Deze verzonnen woorden zijn stiekem onze vocabulaire binnengeslopen

De muzieksector zorgt niet enkel voor vermaak, ontspanning en entertainment: ook ons taalgebruik is onderhevig aan wat de artiesten in de studio’s en op de planken uitspoken. Deze vijf verzonnen woorden zijn op kousenvoeten onze woordenschat binnengeslopen.

Bootylicious

Ze hebben een rits memorabele hits op hun actief, maar de erfenis van Destiny’s Child leeft merkwaardig genoeg ook voort in het Oxford Dictionary, waarin het woord ‘bootylicious’ blinkt. Het neologisme wordt omschreven als het impliceren van “seksuele aantrekkelijkheid”.

Mmmbop

Een ‘Mmmbop’ verwijst naar een ultrakort moment in de tijd, een mum van tijd, een oogwenk. Als in: “In een mmmbop, waren ze verdwenen”. De groep Hanson verzon het woord omdat “ultrakort moment in de tijd, ba duba dop, ba du bop, ba duba dop, ba du bop, ba duba dop, ba du, yeah” gewoon niet goed bekt. Duh.

Boombastic

Als iets “boombastic” is, is datgene “iets luid, maar met weinig betekenis”. Het woord werd geïntroduceerd door Shaggy in 1995.

YOLO

Het motto van Drake werd in 2016 opgenomen in het Oxford Dictionary, en dus kunnen we stellen dat Drake verantwoordelijk is voor het populariseren en introduceren van YOLO in onze officiële woordenschat. In zijn single ‘The Motto’ uit 2011 liet de Canadese rapper het acroniem voor het eerst vallen. Eind 2012 vroeg Drake aan de winkelketens Walgreens en Macy's om hem te betalen voor de door hen verkochte producten waar de term ‘YOLO’ op was afgedrukt. Drake eigende zich het woord dus toe. In 2012 werd het woord in Duitsland gekozen tot ‘Jugendwort des Jahres’ (jeugdwoord van het jaar).
 

Jiggy

‘Gettin' Jiggy wit It’ is een single van Will Smith, vanop zijn debuutalbum ‘Big Willie Style’ uit 1997. Smith gaf een nieuwe betekenis aan ‘jiggy’, dat nu in het Oxford Dictionary omschreven wordt als ‘ongeremd, vooral op seksueel vlak’. De term wordt ook gebruikt in de betekenis van cool en trendy.
 

Muziek

Bekijk alles
Top