Love & Anarchy: steengoede Scandinavische fictie met een kwinkslag

Op Netflix kunnen liefhebbers van Scandinavische fictie kijken naar ‘Love& Anarchy’, of ‘Kärlek& Anarki’ zoals de reeks oorspronkelijk getiteld werd. Daarin starten een getrouwde consulente en een jonge IT’er een flirterig spel dat de maatschappelijke normen tart en hen aanspoort om hun levens flink onder de loep te nemen. 

 

In deze reeks krijgt hoofdpersonage Sofie (gespeeld door Ida Engvoll) de opdracht om een uitgeverij opnieuw te laten groeien tot een goed draaiend bedrijf. In die uitgeverij maakt Sofie kennis met Max (gespeeld door Björn Mosten), die Sofie probeert te saboteren. Wanneer we op eerste moment zouden denken dat het gaat om pure jaloezie op het werk, neemt de reeks een opvallende wending. 

Sofie pakt het ‘probleem’ van de sabotage door Max aan door een spel te bedenken waarin de twee elkaar uitdagen. Een ‘saaie’ ruzie tussen werknemers in een bedrijf, mondt zo uit tot een duel tussen twee individuen die elkaar steeds verder drijven. Bovendien mogen we niet vergeten dat de privésituatie van beide personages dergelijke uitdagingen misschien niet altijd zal goedkeuren … De spelregels van het duel zijn onbesproken waardoor de uitdagingen stevig uit de hand lopen. Kan jij de gevolgen van dit gevaarlijk spel voor beide werknemers al raden? 

 

Gerenommeerde producenten en een sterk script

Voor ‘Love & Anarchy’ deden de makers beroep op scriptschrijfster en regisseur Lisa Langseth. Samen met Alex Haridi werd ze opgeroepen als hoofdschrijver van de serie. Dat de reeks in het verleden al positieve commentaren kreeg, mag niet verbazen. De makers van ‘Love & Anarchy’ realiseerden eerder al de reeks ‘Quicksand’. Die reeks won een Zweedse Kristallen Award voor Beste Drama en Beste Actrice (Hanna Ardéhn). In ‘Quicksand’ wordt een welgestelde voorstad van Stockholm opgeschrikt door een tragedie op school, waarna een ogenschijnlijk normale tiener wordt aangeklaagd voor moord. Ook daar krijgt een op het eerste zicht ‘normale’ misdaadreeks dus een opvallende invalshoek … Herken jij de gelijkenissen met 'Love & Anarchy'? Zorg in ieder geval dat je voor beide reeksen comfortabel gaat zitten, want zowel bij 'Quicksand' als 'Love & Anarchy' is de spanning meer dan regelmatig te snijden.

De Scandinavische fictiereeks is nu te bekijken op Netflix en is beschikbaar via de tv-optie van Proximus Pickx.

Films

Bekijk alles
Top