Hoe Marcelo Bielsa de bijnaam 'El Loco' verwierf

Premier League | Love him or hate him, maar Marcelo Bielsa slaagt er als geen ander in om sterke gevoelens op te roepen, zowel bij zijn voor- als tegenstanders. Het Argentijnse voetbaldier staat dan ook niet voor niets te boek als 'El Loco'. Een bijnaam die hij omwille van ettelijke fratsen alle eer aandoet.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Marcelo Bielsa loodste traditieclub Leeds United vorig seizoen voor het eerst in 16 seizoenen terug naar de Premier League en maakte zich daardoor ontsterfelijk in Leeds en omstreken. Bovendien waren ook vele voetbalwatchers verrukt, want Bielsa staat symbool voor aanvallend voetbal met een hoge intenstiteit.

Kenmerkend is onder meer zijn partijtjes murderball op training, waarin onafgebroken 11 tegen 11 (of soms 11 tegen 10 of 11 tegen 9) wordt gespeeld. Op die manier wordt het drukzetten geoptimaliseerd en de fysieke vermogens van alle spelers danig bijgeschaafd.

Licht explosief

Zijn bijnaam 'El Loco' heeft de voormalige bondscoach van Argentinië echter te danken aan een gebeurtenis uit 1992, toen hij aan het hoofd stond van zijn jeugdclub Newell's Old Boys. Na een 6-0 blamage tegen San Lorenzo in de Copa Libertadores trok een aantal supporters van de harde kern naar zijn huis. Bielsa verschanste zich niet en opende de deur met een granaat in zijn hand. Hij dreigde ermee de pin eruit te trekken als ze niet meteen zouden ophoepelen... Dat deden ze dan ook meteen. Volgens de legende achtervolgde hij hen nog in pyjama en riep: "Willen jullie nu nog praten?"

Toen zijn spelers het na een huwelijk iets te bond maakten en de avondklok aan hun broek veegden, stapte Bielsa onmiddellijk op. Ook al had Newell's Old Boys de titel reeds op zak. Ook zijn passage bij Lazio Roma was legendarisch. Na twee dagen hield hij het er al voor bekeken, omdat afspraken niet werden nageleefd...

Afval ruimen

Bij zijn huidige club Leeds United is het waslijstje aan excentrieke momenten ook ellenlang. Zo liet hij zijn spelers eens drie uur lang afval verzamelen op Thorp Arch, het trainingscomplex van de club, om hen op die manier duidelijk te maken hoe lang een gemiddelde supporter dient te werken om hen aan het werk te kunnen zien. Ook vormde hij het voorwerp van Spygate, toen een van zijn spionnen was betrapt op een training van concurrent Derby County. Prompt laste de manager een persconferentie van 77 minuten in, waarin hij de pers er fijntjes op wees dat hij alles al wist over de tegenstander. Bovendien betaalde hij de boete van 200.000 pond (zo'n 220.000 euro) volledig uit eigen zak.

Maar ook fair play staat hoog aangeschreven bij het voetbaldier. In april 2019 werkte Leeds een promotieduel af tegen Aston Villa. Toen zijn ploeg scoorde terwijl er een tegenstander geblesseerd op de grond lag, was hij razend. Prompt gaf hij zijn spelers de instructie om de tegenstander vrije doorgang te verlenen. De wedstrijd zou uiteindelijk op 1-1 eindigen en daarmee zouden de laatste kansen van Leeds op promotie in rook opgaan, maar het maakte Bielsa enkel onsterfelijker. Hij kreeg er bovendien de fair play-prijs van de FIFA voor.

Naast 'The Special One' (José Mourinho) en 'The Normal One' (Jurgen Klopp) heeft de Premier League er dit seizoen met 'El Loco' ('The Crazy One') dus een derde sensatie aan de zijlijn bij...

Op Proximus Sports kan je de serie ‘Take Us Home: Leeds United’ bekijken. De documentaire is beschikbaar voor alle klanten van Movies & Series. Wie geen klant is, kan de documentaire streamen voor € 0,99 per aflevering.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top