Het beste Vlaamse rocktalent van de Toots Sessies

Sinds november steekt de VRT lokaal talent een hart onder de riem door hen een kwartier zendtijd te geven op Eén. Theatergezelschappen, muzikanten en andere performers mogen nog eens buiten spelen met een livesessie in Studio Toots in het VRT-gebouw. Omdat het nog steeds de maand van de rock is bij Proximus Pickx, raden we vijf stevig rockende Toots Sessies aan.

High Hi

Na Jef Neve en Eefje de Visser was High Hi de derde muzikale formatie die Studio Toots mocht overnemen. Hun geluid leunt aan bij poppy indierock en daarmee geraakte de eigenzinnige groep van Anne-Sophie Ooghe, Dieter Beerten en Koen Weverbergh in 2014 in de finale van Humo’s Rock Rally. Met hun uitermate dansbare poprock veroverde de Belgische band al een plekje op de radio, en wanneer het weer kan, talloze plekjes op podia. Voorlopig moeten ze het doen met een kwartiertje op de televisie.
 
Dans mee met High Hi via deze link.

DIRK.

Aan de zwaardere kant van het spectrum vinden we de mannen van DIRK., ook gewezen finalisten van Humo’s Rock Rally. Met hun energieke en ruige rockmuziek bestormden ze al meermaals De Afrekening en stonden ze onder andere op Pukkelpop, Les Ardentes en de Lokerse Feesten. De eerste vraag die ze voor hun sessie op 25 november kregen in Studio Toots was er eentje die ze al vaak kregen. Waarom heet hun band nu DIRK.? “We wilden luide, scheve rockmuziek maken en daar een saaie Vlaamse naam aan geven. Het was kiezen tussen Dirk of Patrick.” In november lag hun tweede album ‘Cracks in Common Sense’ in de rekken.
 
Herbeluister hier de Toots Sessie van DIRK.

RHEA

Op 15 december was het aan RHEA om de stevige gitaarklanken in Studio Toots te laten weerklinken. Drie jaar na hun passage in De Nieuwe Lichting stelden ze hun eerste album in 2019 voor. De Gentse rockers speelden zalen als de AB en de Vooruit meermaals plat en verzorgden het voorprogramma van kleppers als Wolfmother en Royal Blood. Om maar te zeggen: deze mannen gaan er stevig tegenaan en van stoppen hebben ze nog nooit gehoord.
 
Voor een portie stevige rock-‘n-roll volg je deze link.

The Radar Station

Na de jaarwisseling werden de Toots Sessies met nog eens 25 voorstellingen verlengd. Daardoor kon The Radar Station op 6 januari hun plekje in de spotlights claimen. De groep, geleid door de diepe stem van Brent Buckler, ontstond uit indiefolkgroep Barefoot and the Shoes toen die hun geluid in 2017 heruitvonden. Vanaf dan maakten ze eigentijdse indierock met een oor voor subtiliteiten en hier en daar een stevige uithaal. 2020 was een groot jaar voor The Radar Station, want ze wonnen De Nieuwe Lichting en hadden tijdens de lockdown tijd om hun eerste langspeler af te werken: ‘Life Inside a Tornado’. In Studio Toots tonen ze dat ze nog een mooie toekomst in het verschiet hebben.
 
Herbekijk de livesessie van The Radar Station hier.

Equal Idiots

Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs stormden onze playlists binnen in 2016 toen ze onder de naam Equal Idiots De Nieuwe Lichting wonnen en de finale van Humo’s Rock Rally bereikten. Er is nog steeds geen beter lanceerplatform voor muziekgroepen in ons land dan die wedstrijden, en ook voor de snoeiharde garagerock van Equal Idiots betekende het de aftrap van een mooie carrière. In 2020 kwam hun album ‘Adolescence Blues Community’ in de rekken. Die werd dit jaar grijs gedraaid op de radio, en dat er nog geen sleet op zit, komen ze in de Toots Studio bewijzen.
 
Headbang hier nog eens op de sessie van Equal Idiots.

Muziek

Bekijk alles
Top