NBA schiet uit de startblokken met verrassende uitslagen

Sinds een kleine twee weken botst de bal weer op het parket van de NBA. En het minste wat men kan zeggen, is dat er al enkele verrassingen te zien waren. Sommige ploegen zoeken nog naar het juiste ritme, terwijl anderen als een komeet vertrokken zijn. Dat zorgt voor een merkwaardig klassement.

De Denver Nuggets, vorig jaar finalisten in de Eastern Conference, zijn in de kelder van het klassement verzeild geraakt, terwijl Miami, verslagen door de Lakers tijdens de Finals, kennen een zwakke start en de Bucks van Giannis Antetokounmpo tellen na twee weken al drie nederlagen, terwijl ze vorig jaar op het gehele seizoen 17 nederlagen moesten incasseren. Dat is slechts een kleine greep uit de verrassende vaststellingen die we na 5-6 matchen kunnen noteren.
 
Hoe kunnen we deze valse start voor sommige teams, die we bovenaan hun Conference verwachten, verklaren? Er zijn meerdere verklaringen mogelijk. Logischerwijs zou het klassement binnen enkele weken weer in zijn normale plooi moeten vallen, als de krachtverhoudingen gerespecteerd worden.
 
Onvoldoende voorbereiding
 
De coronacrisis dwong Adam Silver, voorzitter van de NBA, om de kalender aan te passen. Normaliter eindigt het seizoen in juni, terwijl de kampioen dit jaar pas medio oktober bekend was. De competitie werd op 22 december hernomen, of een adempauze van dik twee maanden voor de finalisten: de kortste rustpauze ooit in de NBA.
 
Die ‘rustpauze’ was niet zo rustig als doet vermoeden, want vanaf 18 november volgden de basketevenementen elkaar in sneltempo op. Gewoonlijk vindt de Draft, waarbij jonge spelers gerekruteerd worden door de NBA-teams, plaats in juli, maar dit jaar gebeurde dat op 18 november. Nadien opende de Free Agency, oftewel de transferperiode. De teams roeren zich dan op de transfermarkt, en vrije spelers kunnen onderhandelen met de teams.
 
Ook dat laatste gebeurt gewoonlijk in juli, hetgeen staf en spelers de nodige tijd geeft om zich aan te passen en elkaar te leren kennen, een team te smeden en spelsystemen te oefenen.
 
Ritme terugvinden
 
Vorig seizoen werd alles in zo’n sneltreinvaart afgehaspeld dat de coaches nauwelijks één maand tijd hadden om hun team klaar te stomen. De trainingen hernamen op 1 december, met enkele voorbereidingsmatchen in aanloop naar de 22ste. Bovendien zijn enkele teams sinds maart niet meer in actie gekomen, terwijl andere de wedstrijden aan elkaar regen in de NBA-bubbel in Orlando in juli, augustus – tot zelfs september en oktober voor sommige ploegen.
 
Niet onbegrijpelijk dus dat enkele teams hun ritme en spel moeten terugvinden, nieuwe spelers moeten nog acclimatiseren en aarden bij hun nieuw team, enzovoort. Dat alles stuurt het doorgaans goed geoliede NBA-klassement danig in het honderd.

Daarenboven spelen de basketters in lege zalen door de coronacrisis, zelfs al laten sommige clubs een klein percentage toeschouwers toe. Voor de spelers geldt een zeer streng protocol: zij mogen geen enkele binnenruimte betreden, zoals clubs, bars of sportzalen. Daarnaast worden ze elke dag getest. Die factoren kunnen een invloed hebben op het vormpeil en de prestaties van sommigen in dit seizoensbegin.
 
Maar het seizoen is nog lang, en er kan nog van alles gebeuren. Toch zullen sommige clubs de negatieve spiraal moeten doorbreken om de hoop niet te verliezen.
 
De NBA is te volgen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de All Sports-optie van Proximus Pickx.

Basketbal

Bekijk alles
Top