Wie is TiiwTiiw, de Belg die al meer dan een miljard keer werd bekeken op YouTube?

Muziek | Doet de artiestennaam TiiwTiiw bij jou een belletje rinkelen? Neen? Geen nood, want Proximus Pickx zorgt ervoor dat je deze rasechte Brusselaar vandaag leert kennen. TiiwTiiw is razend populair op YouTube. De Belg bereikte recent nog de mijlpaal van één miljard views op het videoplatform.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vergeet eventjes Franstalige, Belgische topartiesten als Angèle, Romeo Elvis en Damso. Het nieuwe, Belgische fenomeen heet TiiwTiiw. Deze Brusselaar met Marokkaanse roots bereikte dus recent de mijlpaal van een miljard views op YouTube. Daar kunnen zelfs eerstgenoemde namen niet aan tippen. Tijd dus om TiiwTiiw een beetje beter te leren kennen.

Doorheen het echte leven kennen we TiiwTiiw als Iliass Barni. Sinds een vijftal jaar is Barni actief in de muziekwereld. Zijn songs raakten niet alleen in België, maar ook in landen als Nederland, de VS en zelfs Thailand bekend. Maar vooral in de Maghreblanden, het noordwestelijke deel van Afrika, kent zijn populariteit geen grenzen.

Kleine Duivel

In 1992 zag Barni in Brussel het levenslicht, om in Sint-Pieters-Leeuw op te groeien. Als fan van Michael Jackson en het rapgenre zette hij zijn eerste stappen in de muziekwereld door zich aan te sluiten bij een Dakka Marrakchia-muziekgroep, een traditionele Marokkaanse muziekstijl die typerend is voor de bekende stad Marrakesh en vaak op bruiloften terugkomt. De nog jonge TiiwTiiw wordt al snel de mascotte van de groep en krijgt er de bijnaam ‘Kleine Duivel’.

Relatief snel zal TiiwTiiw verdere stappen zetten in de muziekwereld en een eigen studio opstarten in Vorst om verschillende Belgische artiesten te producen. Sinds 2015 produceert hij iedere zomer een album onder de noemer ‘Dream Tiiw’, met tal van artiesten hierop die Barni bewondert. Zijn eerste grote, eigen hit kreeg de titel ‘Dawdaw’, die werd uitgebracht in 2016. De clip, die in een supermarkt werd opgenomen, is al meer dan 181 miljoen keer bekeken.

Optreden op Mawazine

Sindsdien steeg de populariteit van TiiwTiiw alleen maar. Samenwerkingen met verschillende Franse rappers, waaronder Naza, Mister You, L’Argérino en Lacrim, volgden snel. In 2017 komt de track ‘Hasta Luego’ met Zouhair Bahaoui uit, de Marokkaanse ster van het romantische lied. Zo’n 270 miljoen views momenteel zijn hier het gevolg van.

Het hielp TiiwTiiw ook bekender te worden in de Arabische wereld. In 2018 mag hij optreden in Mawazine, het grootste muziekfestival van Afrika dat jaarlijks plaatsvindt in het Marokkaanse Rabat. Op datzelfde festival deelt hij hetzelfde podium met internationale sterren als The Weeknd, Bruno Mars en Martin Garrix.

Vandaag de dag focust TiiwTiiw zich niet meer op het jaarlijkse album om zich meer te richten op soloprojecten. Zijn nieuwste nummers, vaak gekruid met een latinodeuntje, bewijzen ook nog eens de veelzijdigheid van TiiwTiiw. Zijn ambitie is daarnaast nog eens torenhoog. “Ik wil de Franse muziekmarkt veroveren”, klinkt het bij de Belg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top