Waarom je op kerstavond niet naar Home Alone, wel naar de musical 14-18 moet kijken

Films |

Wie de musical 14-18 nog niet live kon meemaken, kan op kerstavond alsnog genieten van het schouwspel. VIER gaat de musical op kerstavond uitzenden. Maar waarom moet je die nu echt gezien hebben? Proximus Pickx legt het voor je uit.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het decor

Musical 14-18 is sinds 2014 te zien in de Mechelse Nekkerhallen, waar de acteurs en decors een ruimte van 18.000 vierkante meter beslaan. Het live publiek kon de musical bekijken op een rijdende tribune. Alleen al de zaal en het complete decor verbazen vriend en vijand. 

De show wordt geregisseerd door Frank Van Laecke, die samen met Allard Blom ook het script verzorgde. Blom zorgde bovendien ook voor de belangrijke liedteksten. De muziek zelf is dan weer van de hand van Dirk Brossé. Samen vormen ze het creatief team achter 14-18. Van Laecke, Blom en Brossé werkten ook samen aan die andere bekende Vlaamse musical: Daens. De productie van de show is in handen van Studio 100.

In totaal duurden de voorbereidingen op het spektakel drie jaar. 150 acteurs en figuranten spelen mee in de musical, aangevuld met een paar paarden. De bekendste acteurs zijn Jo De Meyere, Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Bert Verbeke, Louis Talpe, Free Souffriau en Maaike Cafmeyer. In totaal gingen al 335.000 kijklustigen het spektakel aanschouwen. 

Hoog bezoek op de première

Op 20 april 2014 ging ’14-18’ in première. Dat men veel verwachtte van de grootse musical, bleek al snel duidelijk. Voor de première goed en wel begon werden al 120.000 tickets verkocht voor voorstellingen van de volgende maanden. Bovendien bezochten heel wat bekende koppen de première. Onder andere Koning Filip ging de eerste voorstelling met zijn gezin bekijken. Daarnaast maakten ook heel wat bekende politici zoals Kris Peeters en Bart Somers hun opwachting.

Het verhaal

Zoals de titel wellicht al doet uitschijnen, vertelt de musical het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Jan Laenens, Kamiel Laenens, Fons De Rudder en Albert De Smet vechten onder leiding van sergeant Dedecker aan het front tegen de Duitsers. Wanneer een generaal Dedecker en zijn manschappen een speciale missie geeft, moeten Jan, Fons en Albert hun afscheidsbrief schrijven voor het geval ze de missie niet overleven. 

De avonturen van Jan, Kamiel en co zorgen voor spanningen. De oorlog blijft maar duren en onder andere Kamiel wordt het allemaal even te veel. Door verschillende zaken wordt hij ter dood veroordeeld voor dessertie. Bovendien wordt de musical naast actiescènes vol oorlogsperikelen gevoed met liefdesverhalen en familierelaties. Zullen alle soldaten op 11 november 1918 kunnen terugkeren naar hun geliefden en families? 

Bekijk het schouwspel op kerstavond op VIER omstreeks 20:35.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top