Dit kijkvoer maakt de monarchie hot!

Series | Op deze driekoningendag serveert Proximus Pickx een bijzondere selectie films. Driekoningen viert de Bijbelse gebeurtenis van de drie wijzen uit het Oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Het verhaal inspireerde ons tot een selectie aan vier films en één serie die koningen en koninginnen en hun stempel op de geschiedenis in de schijnwerpers zetten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The King’s Speech

De film gaat over King George, eerste naam Albert (Bertie voor de vrienden). Aanvankelijk zou King George helemaal geen koning worden, maar na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn Broer Edward wordt hij gekroond tot King George VI van Engeland.
 
Probleem: koningen moeten al eens spreken in het openbaar, voor een massa mensen. En Bertie doet dat niet graag, want hij heeft al zijn hele leven een ernstig stotterprobleem. Toch zal het moeten, want het land staat op dat moment aan de vooravond van een oorlog, en het volk vraagt wanhopig om een leider in deze bange tijden.
 
Zijn vrouw Elizabeth besluit contact te zoeken met de excentrieke Australische logopedist Lionel Logue. De man in kwestie is in zowat alles een tegenpool van Albert, die zich in eerste instantie met grote tegenzin naar de praktijk van Logue sleept. Na een moeilijke start ontstaat er echter een bijzondere vriendschap tussen de twee.
 
'The King’s Speech' is een mooi historisch drama van de Britse regisseur Don Hooper. In de hoofdrol zie je een schitterende Colin Firth met onder meer Helena Bonham Carter, Guy Pierce en Geoffrey Rush aan zijn zijde. De film won maar liefst vier Oscars in de categorieën Beste Film, Beste Acteur, Beste Regie en Beste Screenplay.
 

The Queen

Helen Mirren speelde haar meest bekroonde rol in 'The Queen' uit 2006, die inzoomt op de huidige Britse Queen Elizabeth II ten tijde van de dood van prinses Diana in 1997 en de aanvankelijk ongelukkige reactie van de koningin op haar overlijden. Voor haar indrukwekkende vertolking van de stijve maar toch niet zo onmenselijke Queen won Mirren de BAFTA, Golden Globe en Oscar als beste actrice. De film van Stephen Fears was in totaal goed voor 6 Oscarnominaties.
 

Marie Antoinette

Kirsten Dunst is de oogverblindende Marie Antoinette in de gelijknamige film uit 2006. De Franse schone was de echtgenote van Lodewijk XVI van Frankrijk en veroorzaakte heel wat ophef in de 18de eeuw. Ze had namelijk een extravagante smaak. Dit zien we ook in de film, al werd daar sterk overdreven.

Sofia Coppola regisseerde de film over de naïeve dochter van de Oostenrijkse keizer Frans I, die in 1770 wordt uitgehuwelijkt aan de Franse troonopvolger Lodewijk. Wanneer die laatste vijf jaar later de troon bestijgt, blijkt Marie-Antoinette nog niet klaar voor de politieke intriges die het koningschap met zich meebrengt. Ondertussen breekt de Franse revolutie uit.

De film met Kirsten Dunst in de hoofdrol zat in de selectie van het filmfestival van Cannes en kreeg de Oscar voor beste kostuums.
 

The Man in the Iron Mask

Er werd heel wat gespeculeerd over de man met het ijzeren masker, die berucht was in Frankrijk tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV. In de film met Leonardo DiCaprio, is de man zogezegd de verborgen tweelingbroer van Lodewijk. DiCaprio speelt zowel de koning als zijn clandestiene broer, Philippe. Omdat Lodewijk vreesde voor concurrentie op de troon, gaf hij opdracht aan de drie musketiers om zijn tweelingbroer op te sluiten. 

De musketiers zijn een dagje ouder geworden. Porthos is voornamelijk bezig met rokkenjagen, Athos heeft niet veel om handen en Aramis is priester geworden. D’Artagnan bewaakt de nietsontziende koning Louis XIV. Wanneer Aramis het plan beraamt om de koning te vervangen door zijn tweelingbroer Philippe, gaan de poppen aan het dansen. Philippe brengt z’n dagen door in de nor en draagt een ijzeren masker, zodat niemand de gelijkenis met de koning kan zien.

The Crown

Onmogelijk om deze reeks niet te vermelden in dit lijstje. ‘The Crown’ is een Britse historische dramaserie, geschreven door Peter Morgan. De reeks vertelt het verhaal van de regeerperiode van Queen Elizabeth II, vertolkt door Claire Foy in de eerste twee seizoenen en Olivia Colman in seizoen drie en vier. Het eerste seizoen kwam vier jaar geleden uit en kon meteen op tonnen fans rekenen over de hele wereld. Niet voor niets is het Britse koningshuis nog steeds razend populair.
 
De meeslepende reeks, die goedgekeurd werd door de royals zelf, geeft de kijker een intieme blik achter de schermen van het Britse koningshuis uit de 20ste eeuw. Je ziet Queen Elizabeth II plots in een volledig ander daglicht. ‘The Crown’ laat je voelen hoe moeilijk de Queen het heeft om werk en privé gescheiden te houden terwijl ze het land regeert, want beslissingen die goed zijn voor het volk, zijn vaak lastig als moeder.  

'The Crown' is een commercieel en artistiek succes. Het eerste seizoen werd uitgezonden in 2016. Door de jaren heen won de reeks verschillende prijzen, waaronder 3 Golden Globes en 10 Emmy Awards. Het langverwachte vierde seizoen van de hitserie toont de intrede van Lady Di in de Britse koninklijke familie. Twintig jaar na haar tragische dood blijft de prinses de gemoederen beroeren. Emma Corrin, een onbekende 24-jarige actrice, kroop in de huid van de jonge Diana. Elisabeth II wordt gespeeld door Olivia Colman, Oscarwinnares in de categorie beste actrice voor 'The Favourite' in 2019.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top