Het echte verhaal achter het succes van P.T. Barnum

Films | In tegenstelling tot wat 'The Greatest Showman' propageert, is de ware toedracht van het waanzinnige succes van P.T. Barnum gestoeld op eerder wansmakelijke praktijken. Toch is zijn invloed op de wereldwijde populariteit van het circus onmiskenbaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Phineas Taylor Barnum ziet het levenslicht in een bescheiden gezin in Bethel, Connecticut, maar zal al snel zijn afkomst van zich afwerpen om uit te groeien tot "the greatest showman on earth". In tegenstelling tot wat de overlevering ons wil doen laten geloven en ook in de film 'The Greatest Showman', vanavond om 20u40 te zien op VTM, naar voor gebracht wordt, zat er een donker randje aan het succes van de founding father van de Amerikaanse popcultuur. Al moeten we natuurlijk wel de context van de jaren 1800 in ons achterhoofd houden.

Freaks of nature

Op 25-jarige leeftijd "kocht" Barnum namelijk het recht om Joice Heth tentoon te stellen. Heth was een Afro-Amerikaanse slavin die volgens de geruchtenmolen 161 jaar oud zou zijn en George Washington zou hebben opgevoed. Niets was echter minder waar, maar Barnum slaagde er als geen ander in om in te spelen op de nieuwsgierigheid van de Amerikanen door zijn curiosium op de juiste manier in de markt te zettten. Zelfs na haar dood slaagde hij erin 1.500 mensen te laten betalen voor een publiekelijke autopsie!

In 1841 stampte Barnum het American Museum uit de grond. Daarmee bouwde hij een thuis voor zijn ruime collectie aan curiosia: van een Siamese tweeling, over de befaamde Wild Men of Borneo tot en met de zogenaamde Feejee zeemeermin (het hoofd van een aap genaaid op een visstaart).

Rondreizend circus

Nadat zijn museum door een vlammenzee liefst twee maal verwoest werd, besloot Barnum het over een andere boeg te gooien. Met zijn P. T. Barnum's Grand Traveling Museum, Menagerie, Caravan & Hippodrome doorkruiste hij de Verenigde Staten. Hij trakteerde kijklustigen er onder meer op dwergen, vrouwen met baarden en olifanten. In de nadagen van zijn leven sloeg hij de handen in elkaar met James Baily, waarna het Barnum en Baily Circus het grootste rondtrekkende circus ter wereld werd.

In 1907 kocht het Ringling Bros Circus Barnums circus over, waarna Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus nog meer dan een eeuw alle Amerikanen zou vermaken met "de grootste show op aarde". Jammer genoeg voor Barnum ging zijn circus uiteindelijk finaal ten onder in 2017, omdat de regels op het tentoonstellen en opvoeren van dierenacts alsmaar strenger werden.

'The Greatest Showman' is op vrijdag 18 december om 20u40 te bekijken op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top