Van Aert en Van der Poel op zoek naar een vierde regenboogtrui

Wielersport | Zondag strijden de twee grote rivalen in het veldrijden om de hoogste bekroning op het prachtige parcours van Oostende. Allebei hebben ze hetzelfde doel: een vierde wereldtitel behalen en op gelijke hoogte komen van Roland Liboton. In de vrouwenrace zullen de Nederlandse dames onderling uitmaken wie de opvolgster wordt van Ceylin del Carmen Alvarado.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Het palmares van de wereldkampioenschappen veldrijden wordt gedomineerd door een Belgische kampioen die alle concurrenten in de schaduw stelt: wijlen Eric De Vlaeminck ('broer van…') die tussen 1968 en 1975 zeven keer wereldkampioen werd (waarvan 6 keer op rij).
 
Achter hem volgt een trio van wielrenners uit vervlogen tijden die elk 5 keer de regenboogtrui bemachtigden: de Fransman André Dufraisse (vijf wereldtitels tussen 1954 en 1958), de Italiaan Renato Longo (vijf wereldtitels tussen1959 en 1967) en de Zwitser Albert Zweifel (tussen 1976 en 1986) schreven elk ook een mooie bladzijde in het geschiedenisboek van het veldrijden.
 
Na hen komt een andere grote Belgische kampioen: Roland Liboton, met 4 titels, een aantal dat zowel Mathieu van der Poel als Wout Van Aert zondag in Oostende kan evenaren.
 
Komt het tussen titelhouder Van der Poel en Van Aert, in grote vorm, tot een sprint in de laatste rechte lijn op de hippodroom van Oostende en beslissen ze over de winst zoals ze deden in de laatste Ronde van Vlaanderen? Het zou zomaar eens kunnen… 
 
Het parcours, met een zeer snel deel op de hippodroom en een passage door het zand op het strand, past perfect voor beide kampioenen: moeilijk te zeggen op wiens lijf het parcours het best is geschreven, op dat van de Nederlander of dat van de Belg. 
 
Het deel op de Wellingtonrenbaan is verbonden met het strand door een spectaculaire brug over de Koningin Astridlaan, de grote laan waar de befaamde Kusttram zijn bedding heeft. De structuur van de brug is 6 meter breed en 129 meter lang en werd al gebruikt bij het Belgische kampioenschap in januari 2017. De renners zullen twee keer per ronde de brug op moeten, goed voor een helling van 21%.
 
Bij de Dames lijkt de regenboogtrui al voorbehouden voor een van de veldrijdsters van de Nederlandse armada. Ceylin del Carmen Alvarado verdedigt haar titel en lijkt net op tijd de topvorm te pakken te hebben. Zij zal een kwaaie klant hebben aan Lucinda Brand die het seizoen domineerde. Denise Betsema kan zich eveneens in de strijd om de titel mengen. Voor Belgisch kampioene Sanne Cant lijkt een rol weggelegd als outsider voor een podiumplaats.
 
WK veldrijden in Oostende, zaterdag 30 januari en zondag 31 januari, rechtstreeks te volgen op Proximus TV via de kanalen van Sporza, de NOS of de RTBF. 
 
Beloften (m): zaterdag 30 januari om 13.15 uur
Wedstrijd dames: zaterdag 30 januari om 15.10 uur
Beloften (v): zondag 31 januari om 13.15 uur
Wedstrijd heren: zondag 31 januari om 15.10 uur 
 
Bekijk hoe het parcours eruitzag bij het BK in 2017 (1. Van Aert, 2. Pauwels, 3. Sweeck).

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top