedroomd om een film te maken over de ontmoeting tussen Hernan Cortés en de Azteekse keizer Moctezuma, maar het bleef bij wachten … Hier zijn een paar voorbeelden van projecten van geweldige regisseurs die nooit het daglicht hebben gezien.
Door Pickx

Deel dit nieuws
‘Napoleon’ door Stanley Kubrick
Stanley Kubrick was een getalenteerde regisseur die erg mooie films maakte, maar tegelijkertijd deed hij vaak erg moeilijk bij opnames. Daardoor zagen veel van zijn projecten nooit het daglicht. Een van zijn meest veelbelovende projecten die mislukten, was wellicht de film over Napoleon. Kubrick wilde die film in 1969 maken voor producer MGM, net na de lancering van de succesvolle film ‘2001: A Space Odyssey’. Bij de voorbereiding van de film had Kubrick al honderden uren besteed aan onderzoek naar het tijdperk waarin de Franse machtshebber leefde. Hij stuurde werknemers naar alle uithoeken van Europa om te verkennen en verzamelde maar liefst 17.000 historische afbeeldingen. Die vond hij bij historici, die op hun beurt werden ingehuurd om als adviseur Kubrick bij te staan. Kubrick hoopte de grootste historische film ooit te maken en investeerde zijn eigen centen in het project.
De regisseur stond evenwel ook bekend om zijn perfectionisme en zijn lange opnamedagen. Zijn project over Napoleon werd dermate groot, dat ze te veel elementen bevatten waar producer MGM niet meer wilde aan meewerken. De producer wilde de risico’s niet nemen en besloot geen verdere kosten te maken, tot ergernis van Kubrick. De regisseur bewaart tot op vandaag al zijn onderzoek in eigen bezit, het gaat om maar liefst 88 dozen vol historische informatie.
‘Megalopolis’ door Francis Ford Coppola
‘Megalopolis’ is dan weer het naar eigen zeggen ‘belangrijkste project voor ‘Apocalypse Now’’ van de bekende regisseur Francis Ford Coppola. Volgens hem stonden een aantal eerder gemaakte films volledig in het teken van zijn ‘meesterwerk’. De opbrengst van die films zou geïnvesteerd worden in de productie van ‘Megalopolis’. De film gaat over New York en de verwoesting van de stad na een grote ramp. Een architect krijgt na die ramp de opdracht om de platgebrande stad terug op te bouwen als ideale, utopische stad. New York zou vanaf dan ‘Cityworld’ heten.
Het scenario van de film telt maar liefst 212 pagina’s en is volledig afgewerkt. Maar Coppola moest de productie van de film beëindigen nadat de stad waar alles om draaide, New York, geteisterd werd door de aanslagen van 11 september. De regisseur kon zich niet voorstellen dat hij een film zou maken over een ramp die zich afspeelt in de hard getroffen stad. Coppola had voor de annulatie van zijn films zelfs al een cast samengesteld. Onder anderen Nicolas Cage, Kevin Spacey, Warren Beatty, Robert de Niro, Russell Crowe, Parker Posey en Paul Newman hadden al hun interesses kenbaar gemaakt. Misschien is er nog een sprankeltje hoop, want Coppola zei in 2019 dat hij opnieuw aan het project werkte.

‘Kaleidoscope’ van Alfred Hitchcock
Ook Alfred Hitchcock heeft een onafgewerkt project, ‘Kaleidoscope’ genaamd. Hij ontwikkelde het scenario van die film nadat zijn film ‘The Torn Curtain’ in 1966 ferm mislukte. Hij wilde een nieuwe thriller maken met seksueel getinte scenes. Hij hoopte het succes van eerdere films als 'Psycho' en 'The Birds' verder te zetten.
Het verhaal ging over een seriemoordenaar die vrouwen naar afgelegen hoeken lokte om ze te verkrachten, voor hij ze ook nog eens vermoorde. Om de scenes extra spannend te maken, wilde hij technieken uit de Europese filmwereld gebruiken. Zo zou hij handcamera’s hanteren en de scenes sneller op elkaar laten opvolgen. De cast zou niet uit beroemde acteurs bestaan. Zijn ‘innovatieve’ werkwijze werd echter niet gesteund door producers, die hem overtuigden om het project te laten liggen. Toch gebruikte hij enkele scenes uit ‘Kaleidoscope’ in zijn film ‘Frenzy’ waarin een moordenaar te zien is die erg veel weg heeft van de moordenaar uit ‘Kaleidoscope’.

‘Cortés’ van Steven Spielberg
Zoals we weten, is de agenda van Steven Spielberg redelijk druk. Hij werkt vaak aan twee films tegelijkertijd. In 1993 bracht hij tijdens het filmen van 'Jurassic Park' zijn avonden door met het monteren van 'Schindler's List', een hele prestatie waarbij hij erg lange dagen werkte. Na de release van zijn film 'Lincoln' raakte Spielberg geïnteresseerd in een script van de beroemde scenarioschrijver Dalton Trumbo, 'Moctezuma'.
De film zou destijds worden geregisseerd door Martin Ritt met Kirk Douglas in de hoofdrol, maar de donkere jaren woedden in de Verenigde Staten en Dalton Trambo kwam op de zwarte lijst, waardoor hij niet voor de bioscoopsector mocht werken. 50 jaar later vertrouwde Spielberg de scenarioschrijver van 'Schindler's List' de taak toe om het script aan te passen, de film werd omgedoopt tot 'Cortés'. Het is Javier Bardem die wordt getipt om de rol van de legendarische conquistador te spelen. Maar omdat er opnieuw te veel projecten in de maak waren, moest Spielberg ‘Cortés’ opgeven en in zijn kast laten liggen.

Lees meer over Films
-
Spielbergs ‘The Fabelmans’ in première op Filmfestival Oostende
Familie is altijd al een centraal onderwerp geweest in het imposante oeuvre van de Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg. In zijn nieuwe film ‘The Fabelmans’ richt Spielberg (76) zowaar de camera voor het eerst op zijn eigen jeugd. De veelgeprezen regisseur won met zijn familiedrama al twee prijzen op de Golden Globes (beste film en regisseur) en sleepte ook vijf Oscarnominaties in de wacht. Maar zijn enkele opmerkelijke gebeurtenissen in de film ook echt gebeurd? Pickx zoekt het uit.
-
Dit zijn de glansrollen van Will Poulter op het witte doek
Nu acteur Will Poulter aanstaande zaterdag zijn 30ste verjaardag viert, blikt Pickx terug op vijf van de meest memorabele rollen van de jonge Brit. Tijd voor een bloemlezing!
-
De genomineerden voor de Kastaars onder de loep
De Kastaars, de televisieprijzen die dit jaar in het leven geroepen zijn, worden zaterdag uitgereikt. We gingen door de genomineerden van de prijzen, die niet enkel programma’s en BV’s, maar ook onbekende Vlamingen die in een programma meededen in de bloemetjes zetten.
-
Pommelien Thijs en Stromae grote winnaars op de MIA's
Pommelien Thijs en Stromae hebben zich gisteravond tot de grote winnaars van de Music Industry Awards (MIA's) gekroond. Ze mochten elk drie awards mee naar huis nemen op de vijftiende editie van de MIA's. De show was live te volgen op Eén.
-
DJ MAG kroont Tomorrowland opnieuw tot beste festival ter wereld
Het populaire magazine over elektronische muziek DJ MAG heeft Tomorrowland uitgeroepen tot beste festival ter wereld in 2022. Meer dan 100.000 lezers brachten hun stem uit. Tomorrowland pikt zo de draad weer op na twee coronajaren, want ook in 2019 ontving het al die titel.
-
Maanrock blijft drie dagen duren, Bart Peeters van de partij
Het gratis stadsfestival Maanrock in Mechelen zal ook dit jaar drie dagen duren op het hoofdpodium op de Grote Markt. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het experiment met een extra volwaardige festivaldag op vrijdag voor de 25ste verjaardag vorig jaar krijgt dus een verlengstuk. Bart Peeters wordt dit jaar de headliner op vrijdag.
-
Milo Rau stopt als artistiek leider van stadstheater NTGent
Regisseur Milo Rau stopt over enkele maanden als artistiek leider van stadstheater NTGent. De 46-jarige Zwitser is aangesteld als intendant van de Wiener Festwochen, een Oostenrijkse cultuurfestival. Een opvolger is nog niet gekozen.
-
Nieuw in je Proximus VOD-catalogus
Haal je favoriete snacks uit de kast! Want er zitten weer een heleboel nieuwe films en series in je Proximus VOD-catalogus. Bereid je dus voor op een maand lang bingewatchen. Ready, set, play!
-
Dit heeft Prime Video in petto voor februari
Zoals elke maand verrijkt het online streaming platform Prime Video zijn catalogus met nieuwe programma's! Pickx heeft voor jou uitgezocht wat er in februari nieuw is en zet een paar kijktips op een rijtje.
-
'Shotgun Wedding': een gekke romantische komedie met Jennifer Lopez
In 'Shotgun Wedding' ontspoort het droomhuwelijk van Jose Duhamel en Jennifer Lopez volledig. Neurotische gasten, bandieten, gijzelingen, jachtgeweren en granaten zijn de ingrediënten van deze unieke romcom. Bekijk hem nu op Prime Video!
-
'Lockwood and Co.': een tienermysterie vol geesten
Als er één ding is dat je kan zeggen van Netflix, dan is het dan het je nooit de kans geeft om je te vervelen. Zeker nu het buiten koud en grauw is, kan je wel wat extra kijkvoer gebruiken. 'Lockwood & Co.' is de nieuwste aanwinst op de streamingsite en Pickx vertelt je alles wat je wil weten over deze mysterieuze serie.
-
Nagelbijten met deze series deze maand in Pickx Mix
Abonnees met de tv-optie Pickx Mix krijgen de komende maand onder andere een resem fictie- en documentairereeksen voorgeschoteld waardoor je je geen moment zal vervelen. Dit zijn onze kijktips voor de maand februari in de tv-optie Pickx Mix.
-
‘The Chapel’ van Dominique Deruddere gaat in wereldpremière: “Mijn zoon was de inspiratiebron voor het scenario”
Vanavond opent het Filmfestival van Oostende feestelijk met de wereldpremière van ‘The Chapel’, de nieuwe film van Dominique Deruddere. De regisseur staat te boek als één van de grootmeesters van de Belgische cinema met werken als ‘Wait Until Spring, Bandini’ (1989) en ‘Iedereen beroemd!’ (2000), dat genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Aan de vooravond van de wereldpremière maakte de cineast tijd vrij voor een gesprek met Pickx.
-
Prinses Amalia maakt kennis met Caribisch Nederland
De officiële kennismaking van de 19-jarige Nederlandse prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland begint vandaag. Samen met haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima komt de Prinses van Oranje vanmiddag lokale tijd aan op het vliegveld van Bonaire.
-
Nieuw in de Proximus Pickx Mix op aanvraag-catalogus
Een nieuwe maand = nieuwe films en series in je Proximus Pickx Mix op aanvraag-catalogus. Ontdek de nieuwste parels hier!
-
Echte versie van 'Squid game' loopt helemaal fout
Wanneer de dystopie werkelijkheid wordt. Het was natuurlijk de opzet van realityreeks 'Squid Game: The Challenge' om de razend populaire Netflix-serie 'Squid Game' zo goed mogelijk na te bootsen, maar de gruwel en gewonden uit de fictiereeks moesten in het echte leven achterwege blijven. Toch liep het fout, zo getuigen enkele deelnemers aan de Britse tabloid Daily Mail. "Het leek wel een oorlogsgebied."
-
Brein achter 'Rick and Morty' ontslagen na aanklacht huiselijk geweld
Televisienetwerk Adult Swim heeft alle banden gebroken met Justin Roiland, de bedenker, producent en stemacteur van de scifi-sitcom 'Rick and Morty'. Die beslissing maakte het netwerk twee weken nadat bekend raakte dat Roiland beschuldigd wordt van huiselijk geweld. Fans zijn bezorgd om de toekomst van de reeks.
-
Marleen Merckx kent de sleutel tot het geluk in ‘De Laatste 100 Uur’
Op straat wordt ze vaak aangesproken als Simonneke, maar in het echte leven heet ze tot nader order nog steeds Marleen Merckx. De actrice, vooral bekend uit ‘Thuis’, is te gast in de nieuwe aflevering van ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+, waarin ze een uur lang praat over het leven met Luk Alloo. Wekelijks gaan we na of er tekenen aan de wand waren en welke levensles de gast ons kan meegeven.
-
Film Fest Gent duikt feestjaar in met bijzondere retrospectieve
2023 is een jubileumjaar voor Film Fest Gent, want dan viert het ondertussen internationaal gerenommeerde filmfestival zijn 50ste editie. De feestelijkheden worden afgetrapt met een hervertoning van de openingsfilms tijdens de eerste edities in de jaren 70.
-
Goldband, Merol en Goose op Cactusfestival Brugge
Cactusfestival heeft donderdag vijf acts toegevoegd aan de line-up. Onder meer Goldband, Merol en Goose zakken in juli af naar het Minnewaterpark in Brugge voor de veertigste editie van het festival.