Duitsland wordt de volgende molbestemming, maar waar sloeg De Mol al eerder toe?

Dit jaar kunnen liefhebbers opnieuw genieten van ‘De Mol’, het programma waarin een grote groep kandidaten op zoek gaat naar de saboteur in hun midden. Veel is er nog niet bekend over het negende seizoen, maar wat we wel al weten is dat het in Duitsland doorgaat. Poximus zocht voor jou uit welke landen er voordien aan bod kwamen.

Alina Churikova, de meesterlijke mol van het vorige seizoen, zat als kandidate in het afgelopen seizoen van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. Het team achter ‘De Mol’ zag dat als een kans om het spelletje daar al te beginnen en enkele hints achter te laten over de locatie van het negende seizoen. Zo verscheen Gilles De Coster in de ronde ‘Open Deur’ om een vraag te stellen, imiteerde Jeroom de houding van Angela Merkel toen hij Alina aansprak en vormden alle beginletters van de antwoorden van de puzzelronde samen ‘Duitsland’.
 
Gilles Decoster trekt dus met zijn ‘vrienden’ en de mol naar ons buurland. Volgens De Coster is dat op alle vlakken een goede keuze. Enerzijds is het een verrassende bestemming met veel potentieel en anderzijds is hun succesvolle coronabeleid de meest veilige keuze tijdens deze pandemie. Het lijkt tegenover de recentste seizoenen misschien heel wat minder ‘exotisch’. Maar toen ‘De Mol’ startte, bleven de deelnemers ook gewoon in Europa.

Seizoen 1: Frankrijk

De allereerste keer dat het publiek kennismaakte met ‘De Mol’ was op 6 december 1998. Het spel werd toen ook gespeeld in een buurland: Frankrijk. Michiel Devlieger stond aan het hoofd als presentator en de allereerste mol was Magda Ral. Zij werd verslagen door winnaar Hugo De Bie.
 
Seizoen 2: Spanje
 
In januari 2000 trok ‘De Mol’ voor het tweede seizoen iets meer naar het Zuiden. De saboteur werd gezocht in Spanje. Michiel Devlieger zette zijn taak als presentator verder en briefte elke aflevering Hugo Daemen, de mol van dat jaar. Het was Marianne Dupon die zijn identiteit achterhaalde en met de prijzenpot naar huis ging.
 
Seizoen 3: Italië
 
Het spelletje was bijna afgelopen, want productiemaatschappij Woestijnvis maakte er een gewoonte van om elk programma te stoppen na twee seizoenen. Gelukkig maakten ze een uitzondering voor ‘De Mol’ en kwam er alsnog een derde seizoen, dit keer in Italië. Onder de Italiaanse zon ontmaskerde Stijn Vandaele de mol Marc Simons.

Seizoen 4: Argentinië
 

Na een pauze van 13 jaar werd er plots weer leven in het concept geblazen. ‘De Mol’ keerde terug op 1 februari 2016, met gloednieuwe presentator Gilles De Coster. Hij nam de kandidaten mee naar het verre Argentinië. Daar bedroog Gilles Van Bouwel vriend en vijand en was het Cathy van der Ha die hem tot het einde op de hielen zat.

Seizoen 5: Zuid-Afrika
 
Na het succes van de comeback was er geen twijfel meer mogelijk, de programmamakers gingen meteen op zoek naar nieuwe kandidaten. Die groep moest opnieuw een lange vliegtuigreis doorstaan, want het spel werd gespeeld in Zuid-Afrika. Politie-inspecteur Eline Michiels was iedereen te slim af, behalve Davey Van Rode, die haar wist te ontmaskeren.
 
Seizoen 6: Mexico
 
Een verrassende mol in het zesde seizoen, want het was priester Pieter Delanoy die zijn medespelers om de tuin moest leiden. Hij deed dat met glans, al was dat misschien van het zweet, in Mexico. Student Lloyd Vermeulen kwam eruit als winnaar van het seizoen.

Seizoen 7: Vietnam
 
Ondertussen hadden we al door dat Gilles De Coster zijn kandidaten graag meeneemt op verre reizen, dus was de aankondiging van Vietnam niet zo’n grote verrassing. Wat wel insloeg als een bom, was dat de mol pas tijdens de eerste aflevering gekozen werd en de gelukkige Elisabet Haesevoets bleek te zijn. Winnaar Axel Pailler legde uiteindelijk na negen afleveringen haar identiteit bloot.
 
Seizoen 8: Griekenland
 
Vorig jaar was het dus Alina Churikova, de studente logopedie, die het spel onveilig maakte met haar gemol in Griekenland. Jolien Derck won het afgelopen seizoen en mocht na een ontroerende ontmaskering met de prijzenpot naar huis.
 
 

Films

Bekijk alles
Top