Brussels Jazz Festival komt dit jaar naar je woonkamer

Het Brussels Jazz Festival in cultuurtempel Flagey is al zeven jaar lang het evenement bij uitstek om het muzikale jaar af te trappen. Dit jaar – dat moeten we niet meer uitleggen – kan het festival niet op de gebruikelijke manier doorgaan. Flagey kiest daarom voor een kleinschalige en online gestreamde editie.

Op het Brussels Jazz Festival prijken gewoonlijk tien dagen lang nationale en internationale talenten op de affiche. Vaste waarden die het geluid van de hedendaagse jazzmuziek bepalen, staan er naast beloftevol talent geprogrammeerd. De editie van januari 2020, met klinkende namen als Portico Quartet, Alfa Mist, MDC III, Commander Spoon en Brussels Jazz Orchestra, kon wel nog doorgaan, maar voor editie 2021 steekt corona stokken in de wielen.
 
Dit jaar opteert Flagey als alternatief voor een online gestreamde editie. Voor tien euro koop je een ticket voor het virtuele festival, waar vier groepen en een DJ het beste van zichzelf zullen geven. De concerten beginnen zaterdag om 20u en kunnen tot middernacht op maandag 18/1 bekeken worden op je eigen scherm.

Nieuwe projecten

Het festival is noodgedwongen kleinschaliger dan gewoonlijk, maar grijpt wel de kans aan om aanstormend talent van eigen bodem een platform te geven. Naima Joris opent de avond. Zij begon als straatmuzikante, tot ze door Isbells opgepikt werd. Het afgelopen jaar viel ze op met ingetogen quarantainecovers, bracht ze haar single ‘Bellybutton’ uit en tekende ze voor het eerst een platencontract voor een eerste album vol sfeervolle en zwoele mijmeringen.
 
Daarna is het aan de Belgisch-Japanse pianist Alex Koo en zijn Amerikaanse compagnon Ralph Alessi. Samen met Mark Turner maakten zij het album ‘Appleblueseagreen’, dat door het Downbeat Jazz Magazine werd uitgeroepen tot een van de beste platen van 2019. Nu worden ze vergezeld door drummer Attila Gyárfás voor hun nieuwefilmmuziek-achtige project, getiteld ‘Identified Flying Object’. Na hen krijgen we een set van gelegenheidstrio Philip Catherine, Angelo Moustapha en Lionel Loueke. De twee gitaristen en de drummer brengen pure jazzversies van een selectie uit hun oeuvres.
 
Vader en zoon Stéphane (Aka Moon, Zap Mama, Ibrahim Maalouf en meer) en Elvin Galland (Juicy, Damso, Mustii en meer) sloegen tijdens de lockdown de handen in elkaar en stampten het nieuwe prject The Gallands uit de grond. Zij brengen een mix van hiphop, jazz, r&b, elektro en funk, een combinatie die aanstekelijk dansbaar wordt. En om het dansfeestje in je woonkamer nog een beetje te verlengen sluit DJ Dick D’Alaise de avond af. Hij maakt zich sterk dat hij uitsluitend vinyl gebruikt tijdens zijn sets. Je zou het niet zeggen, als je hoort hoe hij naadloos de beats aan elkaar rijgt.
 
Tickets en meer info over het festival vind je hier.

Muziek

Bekijk alles
Top