5 films waar de slechteriken niet verliezen op het einde

Films | In een klassiek filmscenario wint de held het van de schurk. Dat wordt in het algemeen verwacht, maar soms levert het ook voorspelbare cinema op. Daarom heeft Proximus Pickx een selectie gemaakt van films waarin de slechterik ermee wegkomt. Pas op voor grote spoilers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Memento - Christopher Nolan

Het is heel simpel. In de thriller 'Memento' uit 2000, is de schurk het hoofdpersonage. De held wint uiteindelijk, maar de held is daarom niet altijd aardig. Het hoofdpersonage lijdt aan anterograde amnesie, een zeldzame neurologische stoornis waardoor hij geen nieuwe dingen kan onthouden. Hij gebruikt de ziekte als een troef om een vriend, van wie hij denkt dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw, in een val te lokken en te doden. Hij zal geen last hebben van schuldgevoelens, want de volgende dag zal hij zijn daad toch vergeten zijn. 

Hannibal - Ridley Scott

De seriemoordenaar die in de ‘Silence of the Lambs’-saga vertolkt wordt door Anthony Hopkins heeft een gave, namelijk dat hij er altijd mee wegkomt! De geschifte maar superintelligente Hannibal Lecter laat Agent Paul Krendler als straf zelfs zijn eigen hersenen opeten. En als hij door Agent Clarice Starling wordt gearresteerd, slaagt hij erin te ontsnappen door zijn hand af te hakken en stilletjes aan boord van een vliegtuig te gaan. Om maar te zeggen: je moet een sterke maag hebben om deze thriller te bekijken. 

Se7en - David Fincher

Deze donkere en bedrieglijke film uit 1995 is een mijlpaal en revolutioneerde indertijd het genre van het politiedrama. Dat kwam misschien omdat de slechterik, John Doe, op het einde wint, al zaten de ingenieuze vertelstijl en de look van de film er ook voor veel tussen. Doe is in het hoofd geschoten, maar toch slaagt hij erin om de zeven hoofdzonden te voltooien waarmee hij eerder was begonnen. Deze gruwelijke seriemoordenaar gebruikt dat motief voor zijn moorden. De zevende hoofdzonde (wraak) is mogelijk gemaakt door zijn beul. Overmand door woede omwille van de moord op zijn vrouw, schiet hij John Doe neer. De cirkel is meteen rond.

The Usual Suspects - Bryan Singer

Nog zo een ongelooflijke film waarin de schurk, de held dus, in de schijnwerpers wordt geplaatst. Het hoofdpersonage van deze misdaadthriller is Keyser Söze, een van de meest gevreesde criminelen van de planeet. Ontsnappen aan de politie (en ook aan de kijkers) is zijn specialiteit. De man kruipt in de huid van een personage met een verlamde linkerhand om ons bij de neus te nemen. De laatste wending van de film is geweldig.


Inside Man - Spike Lee

‘Inside Man’, geregisseerd in 2006, dompelt ons onder in de wereld van inbreker Clive Owen. Hij organiseert de perfecte overval. Hij berooft een bank en slaagt er blijkbaar in om de politie te slim af te zijn en te ontsnappen. Het verhaal speelt zich af in New York City en de tientallen in paniek geraakte gijzelaars worden door de protagonist gedwongen om hetzelfde overallpak als de overvallers te dragen. Slim gezien, Owen. En we laten jullie raden wie er met de buit vandoor gaat ... 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top