Dakar Rally 2021: de finish is in zicht

Morgen valt het doek over de 43e editie van de Dakar Rally. Vandaag en morgen worden de laatste zanderige kilometers afgewerkt om nadien een eindwinnaar aan te duiden. Toch is de legendarische race nog niet beslecht: de racepiloten moeten immers nog één van de meest verraderlijke en lange stukken woestijn afwerken.

Op moment van schrijven scheuren de racepiloten langsheen het 511-kilometer lange parcours. Dat maakte deze voorlaatste etappe meteen de langste van de jaargang. Bovendien moeten de racers meer dan 100 kilometer aan verraderlijke woestijnduinen trotseren. Kort samengevat zal deze tiende etappe van de Dakar Rally het kaf van het koren scheiden voordat morgen de laatste etappe van start gaat en de podiumplaatsen bekend zijn.

 

Spannend tot het laatste moment

De Dakar Rally telt drie competities: één voor de auto’s, één voor de motors en tot slot de race bij de vrachtwagens. Bij de auto’s staat de Fransman Stéphane Peterhansel op kop met zijn Mini. Met zijn dertien overwinningen, en voorsprong van zeventien minuten, wordt ‘Mr. Dakar’ tot de favorieten gerekend om de woestijnrally te winnen. Maar victorie kraait de Fransman nog niet. Eerste achtervolger Nasser Al Attiyah volgt in zijn kielzog en weet dat zeventien minuten goedmaken tegen Peterhansel moeilijk is, maar niet onmogelijk.

Bij de motoren is er meer concurrentie. De leider in het klassement, José Ignacio, moest om medische redenen uit de race stappen en dat was goed nieuws voor eerste achtervolger Kevin Benavides. Hij kan de overwinning al ruiken maar wordt op de hielen gezeten door de titelverdediger Ricky Brabec (+51 seconden). Ook Sam Sunderland maakt nog kans op de eindoverwinning. Als de Brit tijdens de laatste twee etappes tien minuten kan goedmaken op de eerste twee motards, kan hij uiteindelijk nog met de overwinning aan de haal gaan. Het is dus opletten geblazen de komende uren!

Bij de vrachtwagens is het minder spannend. De Russische chauffeur Dmitry Sotnikov (Kamaz) heeft een ruime voorsprong op zijn concurrenten en zal naar alle verwachtingen ook de eindoverwinning binnen halen, zijn eerste ooit.

En de Belgen?

En wat met de Belgen? Navigator Jan Van der Vaet staat momenteel op een mooie elfde plaats in zijn vrachtwagenklassement. Als hij vandaag enkele uren kan goedmaken, sluipt hij de top-10 binnen. Van der Vaet is navigator bij de Nederlanders Pascal De Baar en Stefan Slootjes. Zij mikken op plaats negen of tien.

Bij de auto’s staat de Belgische co-piloot Fabian Lurquin op de 46e plaats. Hij assisteerde deze Dakar Rally de Fransman Mathieu Serradori. Het duo kende helaas heel wat pech maar wil toch nog eindigen met een knal tijdens de etappe van vandaag. ‘We gaan iets proberen’, klinkt het strijdvaardig. 

 

Herdenking Hubert Auriol

Tijdens deze editie van de Dakar Rally zijn er gelukkig geen grote ongevallen gebeurd. Toch stemde het overlijden van de legendarische Franse racer Hubert Auriol de Dakar-familie heel bedroefd. Auriol won eind vorige eeuw drie edities (1981, 1983 en 1992) en was de eerste deelnemer ooit die de rally won op zowel een motor als in een auto. In 1995 stond Auriol aan het hoofd van de Dakar-organisatie. Onder zijn bewind vond de race voor het eerst plaats buiten Frankrijk, namelijk Spanje.

Nieuws

Bekijk alles
Top