Waarom Alfred Hitchcock weigerde om Steven Spielberg te ontmoeten

Films | Steven Spielberg was een grote bewonderaar van Alfred Hitchcock. Meermaals heeft hij geprobeerd om zijn idool backstage te ontmoeten in Hollywood. Maar de Master of Suspense heeft hem altijd afgewezen. Proximus vertelt je dit ongewone verhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Steven Spielberg is vandaag een van de bekendste namen in de geschiedenis van de cinema. Maar zoals alle groten is de regisseur ook klein begonnen. Toen hij in de filmindustrie begon, had hij veel invloeden. Maar een van zijn belangrijkste rolmodellen was ongetwijfeld Alfred Hitchcock.
 
In de jaren zestig was Spielberg nog een gepassioneerd filmstudent. Hij had er plezier in om binnen te sluipen in de backstage van de Universal Studios in Californië. Zo ging hij naar meerdere filmopnames kijken, begon hij meer te leren en ontmoette hij enkelen van zijn idolen.

Een tevergeefse volharding
 
In 1965 belandde Steven Spielberg op de set van 'Torn Curtain', het laatste project van Alfred Hitchcock met Paul Newman en Julie Andrews in de hoofdrol. “De ruimte zat vol met honderden figuranten, maar de technische staf zag de indringer bijna meteen en vroeg hem om te vertrekken”, legt Vanity Fair uit.
 
De jonge filmmaker gaf echter niet op. Tien jaar later probeerde hij het opnieuw, met dezelfde methode. Na het succes van 'Jaws' dacht hij dat hij meer kans maakte, maar Spielberg werd opnieuw weggestuurd door de meester zelf. Hitchcock was duidelijk geïrriteerd door de jongeman die ongewenst op zijn set rondhing en eiste dat zijn crew hem meteen buiten zou zetten, meldt The Independent.

Een beschaamde Hitchcock

Na die tweede mislukking besloot Spielberg zijn tactiek te veranderen. Hij vroeg aan acteur Bruce Dern, die al twee keer voor Hitchcock had gespeeld, om een ontmoeting met zijn idool te regelen. Dern beschreef de anekdote in zijn memoires: “Ik zei [tegen Hitchcock]: 'Je bent zijn idool. Hij wil gewoon vijf minuten bij je zitten en met je praten.’”
 
Maar de regisseur van 'Psycho' weigerde meteen. Hij zei tegen Dern: “Is dat niet de jongen die de film over die vis heeft gemaakt? Ik zou nooit met hem kunnen gaan zitten en praten. Als ik naar hem kijk, voel ik me als een prostituee.”
 
In feite had de regisseur een probleem met 'Jaws', de 'film over de vis', zoals hij het neerbuigend noemt. Hitchcock legde uit dat hij een miljoen dollar gekregen had om de stem van de 'Jaws'-attractie in het Universal Studios themapark te zijn. Na zo'n grote som geld te hebben ontvangen voor zo'n belachelijk project, zag de regisseur zichzelf blijkbaar als een "prostituee” en kon hij de maker van de film dus niet ontmoeten.  

Nu blijkt dat Hitchcock zijn stem nooit uitgeleend heeft aan die attractie. Mogelijk verwees hij naar een promotievideo die hij maakte voor een andere attractie, de Universal Studios Hollywood Tour, waarin de attractie 'Jaws' wordt getoond. Als je het filmpje ziet kun je begrijpen dat de beroemde regisseur er niet bepaald trots op was ...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top