Iconische videoclips die we nooit zullen vergeten

Wie denkt dat videoclips alleen maar extra promotie zijn voor een nummer, heeft het mis. Al jaren maken artiesten er ware kunstwerken van, die net zo iconisch worden als het lied dat ze begeleiden. Dit is een lijst van enkele van de meest memorabele videoclips aller tijden.

Bohemian Rhapsody: Queen, 1975

Een videoclip voor promotionele doeleinden was al ingeburgerd in de jaren 70, maar niet alle bands of artiesten gingen er consequent in mee. Dat veranderde echter toen een vierkoppige band genaam ‘Queen’ een van de meest legendarische videoclips ooit uitbracht voor hun ‘Bohemian Rhapsody’. Het beeld van de hoofden van de bandleden op een zwarte achtergrond is een beetje griezelig, maar dat maakt het net zo krachtig. Beeldmateriaal van hun optredens voegde alleen maar toe aan het geweldige totaalpakket.  

Ashes to Ashes: David Bowie, 1980

Bowie was mederegisseur op de set van een van de meest iconische video’s ooit. De clip voor zijn nummer ‘Ashes to Ashes’ was een voorbeeld van hoe videoclips geïnterpreteerd konden worden als kunst. Voor Bowie waren er geen grenzen aan zijn creativiteit. We zien hem in een Mars-achtig landschap, gekleed in een kostuum dat recht uit ‘The Wizard of Oz’ lijkt te komen, en daarna zit de zanger plots in een isoleercel. De video zorgde ervoor dat artiesten vanaf dan meer ‘out of the box’ durfden denken.

Thriller: Michael Jackson, 1983

Alsof we deze konden vergeten. Deze videoclip van The King of Pop wordt wel eens aanzien als de beste die ooit gemaakt werd. Het was dan ook initieel een kortfilm, die meer dan 13 minuten duurde. Het zombie-thema en het catchy dansje sloeg meteen aan over de hele wereld, waardoor de legendarische status van het gelijknamige album en Mickael Jackson zelf nog meer de hoogte inschoot.

Like a Prayer: Madonna, 1989

Madonna gaat controverse nooit uit de weg en dat bleek nog maar eens toen ze er tot haar nek in zat met deze legendarische video. De zangeres werd aangeklaagd omdat ze “ongepast en heiligschennend” was, en trok zelfs de aandacht van paus Johannes Paulus II, die opriep tot een boycot van de video. Het blijft tot vandaag nog steeds een van de meest beruchte video’s ooit.

Nothing Compares 2 U: Sinéad O'Connor, 1990

O'Connor maakte van dit Prince-nummer een enorme hit, en de eenvoudige, maar emotionele video was een grote reden waarom. Het was een voorbeeld van hoe krachtig en vol gevoel een beeld kan zijn terwijl het er zo eenvoudig en ongecompliceerd uitziet. Dat de Ierse ster enkele tranen laat vallen tegen het einde van de video, doet nog steeds veel mensen naar hun zakdoek grijpen.

Wannabe: Spice Girls, 1996

Het was de eerste keer dat we echt kennis maakten met Ginger, Baby, Scary, Sporty en Posh Spice, en popmuziekliefhebbers konden er geen genoeg van krijgen. Meisjesgroepen zijn gekomen en gegaan, maar de Spice Girls waren vanaf het begin trendsetters met hun aanstekelijke liedjes, levendige video's, trendy modegevoel en verklaring van 'girl power'. Charli XCX, Haim en zelfs Lady Gaga zagen de band als inspiratie voor hun werk.

Muziek

Bekijk alles
Top