De winterstop is al voorbij. De 18 ploegen van de JPL zijn na twee weken 'rust' opnieuw in actie geschoten. Op de 30e speeldag van de competitie vielen enkele verrassingen: in de linkerkolom van het klassement wordt het steeds spannender.
 
Club Brugge en OHL zijn de enige ploegen uit de top 7 die dit weekend hun wedstrijd wisten te winnen. De andere verloren (Racing Genk, Charleroi, Anderlecht, Antwerp) of speelden gelijk (Beerschot). De ploegen die we de winnaars van de dag mogen noemen (Kortrijk, Oostende, Standard, Zulte Waregem), kunnen zich daardoor opnieuw in de strijd om de top 4 mengen. Tussen de vierde in de stand (OHL) en de twaalfde (AA Gent) zit maar een kloof van 6 punten.
 
Home sweet Home
 
In het begin van het kampioenschap zagen we vaak dat de bezoekers met de drie punten gingen lopen, maar nu lijkt het thuisvoordeel opnieuw de bovenhand te halen, ondanks de afwezigheid van de twaalfde man. Op speeldag 30 wonnen 6 van de 9 thuisploegen hun wedstrijd. In eigen huis werd in totaal zo al 267 punten gewonnen, de bezoekers komen aan 228 punten.
 
Leye wint
 
Mbaye Leye heeft zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer winnend afgesloten: Standard won met 3-1 van Waasland-Beveren. De Rouches scoorden drie keer in 90 minuten en dat mag bijzonder worden genoemd: ze zitten namelijk maar aan een gemiddelde van 1,15 goals per wedstrijd. Het was al van 1 november 2020 geleden dat de club uit Sclessin nog eens een wedstrijd had gewonnen.
 
Paars-wit loopt een blauwtje op
 
In het Astridpark zorgt Anderlecht voor het strafste rapport in eigen huis, met 22 op 30. Buitenshuis verloopt alles voor de Brusselaars veel minder vlot, want daar halen ze maar 10 op 30 (ze staan 15e in het klassement met alleen de uitwedstrijden). Het andere paars-wit, dat van het Kiel, doet het buitenshuis evenmin goed, met ook 10 op 30. Een manco waar beide ploegen aan zullen moeten werken als ze de top 4 willen behalen.
 
Club slaat een gat
 
Club Brugge behaalde, met enige moeite, de zege in Sint-Truiden en daardoor groeit de kloof met de eerste achtervolger Racing Genk tot 4 punten. Vorig seizoen had Antwerp, de tweede in de stand na 20 speeldagen, eveneens 38 punten verzameld, maar was de achterstand al 9 punten op leider Club Brugge.
 
Onuachu blijft het doen
 
Racing Genk liet een steek vallen tegen Kortrijk (2-1) dat zich na een 9 op 9 opnieuw in de strijd naar de top 4 kan gooien. De Limburgers misten zo de kans om de nummer drie in de stand op 8 punten te zetten. Weinig redenen tot lachen dus bij het Racing van John van den Brom, tenzij bij Paul Onuachu die zijn 19e goal in 19 wedstrijden maakte. Een verbluffend gemiddelde dus voor de Nigeriaan.
 
Geen clean sheets voor de beste doelmannen van het seizoen
 
Simon Mignolet (9 clean sheets), Nicolas Penneteau (6), Guillaume Hubert (5) en Arnaud Bodart (5) kregen het voorbije weekend allemaal een doelpunt te slikken. Deze vier keepers blijven in de top 4 van het klassement van de clean sheets. Thoelen (KVM), Bostyn (Z-W) en Romo (OHL) waren de enige doelmannen die op deze 30e speeldag hun netten schoon wisten te houden.