Deze 10 spelers lieten hun voetafdruk na in het afgelopen voetbaldecennium

Sport | De afgelopen 10 jaar staan bol van de knotsgekke voetbalexploten. Enkele grote talenten maakten hun opwachting, terwijl andere spelers het ene na het andere record scherper stelden. Hieronder volgt een niet exhaustieve lijst van 10 spelers die hun voetafdruk hebben nagelaten op het afgelopen voetbaldecennium.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Manuel Neuer

Bij Bayern München, waar hij in 2011 arriveert na zijn carrière te hebben afgetrapt bij Schalke 04, ontpopt Maneul Neuer zich geleidelijk aan tot de beste doelman ter wereld. Hij sleept die titel tussen 2013 en 2016 vier keer naeen in de wacht om in 2020 nogmaals met de trofee te mogen pronken. Een record dat hij deelt met twee andere legendarische doelwachters: de Spanjaard Iker Casillas en de Italiaan Gianluigi Buffon. Neuer laat zich vooral opmerken met zijn uitmuntende reflexen, zijn sublieme spelhervattingen en zijn vermogen om als libero ver uit doel te spelen. Met die Mannschaft kroont hij zich in 2014 tot wereldkampioen, wat hem de titel van beste doelman op het toernooi en een derde plaats in de verkiezing van de Gouden Bal oplevert. Dit jaar speelde hij nog een sleutelrol in de zesde Champions League-trofee van de Beierse grootmacht, waarbij hij ook de titel voor beste doelwachter van de competitie in de wacht wist te slepen.

Sergio Ramos

Na de kapiteinsband van Iker Casillas te hebben overgenomen, vertegenwoordigt Sergio Ramos de ziel van Real Madrid, de club waarmee hij tussen 2014 en 2018 vier opeenvolgende Champions League-eindzeges in de wacht sleept. Zijn leiderschap, defensieve kwaliteiten en vermogen om beslissend te  zijn op de belangrijke momenten maken van hem een van de beste verdedigers uit de geschiedenis van het moderne voetbal. De Spanjaard onderscheidt zich ook door vlot de weg naar doel te vinden. Zo kan hij als verdediger indrukwekkende statistieken voorleggen: in iets meer dan 660 matchen voor Real vond hij 100 keer de weg naar doel. In het shirt van La Roja kroont hij zich tot eindwinnaar op drie opeenvolgende toernooien: Euro 2008, het WK van 2010 en Euro 2012.

Kevin De Bruyne

In dit lijstje kunnen we hoegenaamd niet rond de Gouden Generatie van de Rode Duivels, die de laatste jaren haar stempel drukt op het internationale voetbal. Na zijn vertrek bij KRC Genk in 2012 is KDB uitgegroeid tot een van de beste (misschien wel de allerbeste) middenvelders ter wereld, die de beslissende passes als parels aaneenrijgt. Op 29-jarige leeftijd maakt de Belg nu al enkele jaren het mooie weer op het middenveld van Manchester City. Bovendien zal hij ook een van de speerpunten worden van de Rode Duivels op Euro 2020. Net als Eden Hazard en Thibaut Courtois, die allebei ook zeker een plaatsje in dit overzicht hadden verdiend.

Miroslav Klose

De Duitse aanvaller mag dan al een aantal jaren zijn voetbalschoenen hebben opgeborgen, toch verdient hij een plaatsje bij de voetballers die de afgelopen tien jaar hebben gedomineerd. Gekend omwille van zijn krachtige kopspel en zijn torinstinct schittert de voormalige speler van Bayern München en Lazio Roma vooral bij de nationale ploeg. Met de Mannschaft, waar hij met 71 doelpunten topschutter aller tijden is, schiet hij zich in de voetbalannalen door de meeste doelpunten op de eindfase van een wereldkampioenschap te laten noteren. Op vier WK's vindt hij maar liefst zestien keer de weg naar doel. Bovendien is hij de enige speler die vier halve finales op het WK heeft gespeeld en de tweede speler in de geschiedenis die 24 matchen op een WK heeft afgewerkt.

Zlatan Ibrahimovic

Het is moeilijk om de Zweedse artiest over het hoofd te zien in dit lijstje. Dankzij zijn charisma, sterke persoonlijkheid en merkwaardige mediaoptredens is Zlatan Ibrahimovic in de loop der jaren uitgegroeid tot een icoon die zijn sport overstijgt. Naast zijn sterke karakter is Zlatan natuurlijk ook een speler van een zeer hoog niveau. Zijn imposante fysiek en soepelheid, die hij dankt aan zijn achtergrond in de gevechtssporten, hebben hem toegelaten om exceptionele doelpunten te scoren. De Zweed scoorde bij alle ploegen waar hij de revue passeerde en reeg ondertussen de individuele trofeeën aan elkaar. Op 39-jarige leeftijd is hij nog lang niet van plan om zijn schoenen op te bergen en maakt hij nog het mooie weer bij AC Milan.

Neymar

In 2013 verzekert Barcelona zich van de diensten van Neymar, de nieuwe ster aan het voetbalfirmament die alle verdedigers in het Braziliaanse kampioenschap horendol maakt. Het nieuwe fenomeen ontpopt zich dankzij zijn onnavolgbare dribbels al gauw tot een gevestigde waarde, die aan de zijde van Lionel Messi en Luis Suarez een schrikbarende drietand vormt in Catalonië. De tweede beste schutter in de geschiedenis van de Seleção leidt zijn land in 2016 naar haar allereerste olympische titel op de Spelen in Rio. Ook al wordt hij de laatste jaren bij Paris Saint-Germain regelmatig afgeremd door blessures, toch blijft hij een van de beste spelers van zijn generatie.

Robert Lewandowksi

De complete en vlotscorende aanvaller ontploft bij Dortmund in het begin van de jaren 2010 om die Schwarzgelben in 2014 in te ruilen voor de Beierse aartsrivaal. In de loop van de jaren ontpopt de Pool zich tot een van de beste schutters in Europa, met vooral op het Europese toneel vele uitschieters. De statistieken en records van 'LewanGOALski' zijn dan ook om van te duizelen. De rijzige Pool is de auteur van de snelste vierklapper in de geschiedenis in 9 minuten, de snelste vierklapper in de Champions League in 14 minuten en 31 seconden en is de enige die erin slaagde om vier keer te scoren in de halve finales van het kampioenenbal.

Kylian Mbappé

De Fransman is misschien wel de ster van de afgelopen jaren. Als prille tiener ontpopt Mbappé zich bij AS Monaco door zijn onnavolgbare dribbels, zijn snelheid en zijn neus voor goals razendsnel tot een fenomeen. Wanneer hij in 2017 naar PSG trekt, wordt hij op amper 19-jarige leeftijd reeds beschouwd als een van de beste voetballers ter wereld. De Parijzenaar is een van de drijvende krachten achter de Franse wereldtitel in 2018. Hij werd er de tweede jongste voetballer die erin slaagde om twee treffers te scoren in de knock-outfase van het WK en vond ook in de finale de weg naar doel.

Lionel Messi

De Argentijn deelt al jarenlang het statuut van beste speler ter wereld met Cristiano Ronaldo. De zesvoudige winnaar van de Gouden Bal en de Europese Gouden Schoen is net als de Portugees houder van talloze records: beste schutter in de geschiedenis van La Liga, bij FC Barcelona en de Argentijnse nationale ploeg, het meeste aantal doelpunten in een kalenderjaar (91 in 2012) ...De beste passeur van de 21ste eeuw leidde zijn Catalaanse club naar zeven landstitels en twee Champions League-eindoverwinningen in de jaren 2010.

Cristiano Ronaldo

Het zal niemand verbazen dat ook de Portugees zijn opwachting maakt in dit lijstje. Net als Lionel Messi is hij hors catégorie in het voetbalwereldje. Het voorbeeld van professionaliteit en regelmaat blinkt overal waar hij passeert uit. De huidige speler van Juventus liet zijn voetafdruk na in de jaren 2010 door vier Gouden Ballen in de wacht te slepen. De winnaar van EURO 2016 is er dankzij zijn winnaarsmentaliteit en talent in geslaagd om haast alle trofeeën in de wacht te slepen en een indrukwekkende reeksje records te laten noteren. Het meest recente? Hij is de eerste speler uit de 21ste eeuw geworden die erin is geslaagd 400 wedstrijden in de vijf grootste Europese competities te winnen.

Andere spelers die zeker ook niet hadden misstaan in dit overzicht: Andrés Iniesta, Xavi, Andrea Pirlo, Steven Gerrard, Frank Ribéry, Arjen Robben, Eden Hazard, Thibaut Courtois, Karim Benzema ...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top