Grembergen, een deelgemeente van Dendermonde, is het decor van de derde Wereldbekerproef van het seizoen. Bij de heren komen de grote kleppers allemaal aan de start. Bij de dames tekent de hele wereldtop present. Voor de ene telt alleen de dagzege, voor de andere is het punten verzamelen geblazen…
 
Na Tabor (winst voor Vanthourenhout) en Namen (winst voor Van der Poel) staat op zondag 27 december in Dendermonde de derde proef van de fel uitgedunde Wereldbeker op het programma. 
 
In de achtertuin van Jurgen Mettepenningen…
 
De organisatie is in handen van Jurgen Mettepenningen, ploegmanager van Pauwels Sauzen-Bingoal en afkomstig uit het naburige Hamme. De voorbije twee jaar organiseerde hij de Ambiancecross in Wachtebeke, maar omdat het provinciaal domein Puyenbroeck niet meer gratis beschikbaar werd gesteld voor de cross, week hij uit naar Dendermonde. Met de steun van de stad Dendermonde kreeg hij er een terrein van 75.000 vierkante meter in deelgemeente Grembergen ter beschikking. Daar kon een attractief, overzichtelijk en zeer gevarieerd parcours worden uitgetekend.
 
Tonnen zand werden er aangevoerd om twee grote heuvels op het parcours aan te leggen. Een gigantische brug van 65 meter lang en de onvermijdelijke balken moeten voor nog meer spektakel zorgen.
 
Bij Het Laatste Nieuws verklaarde Mettepenningen eerder al opgetogen te zijn over de steun van de Ros Beiaardstad: met de eigenaars van de terreinen werden overeenkomsten getekend om ook in de komende jaren crossen te blijven organiseren.
 
Mathieu versus Wout
 
Na de Wereldbekercross van Namen besloten zowel Mathieu van der Poel als Wout Van Aert om Dendermonde toe te voegen aan hun programma. Renners als de Brit Tom Pidcock, Europees kampioen Eli Iserbyt, Wereldbekerleider Michael Vanthourenhout, Belgisch kampioen Laurens Sweeck en Toon Aerts hadden eerder hun komst naar de eerste editie van de veldrit in Dendermonde al bevestigd. 
 
Dit is de top tien in de Wereldbeker bij de heren na twee proeven:
 
1. Michael Vanthourenhout 62 punten
2. Wout van Aert, 55 
3. Toon Aerts, 41
4. Lars van der Haar (Ned), 41
5. Mathieu van der Poel (Ned), 40
6. Quinten Hermans, 40
7. Corné van Kessel (Ned), 37
8. Daan Soete, 36
9. Tom Pidcock (GBr), 34
10. Eli Iserbyt, 30
 
Drie op drie voor Lucinda Brand?
 
Bij de dames staat de volledige wereldtop aan de start: zegekoningin Lucinda Brand, wereld- en Europees kampioene Ceylin Alvarado, Denise Betsema, Annemarie Worst, de Amerikaanse Clara Honsinger en Belgisch kampioene Sanne Cant. Ook Marianne Vos is van de partij. De zevenvoudige wereldkampioene veldrijden keert deze week terug in het veld met drie wedstrijden: Essen op dinsdag, Herentals op woensdag en Dendermonde op zondag.
 
Dit is de top tien in de Wereldbeker bij de dames na twee proeven:
 
1. Lucinda Brand (Ned), 80 punten
2. Ceylin Alvarado (Ned), 52
3. Denise Betsema (Ned), 50
4. Kata Blanka Vas (Hon), 43
5. Anna Kay (GBr), 36
6. Puck Pieterse (Ned), 35
7. Clara Honsinger (VS), 30
8. Alice Maria Arzuffi (Ita), 29
9. Sanne Cant, 28
10. Perrine Clauzel (Fra), 27
 
De Wereldbekermanche in Dendermonde is zondag 27 december live te volgen op Pickx NL en Proximus Sport NL 1: dames vanaf 13.30 uur, heren vanaf 14.50 uur.