IKRAAAN strikt Jef Neve voor een gevoelig en breekbaar ‘WAAROM’

Muziek | Dat ze zich niet in een vakje laat duwen, dat wisten we al, maar dat een samenwerking met jazzpianist Jef Neve IKRAAN zo goed ligt, daar staan we toch graag eens bij stil. Daarom richten we de spotlights deze week op de hiphopzangeres die met haar zoetgevooisde stem donkere teksten tot leven brengt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eigenlijk hebben we in deze inleiding, om het wat kort te houden, zowel Jef Neve als IKRAAAN wat kort door de bocht omschreven. Neve is bijvoorbeeld veel meer dan alleen een jazzpianist. Hij componeerde filmmuziek voor verschillende grote Vlaamse cineasten, voerde meermaals concerten op met klassieke muziek, onder andere samen met het Flanders Philharmonic, trad op met Gabriël Rios… Denk maar aan zijn herwerking van het nummer ‘Synrise’ van de elektroformatie Goose om een beeld te krijgen van zijn veelzijdigheid.
 
Net zo veelzijdig is zelfverklaarde glitter princess IKRAAAN uit Mechelen. De 22-jarige zangeres begon op haar vijftiende te rappen, naar het voorbeeld van haar idool Tupac Shakur. Sindsdien ontwikkelde ze een andere manier van zingen die tegelijk vrij, breekbaar en zacht klinkt. IKRAAAN zingt met die zoete klanken in het Nederlands over de dood, over de stemmen in haar hoofd en over de duisternis. En onder haar stemgeluid horen we steevast een eclectische mix van trage trap-beats, synths en een strijkorkest.

Lege zaal

De zangeres noemt haar eigen muziekgenre “soultrap”, en dat is voor haar het ideale medium om diep te graven in haar ziel en emotionele teksten op te diepen. Met elk nummer legt ze haar ziel bloot, en de eerlijke manier waarop ze zichzelf presenteert, legde haar geen windeieren. Ze tekende bij het urban label Fake Records, waar onder andere rapper Brihang ook bij hoort. Ze speelde in diens voorprogramma en in dat van Zwangere Guy, waar ze het publiek helemaal in bezwering kon brengen.  
 
Haar eerste EP ‘HAPPY PILL’ kwam in september 2019 uit, en in het begin van dit jaar selecteerde Studio Brussel haar voor de finale van De Nieuwe Lichting, waar ze vierde werd. Het afgelopen jaar groeide haar bekendheid alleen maar en bracht ze singles als ‘ALLEEN’ en ‘COBRA’ uit, telkens met videoclips die haar uiteenlopende stijlen in de kijker zetten. Die kregen Engelstalige ondertitelingen, mede zodat de Franse monteerder zou weten waar ze over zingt en om internationaal wat punten te scoren.
 
IKRAAAN had in 2020 normaal een drukke agenda moeten hebben, maar om welgekende redenen moesten haar optredens verplaatst worden naar volgend jaar. Dat is misschien wel de reden waarom ze in de videoclip voor ‘WAAROM', haar samenwerking met Jef Neve, op het podium van een lege Minardschouwburg staat. Breekbaar zingt ze over bedrog en stelt ze de vraag: “Waarom was ik niet genoeg voor jou? / Waarom zij wel?” terwijl Jef Neve haar met zachte pianotoetsen ondersteunt. Luister hieronder naar het nieuwe nummer en oordeel vooral zelf over de samenwerking.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top