5 redenen waarom bioscopen essentieel zijn

Van de sectoren die sterk zijn getroffen door de coronaviruscrisis, is de culturele wereld ongetwijfeld een van de zwaarst getroffenen. 2020 staat als een donker jaar voor de bioscoop in de geschiedenisboeken, waarvan de donkere zalen nog steeds gesloten zijn. Dit is waarom we ze missen en ze ondanks alles essentieel blijven.

 

Een ongeëvenaarde meeslepende ervaring

Cinema grijpt ons en boeit ons, dat is een feit. Alles wordt gedaan om indruk op ons te maken, van het grote scherm tot de onvergelijkbare geluidservaring. Waar televisie en andere streamingdiensten bevorderlijk zijn voor multitasking en crossdevice (door tegelijkertijd een ander apparaat te gebruiken, zoals je smartphone, laptop of tablet), trekt de bioscoop onze volledige aandacht. Alle andere apparaten worden bij een cinemabezoek namelijk weggestoken. Terwijl recente films een tweede leven beleven in video on demand of op streamingplatforms, blijft voor ons grootste plezier de bioscoopervaring essentieel.

 

Debatten en discussies

Bij het verlaten van de donkere kamers zijn debatten een echte traditie. Het kijken naar een film prikkelt ongetwijfeld ons vermogen tot reflectie. Elk filmgenre leert ons lessen, of het nu universeel en positief is zoals in een tekenfilm, inspirerend en licht zoals in een blockbuster, of sociaal en impactvol zoals in een dramafilm. Het grote scherm vergroot onze ervaring van een scenario en zorgt ervoor dat je het wilt ontleden met degenen die ons vergezelden in de cinema. De mogelijkheid om meer over jezelf te leren, maar ook om je open te stellen voor anderen. De debatten die regelmatig door bioscopen worden georganiseerd met filmproducenten en andere experts in de 7e kunst maken ook deel uit van de vele evenementen die we missen.

 

Reizen in ruimte en tijd

Het coronavirus weerhoudt ons ervan te reizen en nieuwe landschappen te ontdekken. Cinema stelt ons nog steeds in staat om het te doen! Dankzij dark rooms is de hele wereld binnen handbereik. Ook denkbeeldige en adembenemende universums worden op het scherm gebracht. Reizen door de tijd is ook mogelijk met historische films, van de middeleeuwen tot de renaissance, met indrukwekkende decors en kostuums. De kwaliteit van de speciale effecten die tegenwoordig worden gebruikt, is voldoende om ons de donkere kamers te laten missen.

 

Ontmoeten

We missen onze dierbaren en ook de activiteiten die we met hen zouden kunnen doen. Dat is het geval bij cinema, een plek die mensen bij elkaar brengt, die beweegt, die mensen met elkaar verbindt. Net als veel andere ontmoetingsplaatsen die nog steeds gesloten zijn, maken bioscopen deel uit van ons sociale leven. Ze zijn een plek voor eerste dates, van lachen met vrienden en van ontdekkingen voor kinderen. Het entertainment en de gezelligheid die eigen zijn aan cinema willen we graag zo snel mogelijk terug!

 

Ondersteuning van onafhankelijke en lokale cinema

Waar blockbusters nooit moeite zullen hebben om hun weg naar ons te vinden en hun gebruikelijke omzet te behalen, is dit verre van het geval met minder gekende films. Deze tak van de zevende kunst heeft bioscopen nodig om te worden gepromoot en om de nieuwsgierigheid te wekken van kijkers die er misschien niet meteen geïnteresseerd zijn. Hetzelfde geldt voor de lokale cinema, die ook te lijden heeft onder deze lange crisis. Onze serie "The Union makes the film" blikt terug op deze filmpersoonlijkheden die er alles aan doen om de film te laten overleven, zoals Jeanne Brunfaut, directeur van het Cinema and Audiovisual Center, die strijdt voor de ondersteuning en promotie van een sterke Franstalige Belgische bioscoop.

 

Films

Bekijk alles
Top