De beste Belgische cultfilms

Films | Geen festivals, geen theatervoorstellingen, geen concerten en gesloten cinemazalen … De cultuursector heeft het zwaar te verduren. Al bijna een jaar moeten zij de boeken toe houden om de verspreiding van het coronavirus te verhinderen. Om deze geliefde sector een hart onder de riem te steken, selecteerde Proximus Pickx enkele cultfilms uit ons land. Zo kan je je al opwarmen voor wanneer we opnieuw cultuur mogen opsnuiven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rosetta (1999)

De 17-jarige Rosetta (Émilie Dequenne) woont in een vervallen woonwagen, zonder stromend water, met alleen haar behoeftige en alcoholverslaafde moeder (Anne Yernaux) als gezelschap. De werkloosheid is hoog in Wallonië en eens ze haar job verliest, wil de tiener koste wat kost vermijden dat ze in hetzelfde gat valt als haar moeder. Hoe harder ze probeert om te ontsnappen uit haar situatie, hoe meer ze haar enige vriendschap op het spel zet.
 
Jean-Pierre en Luc Dardenne hebben heel wat films op hun naam staan, waaronder ook deze parel. Émilie Dequenne won met de film de Palme d’Or voor beste actrice op Cannes Film Festival in 1999.

Ben X (2007)

Deze film neemt je mee in het emotionele verhaal van Ben Vertriest (Greg Timmermans), een tiener met het syndroom van Asperger, een autismespectrumstoornis. Omwille van zijn ziekte wordt Ben gepest op school. De enige manier waarop hij kan omgaan met de vele kwellingen die zijn leeftijdsgenoten hem doen doorstaan, is zichzelf onderdompelen in de fantasiewereld van online gaming.
 
Nic Balthazar baseerde de film op zijn boek 'Niets was alles wat hij zei', dat zelf gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In Gent pleegde een jongen zelfmoord door van het Gravensteen te springen, omdat hij op school gepest werd. Met ‘Ben X’ wil Nic de gevaren van zulke acties duidelijk maken om de school voor iedereen meer leefbaar te maken.

De Helaasheid der Dingen (2009)

De 13-jarige Gunther leeft met zijn grootmoeder, vader en nonkels in een dorp waar iedereen elkaar kent en zijn hele jeugd draait om drank, sigaretten, vrouwen en spijbelen. Hoe ouder hij wordt, hoe meer het hem daagt dat een leven vol criminaliteit en verslaving niet de toekomst is die hij voor zichzelf wilt. Het verhaal gaat heen en terug tussen het heden en verleden via flashbacks, aangezien het wordt verteld door de ondertussen volwassen Gunther.
 
Regisseur Felix Van Groeningen baseerde ‘De Helaasheid der Dingen’ op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. De film is grappig en mooi, maar confronteert je tegelijkertijd erg hard met de realiteit.

Rundskop (2011)

Jacky Vanmarsenille, een veeboer uit Sint-Truiden, werkt samen met de hormonenmaffia die groeihormonen voor vee aanbieden. Al spuiten ze niet alleen hun koeien in, maar iedereen die erom vraagt. Alles loopt redelijk onopgemerkt tot een federale politieagent vermoord wordt en de pers een link met de hormonenmaffia ruikt.
 
Deze Belgische misdaadfilm was de eerste voor regisseur Michaël R. Roskam en meteen een voltreffer. De twee uur durende langspeelfilm met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 2012. Jammer genoeg zonder winst, maar het heeft de carrière van Matthias Schoenaerts geen windeieren gelegd.

The Broken Circle Breakdown (2012)

We volgen het liefdesverhaal van Didier en Elise, twee muzikanten die halsoverkop verliefd worden en enkele maanden later zwanger zijn. Zes jaar lang leeft het gezin in liefde en geluk, tot hun dochter Maybelle kanker krijgt en de strijd na een jaar verliest. Na haar overlijden groeit het koppel uit elkaar, de één verdiept zich in wetenschap en de ander in spiritualiteit. Tot Elise besluit op te geven en hetzelfde lot als haar dochter te kiezen.
 
Felix Van Groeningen regisseerde de film met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol. De twee zetten een emotionele en pakkende prestatie neer, die ook hen een nominatie opleverde voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 2013. Met dat beeldje gingen ze niet naar huis, maar ze wonnen wel de prijs voor beste buitenlandse film tijdens de 39ste César Awards.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top