De cijfers van de Super Bowl LV

Deze Super Bowl LV zal sowieso anders zijn dan alle andere omwille van de coronacrisis.

Grote familiebijeenkomsten om samen tv te kijken zijn deze keer niet mogelijk. Maar toch zullen de Amerikanen massaal van de partij zijn voor de apotheose van het NFL-seizoen. Ontdek een aantal cijfers over hét evenement van het jaar in de Verenigde Staten.

100 miljoen

100 miljoen kijkers: dat is de symbolische kaap die de NFL met de Super Bowl LV wil overschrijden. Vorig jaar gaven 102 miljoen kijkers present. Dat is 4 miljoen meer dan het jaar ervoor (het duel tussen de Patriots en de Rams was eerlijk gezegd ook weinig spectaculair). Het duel van dit jaar belooft meer spannende momenten nu de Chiefs van Patrick Mahomes en de Buccaneers van Tom Brady het tegen elkaar opnemen. Dat zou meer kijkers moeten opleveren. Het kijkcijferrecord van de Super Bowl werd in 2015 behaald toen de Patriots wonnen van de Seahawks. Die wedstrijd werd door meer dan 114 miljoen kijkers gevolgd.

5,5 miljoen dollar

Dat is het prijskaartje voor een 30-secondenspot tijdens de match. CBS rekent hiermee evenveel aan als vorig jaar. Een aantal merken die trouw waren aan de NFL hebben echter beslist deze keer niet in de Super Bowl te investeren. Budweiser en Coca-Cola zijn twee bekende voorbeelden. Normaal gezien verbinden ze hun merk graag aan grote sportevenementen, maar ze hebben beslist andere marketingpistes te bewandelen omdat de Super Bowl er dit jaar anders zal uitzien. Mensen zullen thuis, in kleine kring, tv kijken, in plaats van in een grote groep met familie en vrienden.

22.000

Dat is het aantal mensen dat de match in het Raymond James Stadium in Tampa Bay kan volgen. Onder hen ook 7.500 werknemers uit de zorgsector. Die komen uit het hele land en worden zo bedankt voor hun inzet tijdens de coronacrisis. De gemene deler? Ze hebben allen twee dosissen van het vaccin gekregen. De minst dure tickets kosten zo'n 6.000 dollar, terwijl een plaats in de loge 322.000 dollar kost (zo'n 265.000 euro).

25.000

Zoveel is de Vince Lombardi Trophy waard, de trofee die de winnaar in ontvangst mag nemen. In tegenstelling tot andere disciplines waarbij het originele exemplaar telkens opnieuw wordt uitgereikt, wordt er elk jaar een nieuwe Lombardi Trophy gemaakt. Die blijft daarna ook eigendom van het winnende team. De trofee is 55 cm hoog, weegt meer dan 3 kg en is vervaardigd uit sterlingzilver. Dit zeer zachte metaal is wel niet zo goed bestand tegen een slag of stoot. Rob Gronkowski kwam dat in 2019 helaas ook te weten. Hij gebruikte de trofee als baseballknuppel en tot vandaag zie je de afdruk van de bal nog in de trofee staan.

55

Deze finale tussen de Chiefs en de Buccaneers is de 55ste Super Bowl in de geschiedenis. Maar waarom heeft de NFL gekozen voor Romeinse cijfers? Het NFL-seizoen loopt over twee kalenderjaren. Daarom heeft de League beslist om de finales anders te benoemen, zodat er geen verwarring ontstaat. Bovendien zien de Romeinse cijfers er goed uit en is het ook een knipoog naar de gladiatoren. De enige uitzondering? De 50ste Super Bowl die gewoon de Super Bowl 50 heette. De letter L (het Romeinse cijfer voor 50) kan ook voor 'Loser' staan en die negatieve connotatie vond de NFL maar niks.

0

Dat is de gage die The Weeknd zal krijgen voor het optreden tijdens de rust. De NFL heeft de gewoonte de artiesten die tijdens de Super Bowl optreden niet te betalen, omdat ze ervan uitgaan dat de verkoop van muziek en concerttickets genoeg oplevert nadat ze voor 100 miljoen kijkers hebben opgetreden. De League betaalt wel de kosten van de regie. The Weeknd heeft beslist bijna 6 miljoen euro eigen geld bij te investeren voor deze show die een luttele 13 minuten duurt. Het optreden belooft dus grandioos te worden!Volg de Super Bowl LV live op Proximus Pickx via Eleven Sports tijdens de nacht van 7 op 8 februari om 00u40.

Nieuws

Bekijk alles
Top