Parijs - Nice blijft trouw aan klassieke formule

Sport |

Het parcours van de eerste grote Europese rondekoers werd afgelopen woensdag onder grote persbelangstelling onthuld. Parijs - Nice 2021 bevat geen grote verrassingen, al valt het op dat de renners een hommage zullen brengen aan verschillende plaatsen in en rond Nice die in oktober werden opgeschrikt door storm Alex.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nieuwe truitjes en idem dito teamfoto’s worden dezer dagen duchtig getoond aan pers en publiek. Dat kan maar één zaak betekenen: een nieuw wielerseizoen staat voor de deur. Dat blijkt ook uit de eerste parcoursonthullingen. Het ASO, de organisator van de Tour de France, presenteerde afgelopen woensdag immers de acht ritten van de 79e editie van Parijs-Nice, die van 7 tot en met 14 maart 2021 zal doorgaan.

Het eerste deel van Parijs - Nice bevat geen grote verrassingen. De renners starten in Saint-Cyr-l’École waar steile stukken afgewisseld worden met vlakke wegen, ideaal voor polyvalente sprinters. De tweede etappe, Oinville-sur-Montcient - Amilly, kan spektakel opleveren als er oprukkende windvlagen van de partij zijn die het peloton uit elkaar trekken.

Valdeblore la Colmiane wordt cruciaal

Op dag drie krijgen de renners een individuele tijdrit voorgeschoteld van 14,4 kilometer. Het vlakke parcours is volgens kenners op het lijf geschreven van de tijdritspecialisten van deze wereld. Daarna, tijdens rit vier, wordt het kaf pas echt van het koren gescheiden: de renners vertrekken in Chalon-sur-Saône en worden 188 km verder verwacht in Chiroubles. Tijdens deze rit moeten ze wel 3500 hoogtemeters verwerken… Bovendien bereiken ze de aankomst in Chiroubles pas na een 7,3 kilometer lange slotklim met een gemiddelde van 6% hellingsgraad.

Dag vijf is niet voor de klimmers, maar voor de sprinters. Dan staat er een vlak parcours van 203 kilometer op het programma: van Vienne naar Bollène. Hetzelfde verhaal noteren we voor dag zes (Brignoles - Biot, 202,5 km). Iedereen kijkt echter uit naar de zevende etappe: Nice – Valdeblore la Colmiane (166,5 km). Tijdens deze rit moet er 16,3 kilometer geklommen worden met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%. Hier, op La Colmiane, demonstreerde Nairo Quintana vorig jaar waarom hij tot één van de beste klimmers van zijn generatie kan worden gerekend. Hij degradeerde de rest van het peloton die ene middag in 2020 als het ware tot junioren. Dat was toen tevens de laatste rit van de vorige jaargang Parijs - Nice. Door het coronavirus moest de race toen worden stopgezet.

Afsluiten doen de renners met een uitloper in en rond Nice (110,5 km). De renners starten en komen aan op de beroemde Boulevard des Anglais, maar moeten onderweg maar liefst zes beklimmingen doorstaan. Even uitblazen zit er dus niet in.

Wie dingt mee naar de overwinning?

Ondanks dat de lijst met starters nog niet bekend is, hebben heel wat renners hun deelname aan de Koers naar de zon bevestigd. Sprinters Arnaud Démare en Sam Bennett tekenen naar eigen zeggen alvast present. Ook Richie Porte, Guillaume Martin, Warren Barguil en Pavel Sivakov zullen meedingen naar de eindoverwinning.

En wat met de grote favorieten? Primoz Roglic, bijvoorbeeld. De tijdrit op dag drie lijkt een gouden kans te zijn voor de Sloveen. Ook de aankomst bergop tijdens de voorlaatste etappe is een haalbare kaart. Roglic liet zich op moment van schrijven helaas nog niet ontvallen of hij daadwerkelijk zal meerijden in Parijs - Nice. Vorig jaar won de Duitser Maximilian Schachmann de ingekorte editie van Parijs - Nice, net voor landgenoot Tiesj Benoot. Porte, Martin, Barguil, Sivakov of... Roglic. We hopen dat de beste moge winnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top