Belgische beroemdheden zoals Angèle of Stromae vereeuwigd dankzij de klassieke schilderkunst.

Muziek | Dankzij de montagekunst laat illustrator Kyès onze Belgische kunstenaars naar het verleden reizen. Hij portretteert zangers, zangeressen en andere popcultuuridolen op Instagram alsof ze zijn geschilderd door klassieke schilders. Ben je klaar voor een reis terug in de tijd? 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kunstenaar Kyès publiceert zijn portretten op Instagram onder het pseudoniem 'Kyesone'. Aan de hand van klassieke schilderijen uit de 17e, 18e of 19e eeuw laat hij hedendaagse kunstenaars met veel plechtigheid een adellijke pose aannemen. De Belgische muziekscène is goed vertegenwoordigd met Angèle, Lous and The Yakuza, Damso, Roméo Elvis, Stromae, Cabellero of Jeanjass gekleed in historische kostuums en barokke pruiken.
 
Het is een opmerkelijk project dat ons terugvoert in de tijd naar een wereld waarin ongelijkheid, segregatie en racisme nooit hebben bestaan. Een geïdealiseerde wereld met andere woorden, die perfect aansluit met de huidige context. Het doet je ook denken aan de nieuwste Netflixserie 'Bridgerton' waarin mensen van kleur, hooggeplaatsten aan het Britse hof, worden gevolgd. Op deze manier wil de illustrator een poëtische dimensie geven aan hedendaagse kunstenaars, net door bestaande periode-schilderijen aan te passen aan hun foto's. Hij wil zo ook een eerbetoon brengen aan mensen die hij “liefheeft en respecteert”.
 
Het zijn vooral rappers die op de klassieke schilderijen worden afgebeeld. Rap, van oorsprong toch een vrij rebels genre afkomstig uit arme Afro-Amerikaanse buurten in grootsteden, maakt ondertussen deel uit van de gevestigde popcultuur en heeft de laatste jaren voor een belangrijke ommekeer gezorgd in de muziekindustrie. Rap is het nieuwe Franse chanson of levenslied geworden. Het zorgt ook voor een verbluffend contrast tussen de schildercode van die tijd en de bekende gezichten die we allemaal kennen. "We hebben de neiging om de relicten van een ver verleden te verafgoden en onze tijdgenoten te denigreren, op dezelfde manier waarop wij vaak ‘populaire’ muziek loskoppelen van ‘moeilijke’ muziek”, zo verklaart de auteur zijn keuze. “Mijn aanpak is een manier om de barrières te doorbreken en iedereen op hetzelfde niveau te plaatsen". De aanwezigheid van veel Belgische artiesten op zijn Instagram-account kan zeker worden verklaard door het feit dat veel van onze landgenoten nogal bekend zijn op muzikaal gebied.

Internationale bekendheid

Op zijn account vind je bijna 50 portretten terug van zangers, rappers maar ook internationale, veelal Franstalige artiesten zoals rapper en acteur Alpha Wann (als aanvoerder van een 18e-eeuws leger), hiphopper Bigflo (als schildknaap) en rappers Shurik'n, Orelsan (als geleerde tekenaar) en Soprano (zijn nek bedekt met een mooie kraag). Ook de portretten van rappers Vald (als koning van de Capetingers) en Lomepal (als monnik) vallen op.
 
De Franse illustrator uit Caen verwierf internationale faam door het publiceren van portretten van wereldberoemde kunstenaars. Vele kunstenaars lieten vervolgens hun bewondering voor zijn werken uitschijnen door ze op hun sociale media-kanalen te posten of door ze in hun "story" te publiceren. Zijn bekendheid heeft Kyès voor een groot stuk daaraan te danken en momenteel heeft hij iets minder dan 60.000 volgers. Dankzij zijn project heeft de autodidact ook met de Franse rappers Majtrafik (de cover van zijn mixtape) en Bolémvn kunnen samenwerken.
 
De laatste jaren hebben veel kunstenaars zich aan de klassieke schilderkunst gewaagd, waarbij ze telkens verschillende onderwerpen behandelden. Zo focust de Franse fotograaf Sacha Goldberger op superhelden. De Thaise illustrator Thunyamon Charoensuttikul concentreert zich dan weer op Disney-heldinnen in renaissancestijl. Het is een andere, maar zeer originele manier om de interesse van een breder publiek voor dit universum op te wekken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top