Vijf rollen die Alan Rickman onsterfelijk maakten

Films | Het is vandaag vijf jaar geleden dat de wereld afscheid moest nemen van Alan Rickman, die op 69-jarige leeftijd door kanker geveld werd. In het theater vertolkte hij meer dan zestig verschillende rollen, maar Proximus Pickx blikt terug op de rollen die van de Britse acteur een gevestigde waarde maakten op het witte doek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hans Gruber (Die Hard)

De eerste filmrol die Alan Rickman ooit speelde, werd meteen een van zijn bekendste. In het eerste deel van de saga ‘Die Hard’ uit 1988 portretteert hij Hans Gruber, een Duitse terrorist die een toren in New York overneemt, met daarin de politieman John McClane (Bruce Willis). Zijn eerste rol als de ultieme antagonist lanceerde hem en opende talloze deuren, aangezien de acteur nog vaak gecast zou worden als slechterik. Hans Gruber maakt nog regelmatig zijn opwachting in lijstjes van de beste ‘bad guys’ uit de filmgeschiedenis.

Sheriff of Nottingham (Robin Hood: Prince of Thieves)

Zijn talent om de slechterik te spelen haalde hij nog eens boven voor ‘Robin Hood: Prince of Thieves’, een adaptatie van het bekende Engelse epos van de hand van Kevin Reynolds. Nochtans scheelde het niet veel, of hij had nooit de affiche gedeeld met Kevin Costner, Morgan Freeman en Sean Connery. Hij had al twee keer de rol van de sheriff afgeslagen en zou enkel instemmen als hij de volledige vrijheid kreeg om zijn personage neer te zetten zoals hij wilde.
 
Dat leverde op, want zijn acteerwerk als de wreedaardige en psychopate sheriff werd een van de hoogtepunten van de film en leverde hem de BAFTA voor de beste acteur in een bijrol op.

Kolonel Brandon (Sense and Sensibility)

Deze adaptatie van de roman van Jane Austen uit 1995 bracht het kruim van de Britse cinema samen en betekende ook een ommekeer voor de carrière van Rickman. Naast Kate Winslet, Hugh Grant en Emma Thompson kroop hij in de huid van kolonel Brandon, een rijke en melancholische man die Marianne Dashwood het hof maakt. Nadat hij lang enkel bekend stond voor zijn rollen als antagonist, kon hij met deze prent zijn oeuvre uitbreiden. Zijn personage begeeft zich in een wereld vol intrige, en komt in een driehoeksverhouding terecht.

Severus Sneep (Harry Potter)

Al helemaal onvergetelijk is de vertolking van Rickman als de mysterieuze professor Sneep in de ‘Harry Potter’-saga. Met zijn strenge uitstraling en een stem die tegelijk zacht en intimiderend is, was hij de ideale man om als hoofd van Zwadderich de jonge tovenaars het leven zuur te maken.
 
Alan Rickman was naar verluidt de eerste keuze van auteur J.K. Rowling om de rol te vertolken. En we kunnen haar geen ongelijk geven. Dankzij Rickman werd Sneep een van de meest besproken personages in de saga.
 
Rickman vertolkte de rol in acht langspelers tussen 2001 en 2011, en daarmee is Sneep zeker een van de belangrijkste personages uit zijn carrière. De acteur hield er ook nog eens wereldfaam aan over.

Harry (Love Actually)

In de romantische komediefilm van Richard Curtis toont Rickman nogmaals dat zijn acteerwerk niet beperkt blijft tot duivelse personages. Met de rol van Harry speelt hij een lang gehuwde man die met alle moeite van de wereld weerstaat aan de avances van zijn secretaresse.
 
Een legendarische scène uit de film toont hoe hij in een winkelcentrum snel een halsketting wil kopen voor zijn maitresse, terwijl zijn echtgenote (Emma Thompson) even weg is. Maar de verkoper (Rowan Atkinson) neemt danig zijn tijd om het cadeautje in te pakken. Harry kan zijn frustratie en zijn ongeduld steeds moeilijker verbergen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top