De beste films van King Elvis Presley

Muziek | Iedereen kent Elvis Presley als “The King of Rock ’n Roll”, maar laten we niet vergeten dat hij ook door zijn rollen op het grote scherm heel wat roem vergaarde. Als de King nu nog in leven was geweest – wat een schare fans overigens blijft volhouden – dan was hij vandaag 85 geworden. Naar aanleiding daarvan zetten we zijn beste filmrollen op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Love Me Tender

‘Love Me Tender’ was het filmdebuut van Presley in het jaar 1956, hetzelfde jaar waarin hij zijn wereldhit ‘Hound Dog’ inblikte en het jaar waarin hij met ‘Heartbreak Hotel’ zijn eerste nummer 1-hit scoorde. Hij had toen hij auditie deed dus al wat populariteit als zanger, maar was zeker nog niet de gevestigde waarde die hij snel zou worden. Presley keek vooral op naar James Dean, Marlon Brando en Tony Curtis en wilde het maken op het grote scherm.
 
De muzikale film over een jongere broer die thuisblijft terwijl zijn oudere broers in de Amerikaanse burgeroorlog gaan vechten, kwam in november in de zalen. Intussen had Presley zijn grote doorbraakhit wel al gescoord. De single ‘Love Me Tender’ ging goud nog voor de film uitkwam en de film werd een kassucces. Recensenten waren positief. “De zanger kan zowaar ook acteren!”, klonk het.

Blue Hawaii

Nadat hij zijn dienstplicht in het Amerikaanse leger had afgerond, wilde Presley zich in de jaren 60 vooral op films toeleggen. Zijn eerste drie films in die periode waren ‘G.I. Blues’, ‘Flaming Star’, ‘Wild in the Country’ en ‘Blue Hawaii’. Die laatste zette de toon voor zijn latere filmcarrière. Licht verteerbaar, komisch, muzikaal en ongecompliceerd: zo kan je de film het best omschrijven.
 
In de prent speelt Presley een soldaat die terugkeert naar huis en die levensgenot verkiest boven hard labeur. Hij hangt rond met zijn surfende kameraden en geeft toeristen een rondleiding. ‘Can’t Help Falling in Love’ werd het muzikale hoogstandje.

Roustabout

Met ‘Roustabout’ maakte Presley in 1964 een perfect voorbeeld van zijn lichtvoetige oeuvre. Motorrijden, meisjes versieren, herrie schoppen en een ontluikende muzikale carrière zijn wat de held van de film ons voorschotelt.
 
Deze film werd niet overal even goed onthaald, maar werd wel genomineerd voor de Writers Guild of America Award voor Beste Musical. Het valt dus niet te ontkennen dat er best wel wat meer schuilt achter het schrijfwerk dan een typisch verhaal over een rebel die alles opgeeft voor zijn meisje. En de soundtrack, die uiteraard op nummer 1 terechtkwam, werd een van zijn meest succesvolle platen.

Jailhouse Rock

Net voor die eerder genoemde dienstplicht leverde Presley volgens velen zijn beste acteerwerk. ‘Jailhouse Rock’ was zijn derde film en kwam uit in 1957. De naam van de prent roept bij de meesten ongetwijfeld meteen de klanken op van zijn gelijknamige hit en de beelden van Presley in het typische gesptreepte plunje die door de gevangenis danst.
 
Dat is dan ook grotendeels de aantrekkingskracht van de film. In tegenstelling tot heel wat van zijn schermwerk dat eerder een vaste formule volgt, is dit verhaal over een gevangene die achter de tralies zijn liefde voor muziek ontdekt en een zelfingenomen ster wordt, best origineel. En er valt vooral heel wat plezier mee te beleven.

Viva Las Vegas

De chemie tussen Presley en zijn co-ster Ann-Margret maakt van ‘Viva Las Vegas’ een van de best onthaalde films van de King. Daarin is Presley weer elke rol tegelijk: van een racepiloot tot een gewone ober tot een zangtalent dat de talentenjacht in Las Vegas moet winnen. En tussendoor wint hij ook nog eens het hart van Rusty Martin (Ann-Margret).
 
De film doorstond de tand des tijds en wordt nu als een van Presley’s beste werken genoemd, ook al was de ontvangst in 1964 niet eenzijdig positief. Sommigen bekritiseerden de luchtige plot en de weinig originele scènes, maar de muzikale nummers en enkele spannende racescènes maken dat ruimschoots goed.

King Creole

Daarnet gaven we al mee dat het beste acteerwerk van Presley net voor zijn diestplicht werd afgeleverd. Wel, de King kreeg twee maanden uitstel voor die legerdienst zodat hij kon acteren in ‘King Creole’, dus hij ging vrij letterlijk van de set recht naar het leger. De film is gebaseerd op het boek ‘A Stone for Danny Fisher’ van Harold Robbins, over een jongeman die zijn arme familie probeert te onderhouden als zanger, wanneer hij door een gangster geviseerd wordt.
 
Presley zei later zelf dat de rol van Danny Fisher zijn favoriet was. En de pers gaat akkoord. “Veel van zijn films zijn om diverse redenen te genieten, maar Elvis was nooit een betere acteur dan toen hij in ‘King Creole’ acteerde. Hij maakte nooit een betere film’, schrijft magazine Variety.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top