Red Flames bemachtigen plaatsje op EK 2022: wat zullen de ambities zijn?

Red Flames | Het ticket voor Euro 2022 is binnen voor de Red Flames. Met een klinkende 4-0 zege tegen Zwitserland wisten de Belgische voetbalvrouwen met brio hun plaatsje op het EK te bemachtigen. Wat mogen we van de Flames verwachten straks op dat Europees kampioenschap?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De opdracht voor de Red Flames was vooraf tegen Zwitserland duidelijk: winnen en het ticket voor het EK was binnen. Na een lastig begin voor de Flames namen de Belgische vrouwen het heft in eigen handen na twee goals van Tine De Caigny. Met ook nog goals voor Tessa Wullaert en Janice Cayman was het verschil meer dan duidelijk. België eindigde zo in groep H op de eerste plaats, voor Zwitserland.

Het wordt het tweede EK ooit voor de Red Flames, die in 2017 voor een eerste keer mochten proeven van Europees landenvoetbal. Destijds werd de groepsfase het eindstation voor de Belgische vrouwen. Tegen Noorwegen kon er nog gewonnen worden, maar Denemarken en de latere eindwinnaar Nederland bleken in groep A te sterk voor de Flames.

Het Europees kampioenschap voor vrouwen zal in 2022 plaatsvinden van 6 tot 31 juli in Engeland. Oorspronkelijk stond het EK gepland voor volgend jaar, maar omdat hetzelfde kampioenschap bij de mannen werd verplaatst naar 2021 omwille van het coronavirus, schoof dat van de vrouwen een jaartje op. Zestien landen zullen deelnemen, die ingedeeld worden in vier poules. Enkel de top twee van iedere groep stoot door. Tot dusver plaatsten Duitsland, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk, IJsland, België en organisator Engeland zich. De overige landen moeten zich proberen te plaatsen via play-offs.

Groepsfase overleven

Met het ticket op zak is het nu de vraag wat we van de Flames mogen verwachten in 2022. Ook al zijn we nog ver verwijderd van de openingswedstrijd, het doel lijkt op zijn minst al om beter te doen dan op het vorige EK.

Toen strandde het schip voor de Flames dus in de groepsfase. Bondscoach Ives Serneels hoopte in 2017 voort te kunnen bouwen op deze primeur, maar het WK van 2019 werd echter niet gehaald. In de play-offs was toen Zwitserland te sterk in de halve finales. De revanche nu zal dus des te zoeter smaken.  

Blik gericht op WK 2023?

Met nog anderhalf jaar voor de start van het EK hebben de Flames dus genoeg tijd om toe te werken naar hun tweede verschijning op het internationale toneel. Dat zal bondscoach Serneels moeten doen zonder de ervaren Heleen Jaques. Die liet weten dat de kwalificatie voor het EK haar laatste wapenfeit was voor de Flames. Na dit seizoen stopt Jaques bij Gent om zich te richten op het trainerschap.

En met de EK-kwalificatie al op zak mogen we misschien ook al een extra stapje verder kijken. Zo zal er namelijk een jaar na het EK meteen het WK plaatsvinden in Australië en Nieuw-Zeeland. In tegenstelling tot het WK van 2019 mogen nu 32 teams in plaats van 24 deelnemen. In het evolutieproces van de Flames is kwalificatie voor het WK een volgende, noodzakelijke stap.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top