Docu-musical ‘Once Were Brothers’ neemt je mee in de woelige geschiedenis van The Band

De documentaire ‘Once Were Brothers’ dompelt ons onder in de archieven van The Band, waarin de stichtende gitarist Robbie Robertson onder anderen samenwerkte met Bob Dylan. De muzikale prent gaat zo recht naar het hart van de americana.

Door middel van verschillende interviews en archiefbeelden geeft de film ons een inkijk in de wereld van The Band en van Robbie Robertson. De Canadese muzikant neemt ons mee op een reis doorheen de geschiedenis van de groep, vanaf hun beginjaren in Toronto in je jaren 50. ‘Once Were Brothers’ volgt de groepsleden dan naar Amerika, waar ze de Mississippi Delta blues ontdekken met Ronnie Hawkins. Beetje bij beetje tekent de muziekstijl van The Band zich af. Ze combineren country, rock en blues en definiëren zo het geluid dat we nog steeds bestempelen als americana.
 
De eerste naam van de groep was The Hawks. Zij begeleidden Bob Dylan toen hij voor het eerst elektrische gitaar speelde. Het publiek was toen niet echt opgezet met de verandering van stijl, ze hielden meer van Dylans akoestische folknummers en protestliederen. Tegenover al die critici moest de muziekgroep zichzelf wel heruitvinden. In 1968 kwamen ze dan toch uit hun schulp met een eerste album: ‘Music from Big Pink’, gevolgd door het album ‘The Band’ in 1969. Daarna wachtte de groep een woelige periode, waarin drugs en clashende ego’s de bovenhand namen. In 1976 treedden ze voor een laatste keer op, een moment dat op de gevoelige plaat is vastgelegd door Martin Scorsese in de film ‘The Last Waltz’.

Invloedrijke muzikanten

In deze documentaire van regisseur Daniel Roher komen de meest invloedrijke artiesten aan bod over hoe The Band hen inspireerde. Bruce Springsteen, Eric Clapton, Martin Scorsese, Van Morrison en zelfs George Harrison getuigen over de indruk die de groep op hen naliet. Maar hoewel The Band een van de invloedrijkste muziekgroepen aller tijden was, werden ze nooit zo bekend als zij die zich lieten inspireren.
 
‘Once Were Brothers’ is tot 21 februari beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus.
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!Muziek

Bekijk alles
Top