Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

In november moesten we opnieuw afscheid nemen van enkele grote muziekhelden. Denk maar aan de opkomende rapper King Von van de hit ‘Crazy Story’. Of de Britse rockster Ken Hensley, een van de oorspronkelijke bandleden van Uriah Heep. Of dichter bij huis Bob Van Staeyen van De Strangers (foto).

Ronnie Peel

De Brits-Australische zanger en bassist Rockwell T. James, die je misschien beter kent als Ronnie Peel, overleed op 1 november. Hij werd 74 jaar. In 1971 werd hij lid van de Thunderclap Newman-familie, die twee jaar eerder doorbrak met de hit ‘Something in the air’. Later was hij te zien en te horen bij Paul McCartney’s Wings, The La De Das en John Young’s All-Stars. Onder de naam Rockwell T. James maakte hij een soloalbum, waarvan de single ‘Roxanne’ een bescheiden hit werd in zijn thuisland Australië.

Ken Hensley

Op 4 november overleed de Britse rockster Ken Hensley. De gitarist en toetsenist was een van de oorspronkelijke bandleden van Uriah Heep, bekend van de nummers ‘Easy Livin’, ‘Stealin’ en ‘Lady in Black’. In 1975 veroverde de band een plekje in de Vlaamse ultratop met ‘Return to Fantasy’, dat mede door Hensley geschreven werd. Maar de rockster wist ook te scoren met zijn soloalbums, waarvan ‘Proud Words on a Dusty Shelf’ er één van is. Hensley werd 75 jaar.

Joseph Reynaert

Wie aan Joseph Reynaert denkt, denkt automatisch aan het Eurovisiesongfestival in 1988. De Belgische zanger vertegenwoordigde ons land met het nummer ‘Laissez briller le soleil’. Jammer genoeg strandde hij op de achttiende plek. Zijn zangcarrière begon op straat, maar in 1978 won hij het muziekfestival van Spa. Nadien volgden enkele singles en een album. Na zijn deelname aan het songfestival verdween Reynaert in de anonimiteit. De Belgische zanger overleed op 5 november op 65-jarige leeftijd.  

Len Barry

De Amerikaan Len Barry was een man van vele talenten: zanger, songwriter, muziekproducer en auteur. Jammer genoeg moeten we ‘was’ schrijven, want op 5 november overleed de muzikant op 78-jarige leeftijd. Nadat hij enkele bescheiden hits had gescoord met verschillende bands, ging Barry in 1964 solo. Een jaar later brak hij door met het nummer ‘1-2-3’, al had hij het moeilijk om dat succes later te overtreffen.

King Von

Op 6 november overleed de opkomende Amerikaanse rapper King Von, wiens derde album ‘Welcome to O’Block’ slechts een week eerder werd gereleaset. Een van zijn bekendste nummers tot nu toe is ongetwijfeld ‘Crazy Story’, dat inmiddels ruim 55 miljoen keer werd bekeken op YouTube. King Von was amper 26 jaar toen hij op straat in Atlanta werd doodgeschoten.

Bones Hillman

Bones Hillman, de bassist van de Australische rockband Midnight Oil, overleed op 7 november na een dappere strijd tegen kanker. Hij werd 62. Hillman nam in 1987 de plek van Peter Gifford in en ging nooit meer weg. In datzelfde jaar scoorde de band hun grootste hit met ‘Beds Are Burning’. Onlangs verscheen hun gloednieuwe album: ‘The Makarrata Project’, waarop Hillman nog te horen is.

Oscar Benton

De Nederlandse blueszanger Oscar Benton overleed op 8 november aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij werd 71 jaar. Benton sleepte een platencontract in de wacht nadat hij met zijn Blues Band in 1968 de tweede plek veroverde op het Loosdrecht Jazzconcours. Begin jaren tachtig brak hij internationaal door, in z’n eentje. Nadat Alain Delon zijn single ‘Bensonhurst Blues’ gebruikte in zijn eerste film ‘Pour la Peau d’un Flic’ stond het nummer op nummer één in de Franse hitlijsten. Nadien haalde Benton zijn oude band weer bij elkaar en keerde hij terug naar de blueswereld.

Bob Van Staeyen

Bob Van Staeyen van de Antwerpse groep De Strangers overleed op 14 november, op 84-jarige leeftijd. De kale ‘Stranger’ met zijn typische snor belandde in 1964 bij de groep, die in de jaren 60 bekend raakte met covers van grote hits, als vervanger van Gust Torfs. Eigen aan De Strangers: het Antwerps dialect. Met hun satirische covers van ‘Una Paloma Blanca’, ‘Gigi L’amoroso’ en ‘In the Navy’ werd het viertal in het hele land beroemd.

Lutgart Simoens

Ze is zelf geen muzikante of zangeres, maar voor ons toch zeker een muziekster. Lutgart Simoens was meer dan veertig jaar lang een van de bekendste radiostemmen van Vlaanderen. Het verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’, dat ze maar liefst 23 jaar lang presenteerde, zal altijd onlosmakelijk verbonden zijn aan Simoens. Net als ‘Toppers voor tieners’, het eerste popprogramma op de BRT. Simoens sleurde tal van grote sterren voor de micro, waaronder Cliff Richard en Mick Jagger. Jammer genoeg overleed de radiocoryfee op 15 november. Ze werd 92.

Dominic Grant

Op 18 november overleed de Britse zanger Dominic Grant aan de gevolgen van een verwijding van een slagader in zijn buik. Hij werd 71 jaar. Grant vormde jarenlang de helft van het duo Grant & Forsyth. Oorspronkelijk waren zijn vrouw Julie en hij lid van de Britse popgroep Guys ’n Dolls, maar in 1980 verhuisde het koppel naar Nederland. Vijf jaar later viel de groep uit elkaar. Dominic en Julie gingen samen verder, en maakten doorheen de jaren meer dan tien countryalbums. Met nummers als ‘The sun ain’t gonna shine anymore’ en ‘Turning over new leaves’ zette het tweetal zichzelf helemaal op de kaart.


Muziek

Bekijk alles
Top