Welke Belgen mogen meedoen aan Dakar 2021?

De volgende editie van de beroemde Rally van Dakar zal plaatsvinden van 3 tot 15 januari in Saoedi-Arabië. Niet minder dan 16 Belgen zullen meedoen met deze mythische rally. We stellen onze landgenoten kort voor.

Bij de vorige editie waren ze nog met vijf, maar nu zullen er maar liefst zestien Belgen afreizen naar het Midden-Oosten om mee te doen aan de Dakar-rally. De aftrap wordt gegeven in Djedda, het parcours is 7.500 kilometer lang.
 
Voor de eerste keer sinds drie jaar doet er opnieuw een motorrijder mee. Het gaat om oud-kampioen Walter Roelants, vader van Joël Roelants (MXGP). Roelants heeft zich lange tijd beziggehouden met het begeleiden van de carrière van zijn zoon, maar neemt nu op 60-jarige leeftijd het stuur opnieuw in handen voor zijn eerste Dakar-rally.

Ervaren bestuurders

In de rally voor auto's zal de aandacht vooral uitgaan naar Tom Colsoul en Fabian Lurquin. Voor zijn 15e Dakar wordt Colsoul de co-piloot van de Nederlander Bernhard Ten Brinke. Dit keer rijden ze onder de vlag van Overdrive Racing van Jean-Marc Martin. Het duo reed vorig jaar voor het Gazoo Toyota-team en ze zullen het ongetwijfeld beter willen doen dan de zevende plaats die ze toen behaalden. Fabian Lurquin wordt bijrijder in de auto van de Fransman Mathieu Serradori, met wie hij waarschijnlijk gaat mikken op een top 10 voor SRT Racing.
 
In hetzelfde team zal Alexandre Leroy, nieuweling in Dakar, samenwerken met de Franse bijrijder Nicolas Delangue. Het wordt ook de eerste deelname van Erwin en Olivier Imschoot; vader en zoon zullen de kleuren van MD Rallye Sport verdedigen.
 
In de truckrally zit Jan Van der Vaet in een Renault met de Nederlanders Pascal De Baar en Stefan Slootjens. Dave Berghmans (Iveco) vormt een team met Bob Geens en de Italiaan Luca Lorenzato.

Nieuw: de Classic-categorie

Dit jaar wordt er een nieuwe categorie geïntroduceerd: de 'Classic' rally. Hierin zullen een dertigtal historische voertuigen, zowel auto's als vrachtwagens, uit de jaren 80 en 90 worden ingezet op een alternatief parcours. Zo willen de organisatoren vermijden dat de voertuigen te zwaar belast worden. Meerdere Belgen zullen present tekenen op de 'Classic'. Zo zitten Didier Monseu, Niels Lescot en Edouard Fraipont aan het stuur van een MAN-vrachtwagen met acht wielen uit 1996.
 
Er doet ook een 100% vrouwelijk team mee met de Amerikaanse Amy Lerner en de Belgische Sara Bossaert. De twee vriendinnen hebben de ambitie om een podiumplaats weg te kapen, ook al heeft onze landgenote nog geen rallyervaring. 
 
Voorts zullen Emmanuel Eggermont en Edouard De Braekeleer te vinden zijn achter het stuur van een Volkswagen Baja-buggy, aangedreven door een V8-krachtbron. Benoit Callewaert en Ghislain Morel (Racing Wings) vervolledigen de lijst van Belgische deelnemers, zij zullen eveneens met een Volkswagen Baja rijden.
 
Het is de tweede opeenvolgende keer dat de Dakar-rally in Saoedi-Arabië plaatsvindt. Deze editie bestaat uit 12 etappes en begint op 3 januari in de havenstad Djedda.

Nieuws

Bekijk alles
Top