Terwijl de voetbalclubs uit de amateurreeksen stilaan moeten vrezen voor een competitieloos voetbalseizoen, rijzen er ook vragen over de (nabije) toekomst van 1B. Eerder werd er al gesproken over een uitbreiding met beloftenteams en amateurteams, maar Covid-19 lijkt ook daar weer een stokje voor te steken.
De kans lijkt bijzonder klein dat er dit seizoen nog gevoetbald wordt in de amateurreeksen. Dat heeft natuurlijk ook directe gevolgen voor 1B, waar er natuurlijk ook nog een degradatiestrijd hoedt.

De komende weken zal er nog druk gepalaverd worden over de nabije toekomstplannen voor 1B. Volgens Het Laatste Nieuws is de kans groot dat de hervormingsplannen een jaartje in de koelkast gestoken worden waardoor er dus extra nieuwe teams aan 1B toegevoegd zullen worden.

Wie wel weer kans maakt op een plekje in het profvoetbal is Excelsior Virton. De Luxemburgers kregen na een lang uitgesponnen juridisch gevecht te horen dat ze volgend jaar opnieuw in 1B mogen spelen en mikken dus opnieuw op profvoetbal. De Luxemburgers zouden dan in de plek komen van Club NXT; dat dan voor een jaartje weer in het beloftenvoetbal wordt gedropt om dan een jaar later - samen met enkele andere beloftenteams - weer de overstap naar 1B te maken.

Studie

Momenteel loopt er ook nog een studie die moet uitzoeken welke formule het best bij 1B zou passen. Veel profclubs willen die studie afwachten vooraleer er extra maatregelen getroffen worden, maar dat zou dan sowieso ook betekenen dat er pas na het komende seizoen hervormd kan worden.

Volgende week maandag (18/01) zit de Pro League alvast weer samen om de toekomst van 1B te bespreken. Afwachten of er dan een consensus bereikt wordt of dat er opnieuw een uitstel volgt.