Een copieuze feestmaaltijd voor de liefhebbers van de cross met eindejaar

Sport |
De terugkeer van Mathieu Van der Poel, de mythische cross op de Citadel van Namen, de voorlaatste manche van de Superprestige in Heusden-Zolder, een derde en nieuwe wedstrijd in de Wereldbeker in Dendermonde en de grote strijd tussen Brand en Alvarado bij de dames: voor de liefhebbers van het veldrijden wordt het smullen tijdens de laatste twee weken van december… 
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Mathieu is back!
 
In december keert Mathieu van der Poel terug naar zijn oude liefde, het veldrijden: vanaf 12 december, met de Scheldecross in Antwerpen, duikt hij opnieuw het veld in. Iets om naar uit te kijken, want hij is niet meer in het veld verschenen sinds februari. Wordt hij meteen de te kloppen man? Een week later start hij in Namen…
 
20/12: Spektakel verzekerd op de Citadel
 
De fans van het veldrijden weten dat er enkele afspraken zijn die niet te missen zijn, wedstrijden waar zij in pre-coronatijden zeker naartoe trokken of crossen waar zij in de huidige tijden op het puntje van hun stoel gaan zitten: de Koppenbergcross met zijn kasseien, Zonhoven met zijn beroemde Kuil, Koksijde en de wereldvermaarde duinen en… Namen en zijn citadel. Enkele edities hebben volstaan om van deze cross met het veeleisende en spectaculaire parcours op de historische site van de Citadel een van de grote wedstrijden te maken. Dit jaar is Namen een van de vijf overgebleven Wereldbekerwedstrijden en wordt nóg meer uitgekeken naar de cross op Waalse bodem: het wordt immers de cross waar Mathieu van der Poel en Wout van Aert voor het eerst dit seizoen de degens zullen kruisen. Enkele dagen later doen zij dit nog een keer over in Herentals. Zullen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts of andere Laurens Sweecken zich zomaar in de schaduw van de twee groten laten fietsen?
 
26/12: Ontknoping in het verschiet in de Superprestige in Zolder 
 
Na de manches van Boom (zege van Iserbyt) en Gavere kan de voorlaatste manche van de Superprestige in Zolder al misschien het klassement van de Superprestige 2020/2021 in een definitieve plooi leggen. Eli Iserbyt, Toon Aerts et Laurens Sweeck (die bijzonder graag rijdt op dit parcours) zullen wellicht dit seizoen uitmaken wie het eindklassement van dit regelmatigheidscriterium wint. Op de technische en zanderige omloop waar veel moet worden gelopen pakte Wout van Aert in 2016 zijn eerste wereldtitel, een van de mooiste herinneringen uit zijn carrière. Inspireert dat hem tot een groot nummer dit jaar?
 
27/12 : Een primeur in de Wereldbeker in Dendermonde
 
Na de manches van Tabor en Namen en voor die van Hulst en Overijse houdt de Wereldbeker op 27 december halt in Dendermonde: de Ros Beiaardstad neemt op de kalender de plaats in van Wachtebeke. In Dendermonde wordt gecrost op 27 december, in de plaats van de oorspronkelijk voorziene avondcross van Diegem. De gevarieerde en selectieve omloop is getrokken in deelgemeente Grembergen. Met de primeur in Dendermonde zal de Wereldbeker al voorbij de helft zitten en is de mogelijke eindwinnaar al misschien te voorspellen.
 
Duel tussen de Nederlandse veldrijdsters bij de dames
 
Bij de dames is het al oranje wat de klok slaat en dat zal in december wellicht niet anders zijn: het Nederlandse legioen wordt ook in december overal vooraan verwacht, zo groot is de dominantie van Nederland in het seizoen tot dusver. Ceylin del Carmen Alvarado, de huidige wereld- en Europese kampioen, vecht voor elke centimeter modder tegen Lucinda Brand. Beide dames staan schouder aan schouder in de klassementen van de Superprestige en de Wereldbeker, ook al proberen Annemarie Worst of Denise Betsema zich in de strijd te mengen. Van Belgische zijde is het hopen dat Sanne Cant meer regelmaat en de goede vorm te pakken krijgt om de concurrentie met de Nederlandse dames aan te gaan.
 
Het eindejaarsmenu in het veldrijden:
 
zondag 20/12: Citadelcross van Namen (Wereldbeker) live te volgen op Pickx Live en Proximus Sports 1
dinsdag 22/12: Essen (Ethias Cross) live te volgen bij VTM
woensdag 23/12: Herentals (X2O-trofee) live te volgen op Sporza
zaterdag 26/12: Heusden-Zolder (Superprestige) live te volgen op Pickx Live en Proximus Sports 1
zondag 27/12: Dendermonde (Wereldbeker) live te volgen op Pickx Live en Proximus Sports 1
mercredi 30/12: Bredene (Ethias Cross) live te volgen bij VTM

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top