Waarom de originele Hellboy superieur is aan de reboot

Films | Vanavond kan je om 20u30 op VTM 3 terecht voor de film 'Hellboy' uit 2004. De duivelachtige superheld kreeg in 2019 echter een reboot, al kan die niet tippen aan het origineel uit de koker van Guillermo del Toro. Een poging tot verklaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lang voordat er nog maar sprake was van het Marvel Cinematic Universe trakteerde regisseur Guillermo del Toro de fans van comics reeds op zijn interpretatie van Hellboy, een demon die door de nazi's tot leven wordt gewekt en daarna door de Amerikanen wordt ingezet tegen andere kwaadaardige superhelden.

De film met Ron Perlman in de hoofdrol kent met 100 miljoen dollar (81,5 miljoen euro) een bescheiden succes aan de box office, maar wordt vooral door critici geroemd omwille van de unieke visuele verhaallijn - een stokpaardje van Del Toro - en de getrouwe weergave van het bronmateriaal. Samen met vervolgfilm 'Hellboy II: The Golden Army' verwerft de film al gauw een cultstatus.

Reboot wenselijk?

Jaren lang hoopten de fans van het eerste uur dan ook op een derde film, maar net toen Del Toro zijn fans polste naar hun enthousiasme, pakte filmstudio Millennium hem in snelheid door een volledige reboot aan te kondigen. Dit keer zou Neil Marshall achter de camera's plaatsnemen en werd er ook een hele nieuwe cast bijeengezocht, met David Harbour ('Stranger Things') als Hellboy.

Zoals wel vaker het geval is, luidt de eerste vraag al gauw waarom er in godsnaam nood was aan een reboot? Na twee films leek de verhaallijn verre van uitgeput en het is nu ook niet dat het commerciële succes meerdere vervolgfilms legitimeerde...

Te slaafse weergave bronmateriaal

Het hoeft dan ook niet echt te verbazen dat de nieuwe 'Hellboy' gigantisch flopte aan de box office. Met een totale opbrengst van amper 40 miljoen dollar (32,5 miljoen euro) werden zelfs niet eens de productiekosten (50 miljoen dollar zonder de kosten voor marketing en distributie mee te rekenen) terugverdiend.

Critici sabelden de film neer, onder meer omwille van de overvloed aan bronmateriaal (Marshall probeerde verschillende stripverhalen in één film te bundelen) en de onopvallende nevenpersonages. Bovendien staken talloze verhalen van meningsverschillen achter de schermen de kop op en opteerde de filmstudio voor een timing temidden van kleppers als 'Captain Marvel' en 'Avengers: Endgame'. Enkel de meer verbluffende actiescènes (niet zo verwonderlijk voor een film die 15 jaar later ter wereld komt) en de acteerprestatie van Harbour konden enige genade teweegbrengen. Kortom, een zoveelste les dat niet alle reboots automatisch uitgroeien tot kaskrakers...

Bekijk op zondag 3 januari vanaf 20u30 de originele 'Hellboy' op VTM 3.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top