Visso: “Je moet constant investeren in de game als je een goede League of Legends-commentator wil zijn”

Nieuws |

Enkele weken geleden ging de Belgian League van start, de grootste League of Legends-competitie in ons kleine landje. Naast het spektakel dat de verschillende teams bieden, wordt de competitie geanimeerd door verschillende commentatoren. In de esportswereld noemen we ze casters. Deze week hadden we een ontmoeting met een van de Franstalige casters binnen de competitie, Visso. Hij vertelde ons over zijn passie en zijn carrière in de wereld van videogames. We ontdekken samen zijn job, die onmisbaar is in esportscompetities!

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Visso! Voor de mensen die de Belgian League niet volgen, zou je je kort kunnen voorstellen?

Visso: Hallo! Ik ben een Franstalige esportscommentator in de Belgian League! Ik ben ook consultant in esports in het algemeen en “journalist” voor sommige media in de sector. Daarnaast studeer ik nog geneeskunde.

Hoe is je liefde voor videospelletjes begonnen? Heb je herinneringen uit je jeugd die met de gamewereld te maken hebben?

Mijn eerste game was Mario Kart Double Dash op de GameCube! Ik weet nog dat ik nadien bij mijn ouders zaagde om een Gameboy Color. Daarna ben ik nooit meer uit het milieu gestapt. Het gaf me de kans om een echte community te ontdekken, op plekken zoals LAN’s bijvoorbeeld. Ik raakte gepassioneerd door League of Legends nadat het (onbewust) op mijn computer was geïnstalleerd (lacht)!

Je was dus een console gamer voordat je overstapte naar computers?

Ja, maar ik denk dat we ongeveer wel allemaal een console, zoals de GameCube of de PlayStation, in de living hebben gehad voordat we beseften dat de pc veel beter was (lacht).

Wat trok je aan in een spel als League of Legends?

In de eerste paar wedstrijden liep ik een beetje verloren. Zoals velen vroeg ik me af hoe ik de boog moest gebruiken die ik net in de shop had gekocht! Maar wat mij aantrok in het spel was dat het voor iedereen toegankelijk was. In die tijd bestond het “free-to-play” spelmodel nog niet, waardoor veel mensen met weinig middelen konden spelen. Het was vooral een manier om samen te komen en samen plezier te maken, zonder enige financiële beperkingen.

Je bent dus videospelletjes beginnen spelen zoals elke tiener die geïnteresseerd is in die wereld. Waar komt de passie voor het becommentariëren van wedstrijden vandaan?

Ik begon er aandacht aan te schenken toen ik in het centrum van Brussel een bar ontdekte die nog steeds bestaat, de Meltdown (een bar die draait rond het spelen videospelletjes en waar veel toernooien worden georganiseerd; red.)! In die tijd kwam ik een zekere Paulolax tegen die commentaar gaf op de games die daar werden gespeeld. Dat vond ik heel interessant. Op een dag ging hij op vakantie, een grote vergissing (lacht)! Daardoor kreeg ik een tijdje de microfoon in handen. Toen hij terugkwam, had ik het podium ingenomen en startten we als duo commentaar te geven.

Je allereerste castingervaringen waren dus kleine toernooien?

Ja, we becommentarieerden de wedstrijden van casual (niet-professionele; red.) spelers in de Meltdown na een paar biertjes! Stap per stap werden we professioneler. We begonnen met enkele evenementen op vrijwillige basis waardoor de kwaliteit van onze cast (manier van commentaar geven; red.) verbeterde. Hierdoor werd ook het niveau van de evenementen beter en zo maakten we dus beetje bij beetje vorderingen…

© NTX Photography

En nu sta je dus in de Belgian League! Wat geeft je de energie om elke week die League of Legends-wedstrijden te casten?

Eerst en vooral hou ik enorm van League of Legends. Ik heb zelden een game gezien die zo levendig en zo compleet is. Het is zo dynamisch, zowel in de gameplay als in de manier waarop het spel wordt bijgewerkt. We hebben regelmatig patches, waardoor we ons moeten aanpassen, zowel de spelers als wij, casters. De competitieve scene is ook zeer belangrijk omdat wij daardoor bepaalde aspecten van het spel leren begrijpen die wij naar ons niveau moeten overbrengen. Verder hebben we zeer goede spelers op zowel nationaal als internationaal vlak, dus dat maakt dat je nog meer geïnteresseerd wil zijn in de competitie. Mijn kwaliteiten als speler waren vrij beperkt, dus besloot ik om over te stappen op het casten!

Daarnaast is er natuurlijk het interactieve aspect van het casten. We proberen het publiek de ontmoetingen zo goed mogelijk te laten beleven door er energie en emotie in te steken.

Is het casten van andere games dan League of Legends een optie voor jou?

Dat doe ik al! Ik ben betrokken geweest bij andere games. Zoals Rocket League waar ik wat ervaring heb opgedaan door commentaar te geven op enkele wedstrijden die ik met vrienden organiseerde op mijn Twitch-kanaal. Ik geef ook af en toe commentaar op Valorant-wedstrijden, op vrijwillige basis. In het algemeen hou ik ervan om mijn activiteiten te diversifiëren. Maar ik denk dat je constant moet investeren in League of Legends als je een goede commentator wil zijn op de game. Ook al denk ik niet dat ik me ga professionaliseren op andere games, het geeft me ook de mogelijkheid om een andere castingervaring op te doen. Natuurlijk geef je in het ene spel op een andere manier commentaar dan in het andere.

Het woord investering komt vaak ter sprake als we naar je luisteren. Was het niet moeilijk om je medische studies te combineren met je passie voor casting?

Dat was echt moeilijk. In feite heb ik mijn laatste jaar over twee jaar gespreid om volledig betrokken te kunnen blijven bij de Belgian League en te kunnen genieten van mijn carrière. Voorlopig lukt het me om die twee in evenwicht te houden, maar ik weet niet of dat lang zal duren. Ik hou evenveel van beide en ik zal op een bepaald moment een keuze moeten maken. Maar ik weet nog niet hoe mijn toekomst er zal uitzien.

We merken dat je toegevingen doet voor je castingcarrière. Is het mogelijk voor jou om een professional te worden en je brood te verdienen met casten?

In de eerste plaats zou ik graag vooruitgang boeken wat betreft de kwaliteit van mijn casting. De Belgian League is een geweldige kans en veel mensen zouden dat ook graag willen doen, daar ben ik me van bewust. Als ik op een dag een aanbod krijg om eens een kijkje te gaan nemen op het internationale toneel, waarom niet… Maar dat is nog niet het geval. Als ik zou beslissen om voltijds in de esports te gaan, zou ik eerst mijn studies afmaken, waar ik gepassioneerd door ben, vooraleer ik mezelf zou lanceren. Dan heb ik toch een bepaalde zekerheid achter de hand.

Laten we even terugkomen op de job van caster op zich. Hoe bereid je jezelf voor als League of Legends-commentator?

Zoals ik al zei, League of Legends is een spel dat veel verandert met de tijd. Ik lees dus alle updates die in het spel worden doorgevoerd en probeer ze uit mijn hoofd te leren en er zoveel mogelijk informatie uit te halen, zodat ik dat aan de kijker kan uitleggen als dat nodig is. Vervolgens kijken we naar de prestaties van de spelers in de competitie en becommentariëren we die. We belichten hun sterke en zwakke punten en proberen verhaallijnen te vinden om de competitie levendiger te maken. Het is teamwork, met mijn partner Paulolax maar ook met de Nederlandstalige casters Dino en Xsodus. Nadien volgt het studiowerk, maar dat is het leukste deel!

© Benjamin Meulemans

Je was ons aan het vertellen over je samenwerking met Paulolax. Kan je ons uitleggen wat het nut is van commentaar te geven met twee?

Er zijn twee soorten casters, hoewel het verschil in de Franstalige wereld kleiner is dan bij onze Engelssprekende vrienden. De color caster zal zich iets meer bezighouden met de globale strategie en het theoretische deel van het spel. Hij probeert diepere analyses te maken van wat er op het scherm gebeurt. Naast hem zit de play-by-play caster. Zijn rol bestaat erin de wedstrijd voor de toeschouwers tot leven te brengen door ritme in het commentaar te brengen, maar ook door precies te analyseren wat er op het scherm gebeurt. In een spel als League of Legends, waar veel dingen gebeuren, helpt de play-by-play caster de kijker zijn weg te vinden en te begrijpen waar de belangrijke actie plaatsvindt. Ik hou vooral van deze rol, maar ik probeer me zoveel mogelijk te ontwikkelen om op beide posities te kunnen presteren.

Voor de leerling-casters die dit lezen, wat zijn de kwaliteiten die je nodig hebt om een goede videogamecommentator te zijn?

Veel mensen zouden kunnen casten, maar het kost je vele uren werk. In de eerste plaats moet je je op je gemak voelen voor een camera en het aantal mensen dat naar je kijkt kunnen relativeren. Natuurlijk is een zekere taalbeheersing noodzakelijk om niet te hakkelen wanneer de actie volop aan de gang is. Een heel belangrijk punt is volgens mij dat je houdt van het spel dat je cast. Als je iemand hoort praten over een spel dat hij niet bijzonder vindt, voel je dat als kijker en dat neemt iets weg van je ervaring.

Het nieuwe seizoen van de Belgian League is al drie weken aan de gang. Over het algemeen, wat is je gevoel over de competitie tot nu toe?

Laten we niet rond de pot draaien, ik ben teleurgesteld dat er geen Franstalige organisaties meer in de competitie zitten, maar ik denk dat de vervangers van RSCA en de Brussels Guardians zeker de moeite waard zijn. Ik ben erg blij met de verbetering wat betreft het spelniveau. Vorig jaar waren sommige toplaners zeer getalenteerd, terwijl de rest van de teams een beetje achterliep. Dit jaar zien we een duidelijke verbetering op alle posities. Dat geeft reële vooruitzichten op een mogelijke kwalificatie voor de European Masters en daar ben ik erg blij om. De omkadering van de spelers door de organisaties belooft veel goeds en een vrij solide toekomst voor de Belgian League.

Is er een speler die een bijzondere indruk op je heeft gemaakt?

Ik denk dat ik de keuze van mijn mede-casters ga roven, maar naar mijn mening heeft Marrow Ooze, de midlaner van ION SQUAD, heel mooie dingen en een uitstekend vermogen laten zien om zich aan te passen aan zijn match-up.

Over ION SQUAD gesproken, bij het begin van het seizoen zijn er heel wat opmerkingen gemaakt aan het adres van de organisator van de competitie, META, over de toetreding van zo’n jonge organisatie. Zijn deze opmerkingen, gezien de resultaten (ION SQUAD staat momenteel op 4 overwinningen en 0 nederlagen; red.), nog terecht?

Gezien de prestaties van de ploeg denk ik dat de gok van de organisator een succes is. Buiten alle commotie om is dat ook waar het in esports om draait: een jongere organisatie de kans geven om progressie te maken. Soms werkt het niet, maar met een stand van 4-0 kunnen we zeggen dat de keuze voor ION SQUAD momenteel vrij positief is.

Laten we dit interview op een vrolijke noot eindigen! Heb je een anekdote over het casten die je met de Pickx-lezers wil delen?

Er is een cast met Paulolax die ik nooit zal vergeten. Daarvoor moet ik terug naar mijn eerste momenten met hem, 5 jaar geleden! Ik herinner me dat we beiden amper op onze benen konden staan van vermoeidheid na het becommentariëren van de Worlds-finale tussen Samsung White en SKT T1. Sommige confrontaties duurden meer dan 75 minuten, wat enorm lang is! We zijn heel laat gebleven om die finale te becommentariëren voor een uitzinnig publiek, en we waren een beetje dronken! Een prachtige herinnering (lacht)!

Copyright afbeelding: NTX Photography

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top