Filmfestival van Rotterdam viert dan toch jubileumeditie

Films |

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat ondanks de verstrengde maatregelen en barslechte cijfers in Nederland dan toch door. De 50e editie bestaat door het coronavirus uit meerdere delen, zowel online als fysiek. Op 7 februari staat de awarduitreiking zelf op het programma.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het festival gaat door van 1 tot 7 februari met vertoningen die in het teken staan van de verschillende awards. Het festival eindigt een paar maanden later, met een feestelijk programma in de week van 2 tot 6 juni. Aanvankelijk stond de jubileumeditie gepland voor de periode van 27 januari tot en met 7 februari. Vorig jaar kwamen er nog 340.000 bezoekers af op het IFFR. Volgens festivaldirecteur Vanja Kaludjercic is het met de huidige coronamaatregelen voorlopig onmogelijk met grote groepen mensen samen naar een film te kijken. "Met de nieuwe richting die we in 2021 kiezen, gaan we voorbij onze gebaande paden. Met dit aangepaste festivalprogramma blijft IFFR films die ons na aan het hart liggen beschikbaar stellen voor een breed en divers publiek, zowel professioneel als niet-professioneel.”

De filmvertoningen in februari zijn zowel fysiek als online. De awardshow staat gepland op 7 februari. In Nederland zijn de films te zien voor publiek, maar wereldwijd kunnen ook de pers en de filmindustrie het festival van op afstand meebeleven. In de buitenlucht zijn er onder de noemer "Tiger On The Loose" interactieve installaties te zien. Het filmfestival installeerde zo’n vijftig bioscoopschermen in Rotterdam, waarop je in de buitenlucht naar fragmenten van geselecteerde films kan kijken.

 

Jubileum

Het tweede deel, van 2 tot 6 juni, is niet toevallig gekozen want in deze periode vond de allereerste festivaleditie ooit plaats. De organisatie belicht dan onder meer met een speciaal jubileumprogramma de lange en rijke geschiedenis van het IFFR, waar ook internationale gasten weer welkom zijn. Op het programma staan niet alleen films in Rotterdam, maar in steden door heel Nederland. Er wordt ook een reeks openluchtpresentaties georganiseerd in het centrum van de stad. 

Competities

De openingsfilm van IFFR 2021 is ‘Riders of Justice’ van Anders Thomas Jensen. Kelly Reichardt zal een Big Talk geven aangezien ze de Robby Müller Award in ontvangst mag nemen. Ook Benoit Jacquot & Charlotte Gainsbourg, Lemohang Jeremiah Mosese en Dea Kulumbegashvili en Nicolás Jaar zullen een ‘Big Talk’ houden. “In dit buitengewone jaar hebben filmmakers, ondanks de moeilijke omstandigheden, alles in het werk gesteld om hun films te kunnen maken,” vertelt festivaldirecteur Vanja Kaludjercic aan filmwebsite ‘Vertigo’. “Er was dan ook geen tekort aan geweldige films die een thuis zochten bij IFFR. De vastberadenheid van deze filmmakers is buitengewoon inspirerend. Ik ben trots dat we deze uitzonderlijke verzameling films kunnen vertonen aan ons filmminnende publiek en dat we ons publiek op nieuwe manieren bijeen kunnen brengen”, besluit Kaludjercic. 

De belangrijkste competitie, de Tiger Competition, vormt een podium voor opkomend filmtalent. In totaal zijn zestien films genomineerd. In totaal worden drie prijzen uitgereikt: de Tiger Award ter waarde van 40.000 euro en twee Speciale Juryprijzen van 10.000 euro. De Big Screen Competition zoekt de beste film in het genre van de populaire, klassieke en arthousecinema. De ‘Ammodo Tiger Short Competition’ bekroont sterke kortfilms, terwijl de Limelight-categorie voorpremières en cinematografische hoogtepunten op een podium wil plaatsen. Online kan je de press&industry-screenings bekijken en ook de ‘Big Talks’ zijn kosteloos en wereldwijd opnieuw te bekijken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top