Dit is het beste Scandinavische kijkvoer op Netflix

De jongste jaren waren de Scandinavische landen verantwoordelijk voor enkele cinematografische pareltjes, wat leidde tot de verheffing van Scandinavië als keurmerk voor verfijnd kijkvoer. Denemarken, Zweden of Finland staan inmiddels bekend voor hun realistische drama’s met donkere humor. Regisseurs als Thomas Vinterberg en sterren als Alicia Vikander en Mads Mikkelsen zetten Scandinavië op de kaart. Ter illustratie zet Proximus Pickx vijf Scandinavische films en series, die allemaal te bekijken zijn op Netflix, in de schijnwerpers.

Borgen

Wie nog nooit van Birgitte Nyborg heeft gehoord, moet de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd. Sidse Babette Knudsen speelt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Men noemde de reeks, waarin het reilen en zeilen op en achter de schermen van het politieke schouwtoneel uitvoerig aan bod komt, de sterkste reeks die ooit in Europa werd gemaakt. Tweeënzeventig landen kochten de serie en NBC blikte een Amerikaanse remake in. In de serie wordt Nyborg herhaaldelijk geconfronteerd met de onvermijdelijke vraag: hoe ver kan je gaan om de macht te grijpen en te consolideren?
 
De term 'Borgen' betekent burcht en verwijst naar Christiansborg, waar het Deense parlement zetelt. Er werden drie seizoenen gemaakt. Ook in België had ‘Borgen’ heel wat aanhangers: er werd zelfs een aflevering van ‘Reyers Laat’ omgedoopt tot ‘Reyers Borgen’, met Sidse Babette Knudsen als invitée.
 

The Square

Christian Nielsen is curator van het museum voor moderne kunst in Stockholm en werkt volop aan een prestigieuze installatie over altruïsme met als titel 'The Square'. Een en ander draait in de soep wanneer Nielsen het slachtoffer wordt van een ingenieuze diefstal. Bovendien loopt de aan een pr-bureau uitbestede reclamecampagne voor 'The Square' niet helemaal zoals de curator zich dat voorgesteld had.
 
De satirische film van de Zweed Ruben Östlund, met Elisabeth Moss, Dominic West en Terry Notary, won de Gouden Palm in Cannes in 2017.
 

Caliphate

Terwijl Islamitische Staat een aanslag beraamt tegen Zweden, kruisen de paden van een moeder, een levenslustige studente en een ambitieuze flik. Aan de hand van de verhalen van deze drie mensen, kaart ‘Caliphate’ thema’s aan als indoctrinatie, radicalisering en (religieus) fanatisme. De Zweedse minireeks neemt een onpartijdig standpunt in en oordeelt nooit. De serie voert sterke, complexe en getormenteerde vrouwelijke hoofdpersonages op, die de kijker meetrekken in het verhaal.
 
‘Caliphate’ verscheen in januari op Netflix en maakte indruk met zijn realisme, dat je onderdompelt in een schokkende wereld die voor velen van ons totaal onbekend is.
 

Cadaver

Deze film werd vers uit Noorwegen aangeleverd en staat nog maar sinds kort op Netflix. Maar hou je vast aan de takken van de bomen, want zoals de titel verklapt is ‘Cadaver’ geen film voor gevoelige zieltjes.
 
Na een nucleaire ramp krijgt een ontredderd en uitgehongerd gezin een maaltijd aangeboden door een mysterieuze gast. In ruil moeten de gezinsleden deelnemen aan een theaterstuk, dat plaatsvindt in een luxueus hotel. Voor de voorstelling wordt het publiek gevraagd om maskers aan te doen. Gedurende de voorstelling beginnen mensen uit het publiek te verdwijnen… 
 
Deze Noorse langspeelfilm is technisch gezien geen horrorfilm, maar zet wel een beklemmende sfeer neer. Door zijn decor en esthetiek slaagt ‘Cadaver’ erin om te intrigeren en tegelijk angst aan te jagen. Wie goed kijkt ziet er een vleugje ‘Eyes Wide Shut’ in.
 

Norsemen

Onmogelijk om het over Scandinavië te hebben zonder de Vikingen te vermelden. De populaire Netflix-reeks ‘Vikings’ dompelde ons al onder in de wereld van de noordelijke krijgers, maar die werd geproduceerd in Canada en Ierland. In Noorwegen besloten enkele producenten om hun voorvaderen te huldigen met de serie 'Norsemen'. Het wordt al snel duidelijk dat alles wat series als ‘Vikings’, ‘The Last Kingdom’ en zelfs ‘Game Of Thrones’ brengen, op de hak wordt genomen. Het eerste seizoen bestaat uit zes korte afleveringen van een half uurtje vol droge, bijna Engelse, humor. ‘Norsemen‘ is dan ook een heerlijke parodie op historische reeksen.
 
'Norsemen' (of 'Vikingane' in het Noors) werd geschreven en geregisseerd door Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen. Het interessante is dat serie (om commerciële redenen) zowel in het Noors als in het Engels werd opgenomen. Een slimme zet, want na de première in 2016 op de Noorse zender NRK kreeg de reeks lof van kijkers en recensenten. Zij vonden het een mix tussen Monty Python en Game of Thrones. Het eerste seizoen won dan ook de prestigieuze Noorse tv-prijs Gullruten Award in 2017 voor Beste Comedyserie. Dit jaar verscheen het derde seizoen.
 

Series

Bekijk alles
Top