Deze grote regisseurs moesten filmprojecten opgeven

Films |

Steven Spielberg heeft er lang van gedroomd om een film te maken over de ontmoeting tussen Hernan Cortés en de Azteekse keizer Moctezuma, maar het bleef bij wachten … Hier zijn een paar voorbeelden van projecten van geweldige regisseurs die nooit het daglicht hebben gezien. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Napoleon’ door Stanley Kubrick

Stanley Kubrick was een getalenteerde regisseur die erg mooie films maakte, maar tegelijkertijd deed hij vaak erg moeilijk bij opnames. Daardoor zagen veel van zijn projecten nooit het daglicht. Een van zijn meest veelbelovende projecten die mislukten, was wellicht de film over Napoleon. Kubrick wilde die film in 1969 maken voor producer MGM, net na de lancering van de succesvolle film ‘2001: A Space Odyssey’. Bij de voorbereiding van de film had Kubrick al honderden uren besteed aan onderzoek naar het tijdperk waarin de Franse machtshebber leefde. Hij stuurde werknemers naar alle uithoeken van Europa om te verkennen en verzamelde maar liefst 17.000 historische afbeeldingen. Die vond hij bij historici, die op hun beurt werden ingehuurd om als adviseur Kubrick bij te staan. Kubrick hoopte de grootste historische film ooit te maken en investeerde zijn eigen centen in het project. 

De regisseur stond evenwel ook bekend om zijn perfectionisme en zijn lange opnamedagen. Zijn project over Napoleon werd  dermate groot, dat ze te veel elementen bevatten waar producer MGM niet meer wilde aan meewerken. De producer wilde de risico’s niet nemen en besloot geen verdere kosten te maken, tot ergernis van Kubrick. De regisseur bewaart tot op vandaag al zijn onderzoek in eigen bezit, het gaat om maar liefst 88 dozen vol historische informatie.

‘Megalopolis’ door Francis Ford Coppola

‘Megalopolis’ is dan weer het naar eigen zeggen ‘belangrijkste project voor ‘Apocalypse Now’’ van de bekende regisseur Francis Ford Coppola. Volgens hem stonden een aantal eerder gemaakte films volledig in het teken van zijn ‘meesterwerk’. De opbrengst van die films zou geïnvesteerd worden in de productie van ‘Megalopolis’. De film gaat over New York en de verwoesting van de stad na een grote ramp. Een architect krijgt na die ramp de opdracht om de platgebrande stad terug op te bouwen als ideale, utopische stad. New York zou vanaf dan ‘Cityworld’ heten. 

Het scenario van de film telt maar liefst 212 pagina’s en is volledig afgewerkt. Maar Coppola moest de productie van de film beëindigen nadat de stad waar alles om draaide, New York, geteisterd werd door de aanslagen van 11 september. De regisseur kon zich niet voorstellen dat hij een film zou maken over een ramp die zich afspeelt in de hard getroffen stad. Coppola had voor de annulatie van zijn films zelfs al een cast samengesteld. Onder anderen Nicolas Cage, Kevin Spacey, Warren Beatty, Robert de Niro, Russell Crowe, Parker Posey en Paul Newman hadden al hun interesses kenbaar gemaakt. Misschien is er nog een sprankeltje hoop, want Coppola zei in 2019 dat hij opnieuw aan het project werkte. 

 

‘Kaleidoscope’ van Alfred Hitchcock

Ook Alfred Hitchcock heeft een onafgewerkt project, ‘Kaleidoscope’ genaamd. Hij ontwikkelde het scenario van die film nadat zijn film ‘The Torn Curtain’ in 1966 ferm mislukte. Hij wilde een nieuwe thriller maken met seksueel getinte scenes. Hij hoopte het succes van eerdere films als 'Psycho' en 'The Birds' verder te zetten. 

Het verhaal ging over een seriemoordenaar die vrouwen naar afgelegen hoeken lokte om ze te verkrachten, voor hij ze ook nog eens vermoorde. Om de scenes extra spannend te maken, wilde hij technieken uit de Europese filmwereld gebruiken. Zo zou hij handcamera’s hanteren en de scenes sneller op elkaar laten opvolgen. De cast zou niet uit beroemde acteurs bestaan. Zijn ‘innovatieve’ werkwijze werd echter niet gesteund door producers, die hem overtuigden om het project te laten liggen. Toch gebruikte hij enkele scenes uit ‘Kaleidoscope’ in zijn film ‘Frenzy’ waarin een moordenaar te zien is die erg veel weg heeft van de moordenaar uit ‘Kaleidoscope’.

 

‘Cortés’ van Steven Spielberg

Zoals we weten, is de agenda van Steven Spielberg redelijk druk. Hij werkt vaak aan twee films tegelijkertijd. In 1993 bracht hij tijdens het filmen van 'Jurassic Park' zijn avonden door met het monteren van 'Schindler's List', een hele prestatie waarbij hij erg lange dagen werkte. Na de release van zijn film 'Lincoln' raakte Spielberg geïnteresseerd in een script van de beroemde scenarioschrijver Dalton Trumbo, 'Moctezuma'.

De film zou destijds worden geregisseerd door Martin Ritt met Kirk Douglas in de hoofdrol, maar de donkere jaren woedden in de Verenigde Staten en Dalton Trambo kwam op de zwarte lijst, waardoor hij niet voor de bioscoopsector mocht werken. 50 jaar later vertrouwde Spielberg de scenarioschrijver van 'Schindler's List' de taak toe om het script aan te passen, de film werd omgedoopt tot 'Cortés'. Het is Javier Bardem die wordt getipt om de rol van de legendarische conquistador te spelen. Maar omdat er opnieuw te veel projecten in de maak waren, moest Spielberg ‘Cortés’ opgeven en in zijn kast laten liggen.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top