Becky Hammon veroverde een stevige plek tussen de mannen

Sport |

Het was een kleine gebeurtenis vlak voor de overgang naar het jaar 2021 in de NBA, maar wel een hele belangrijke: voor het eerst in de geschiedenis van de League leidde een vrouw een team tijdens een wedstrijd tussen de Spurs en de Lakers. De twee teams ontmoeten elkaar vanavond weer.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ontmoeting op 31 december tussen de San Antonio Spurs en de Los Angeles Lakers was niet per se een topper op papier, ondanks de geschiedenis van de twee teams. En toch zal de match van de Lakers de geschiedenis ingaan.

Een stijging van de franchise

Zoals we weten, is de iconische Spurs-coach Gregg Popovich het gewoon om luid te schreeuwen tijdens wedstrijden. En op 31 december werd de paus in de laatste minuten van het tweede kwartaal door de scheidsrechters naar de kleedkamer gestuurd. De hoofdtrainer uitgesloten, dan is het de assistent die zijn plaats moet innemen. Of liever de assistent van de Spurs: Becky Hammon.

Hoewel ze de nederlaag voor Spurs niet kon voorkomen, won ze aanzien in de wedstrijd door een symbool te worden in een wereld die tot dan toe voorbehouden was aan mannen. Het moet gezegd worden dat de 43-jarige met enig succes door de gelederen stormde in Texas, waar ze in 2014 als assistent-coach aankwam. In 2015 leidde ze het team naar de overwinning in de Summer League en oogstte ze al lof van de wereld van de NBA. In 2017 kreeg ze een aanbod om een damesteam te coachen met een veel hoger salaris, maar ze bleef liever op de Spurs-bank naast Popovich, de drievoudig beste manager van het jaar.

Een getalenteerde speler

Tot 2013, wanneer ze een knieblessure kreeg, was Becky Hammon een van de beste spelers van haar generatie. Met een dubbele nationaliteit, Russisch en Amerikaans, was ze zesvoudig WNBA All-Star bij de New York Liberty en de San Antonio Silver Stars. In 2021 komt ze in aanmerking voor de Hall of Fame. Haar blessure zorgde ervoor dat ze zich richtte op een carrière als coach.

Na de wedstrijd die de geschiedenis inging, keerde LeBron James, terug naar het strijdtoneel. Hij loofde het werk van Gammon: “Ze heeft gewerkt, en als je werkt, krijg je kansen. […] Het is prachtig om haar te horen en ze is erg gepassioneerd door het spel, dus een pluim voor haar en een pluim voor de competitie”, klonk het.

Een heel mooi eerbetoon, want de twee teams ontmoeten elkaar aanstaande vrijdag om 4 uur 's ochtends. Zal Becky Hammon voor deze match terugkeren naar haar plaatsvervanger, in afwachting van meer? Wetende dat Gregg Popovich in de herfst van zijn carrière zit, waarom probeert Spurs het dan niet uit met Becky Hammon als hun hoofdtrainer? De toekomst zal het leren.

Bekijk de NBA op kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top