Wereldbeker: bekroning voor Van Aert op het mythische parcours van Overijse?

Wielersport |
Op zondag 24 januari wordt in Overijse de vijfde en laatste manche van de Wereldbeker veldrijden gereden, op het mythische parcours van de Duivencross. Mathieu van der Poel komt aan de start en hij is de enige die Wout van Aert nog van de eindzege in de Wereldbeker kan houden. Komt er een nieuw duel tussen de twee groten van de cross? De wedstrijd is te volgen op Proximus Sports 1 et Pickx Live. 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Tot nu toe werden vier manches van de Wereldbeker gereden en daarvan won Mathieu Van der Poel er twee (Namen en Hulst) en Wout van Aert één (Dendermonde). Michael Vanthourenhout schreef de openingsmanche in Tabor op zijn naam. Omdat Van der Poel de  manche van Tabor links liet liggen, telt hij een achterstand van 15 punten in het klassement op Van Aert: de Belg heeft 125 punten, de Nederlander 110.
 
Het reglement is duidelijk: bij een gelijk aantal punten na vijf manches geeft het aantal overwinningen de doorslag. Van der Poel heeft hier het voordeel en als Wout van Aert wil verhinderen dat zijn grote rivaal de Wereldbeker wint, dan moet de Belgische kampioen dus voorkomen dat de huidige wereldkampioen 15 punten meer pakt dan hijzelf.
 
Als Van der Poel in Overijse wint, dan moet Van Aert absoluut tweede eindigen om de eindzege te bemachtigen. Als Van der Poel tweede wordt, moet Van Aert in de top 10 eindigen om zijn derde eindzege in de Wereldbeker te pakken. Of kan Tom Pidcock een beslissende rol spelen in het duel tussen de grote twee?
 
Van Aert kan het gecijfer en een eventuele onaangename verrassing vermijden door gewoon de cross te winnen, maar… hij kon nog nooit in Overijse zegevieren. Van der Poel daarentegen won 4 van de laatste 5 edities (waaronder de laatste editie) op het mythische parcours van de Druivencross.
 
Overijse, bekend als de 'moeder aller crossen’, staat altijd garant voor spektakel met het veeleisende en afwisselende parcours rond de Tenotsberg en het Mariënpark. Voor veel crossliefhebbers is het het mooiste en een van de zwaarste parcoursen, in een ideaal kader om de twee grote sterren van het veldrijden te zien duelleren.
 
Bij de dames is de spanning minder groot, want bij de laatste manche staat de eindzege niet meer op het spel: die is al weggelegd voor Lucinda Brand. Haar twee landgenotes Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado strijden om de tweede plaats. Het wordt ook uitkijken naar de prestatie van de rijzende ster in het veldrijden (en 5e vorig jaar in Overijse), Blanka Vas.
 
Vijfde en laatste manche van de Wereldbeker, zondag 24 januari. De dames beginnen eraan om 13.40 uur, de heren om 15.05 uur. 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top