Mary J. Blige wordt 50: dit zijn enkele hoogtepunten uit haar carrière

De Amerikaanse zangeres Mary J. Blige mag vandaag 50 kaarsjes uitblazen. Deze vrijgevochten vrouw heeft heel wat watertjes doorzwommen sinds ze aan het einde van de jaren 80 debuteerde als achtergrondzangeres. Proximus Pickx bekijkt enkele hoogtepunten uit haar carrière.

Haar hits

Met haar hits heeft de R&B-zangeres de successen aan elkaar geregen. Blige brak in 1992 door met haar eerste soloalbum 'What's the 411?'. Dankzij het productiewerk van een toen nog onbekende Sean "Puff Daddy" Combs haalde de plaat met tijdloze nummers als 'You Remind Me' en 'Real Love' al gauw platinum. Met haar volgende plaat, "My Life" won ze haar eerste Grammy.
 
In 2005 gooide Blige hoge ogen met het nummer 'Be Without You', van het album 'The Breakthrough'. Het lied bleef ruim 75 weken in de Hot R&B/Hip-Hop-hitlijst van Billboard, een record. Het album legde haar ook geen windeieren: ze kreeg drie Grammy's voor de plaat, waaronder die van Beste R&B-album.
 

Haar acteercarrière

Zoals veel artiesten van haar generatie heeft Mary J. Blige zich gewaagd aan een acteercarrière. Haar debuutrol was van de moeder van een intelligente jongeman in de gevangenisfilm 'Prison Song' uit 2001. Met deze film en de daaropvolgende projecten brak ze geen potten, tot in 2017 'Mudbound' uitkwam.
 
In 'Mudbound' vertolkt Blige de bijrol van Florence Jackson, echtgenote van een zwarte landbouwer in de Amerikaanse staat Mississippi tijdens de Tweede Wereldoorlog. De dramafilm werpt een licht op het racisme van  de aartsconservatieve zuidelijke staten van de VS in de jaren 50. Voor haar rol werd Mary J. Blige genomineerd voor een Academy Award voor Beste Bijrol, maar zag de prijs gekaapt worden door karakteractrice Allison Janney voor haar bijrol in de biografische sportfilm 'I, Tonya'. 'Mudbound' is momenteel nog steeds op Netflix te zien (ook verkrijgbaar via Proximus).
 

Haar andere successen

Ook buiten de muziekwereld en Hollywood heeft de "Queen of Hip-Hop Soul" goed geboerd. In 2008 kocht Blige een klassiek landhuis met acht slaapkamers in een rijke buurt in de Amerikaanse staat New Jersey. Haar stulpje kostte 12 miljoen Amerikaanse dollar, daar kreeg ze onder meer haar eigen basketbalterrein, een fitnesscentrum, een lift en een wijnkelder voor.
 
Wijn is overigens een specialiteit van de zangeres. Dit jaar lanceerde Blige haar eigen wijnproductiebedrijf 'Sun Goddess' in Italië, samen met de Noord-Italiaanse wijngaarduitbater Marco Fantinel. De twee eerste wijnsoorten die ze verkoopt zijn een pinot grigio, een van haar favorieten, een een sauvignon blanc.
 

Muziek

Bekijk alles
Top