Mel Gibson 65: wat je nog niet wist over de acteur met het korte lontje

Films | Vandaag blaast Mel Gibson 65 kaarsjes uit. De Amerikaans-Australische acteur, regisseur en producent groeide sinds zijn filmdebuut in 1977 uit tot één van de beroemdste figuren van Hollywood. Met films als 'Braveheart' en het expliciete 'The Passion of the Christ' drukte hij ook als regisseur zijn stempel op de filmgeschiedenis. Proximus Pickx serveert deze vijf weetjes over het feestvarken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een man met humor

Hoewel hij vandaag sérieux en gravitas uitstraalt, staat Gibson in Hollywoodmiddens te boek als een grappenmaker. Hij is 'berucht' om zijn practical jokes en pranks op de set, die hij uithaalt met zijn collega's en setmedewerkers. Er circuleren verhalen over Gibson die zijn acteurs soms verplicht om ernstige scènes met een rode clownsneus te spelen, om zo de spanning te breken.

Hij staat er ook om bekend zijn casts op tijd en stond te 'moonen'; zijn bloot achterwerk tonen op een onbewaakt moment. En hij zou ooit bij wijze van grap een ingevroren rat verstuurd hebben naar Julia Roberts, toen zijn co-ster op de set van 'Conspiracy Theory'.

Hij bottelde ooit flessen fruitsap

Na zijn afstuderen werkte Gibson in een fruitsapbottelarij. Zonder zijn medeweten diende zijn zus een toelatingsaanvraag in bij het National Institute of Dramatic Art in Sydney, waar het gezin Gibson naartoe verhuisd was toen Mel 12 was. De rest is geschiedenis.

Lust een glaasje

Zoals veel filmsterren vocht ook Mel Gibson een lange en moeilijke strijd tegen alcoholmisbruik. De acteur gaf ooit toe dat hij op amper 13-jarige leeftijd begonnen was met drinken. Er volgde een lange reeks aan drankgerelateerde incidenten in zijn leven. Zo kreeg hij in 1984 een rijverbod opgelegd nadat hij in dronken toestand een andere auto had aangereden. Ooit biechtte hij tegen de regisseur van 'Lethal Weapon 2' op dat hij tot vijf glazen bier dronk als ontbijt. Zijn alcoholverslaving dreef hem tot wanhoop: in zijn dertigerjaren overwoog hij zelfs zelfmoord, zo zou hij in 2003 verklaren.

In 1991 onderbrak Gibson zijn filmcarrière om zich te laten behandelen voor zijn verslaving. Maar hij bleef niet op het rechte pad: in 2006 werd hij gearresteerd in Malibu, een voorstad van Los Angeles, wegens dronken rijden. Hij reed rond met een grote alcoholvoorraad in zijn auto.

Was bijna de nieuwe James Bond en Batman

Na zijn doorbraak met zijn rol in 'The River' (1984) ging de populariteit van Gibson steil de hoogte in. Hij kreeg de ene na de andere hoofdrol aangeboden, en door drukke schema's moest hij keuzes maken. Hij werd overwogen voor de rol van meesterspion James Bond in de vijftiende en zeventiende Bondfilm, respectievelijk 'The Living Daylights' (1987) en het gevierde 'Goldeneye' (1995). Voor die eerste moest hij de duimen leggen voor Timothy Dalton omdat Gibson niet Brits was, en hij moest bedanken voor die tweede rol omdat hij het te druk had met de opnames van 'Braveheart'.

Ook voor de hoofdrol in 'Batman' (1989) was hij één van de topkandidaten, maar de rol ging uiteindelijk naar Michael Keaton omdat Gibson bezig was met de opnames van 'Lethal Weapon 2'.

Zijn privéleven is een puinhoop

Toen Gibson nog een onbekende acteur was, ontmoette hij de tandartsassistente Robyn Denise Moore. Het koppel trouwde in 1980 en verwelkomde één dochter en zes zonen. Na een huwelijk van 26 jaar scheidde het koppel in 2006, één dag nadat Gibson betrapt werd op dronken rijden in Malibu. Toen de scheiding in 2009 afgerond werd, moest Gibson zijn ex een slordige 400 miljoen dollar: destijds de duurste scheiding in de Hollywoodgeschiedenis.

Nadien datete hij de Russische pianiste Oksana Grigorieva, die hem in 2009 een dochter schonk. In 2010 beschuldigde ze Gibson van huiselijk geweld en lekte er een audiotape uit waarop Mel compleet door het lint ging.

In 2017 werd Gibson voor de negende keer vader, ditmaal van een zoontje. De moeder was scenarioschrijfster Rosalind Ross, zijn bijna 35 jaar jongere vriendin die vroeger uitblonk in voltige (acrobatiek op een bewegend paard, nvdr.) en met wie hij sinds 2014 samen is. Vorig jaar zou Ross hun huwelijksplannen hebben afgeblazen tijdens een snoepreisje naar Rome na een explosieve ruzie op restaurant. Mel zou de ene grove belediging na de andere naar haar hoofd hebben geslingerd. De twee zijn nog steeds een koppel.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top