Nog één keer 'Het Journaal' met Martine Tanghe

Martine Tanghe, de ware coryfee van de VRT-nieuwsdienst presenteert vanavond om 19u voor de laatste keer ‘Het Journaal’. Ze is 65 geworden en omdat ze als ambtenaar bij een overheidsbedrijf werkt, moet ze verplicht met pensioen. Haar laatste uitzending van vanavond wordt er tegelijk eentje om niet en wel naar uit te kijken.

Martine Tanghe, die haar kaarten altijd dicht bij de borst speelde, lijkt ook nu niet met de grote trom te willen vertrekken. Ze gaf naar gewoonte tot nu toe geen interviews over haar nakende pensioen, dus het is nog wat koffiedik kijken hoe ze er zelf tegenover staat. Maar na 42 jaar als nieuwsanker zal de VRT-nieuwsdienst haar laatste werkdag ongetwijfeld niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De uitzending wordt er dus zeker eentje voor de geschiedenisboeken.
 
Geen enkel interview dus, al vond Vincent Byloo op Radio1 dat hij een uitzondering verdiende. Hij pakte in zijn radioprogramma uit met zogezegd het enige interview dat Tanghe gaf, al klinkt het niet bepaald alsof Tanghe zelf in de studio zat. Met wat knip-en-plakwerk fabriceerde hij zelf de antwoorden die hij graag wilde horen. Zo kan het ook. De radio wil overigens afsluiten met wat volgens luisteraars de beste momenten waren uit de roemrijke carrière van Tanghe.

Geïnteresseerd

Zelfs in die andere nieuwsstudio in Antwerpen laten ze Tanghe niet zonder boe of ba vertrekken. In ‘De zevende dag’ nam VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten zondag even het woord vanuit zijn eigen studio. “Dag Martine”, sprak hij haar rechtstreeks aan. “Het is niet gebruikelijk om vanuit deze studio jullie nieuws aan te kondigen, maar het zijn dan ook uitzonderlijke dagen. Morgen is jouw laatste werkdag en dat betekent dat we vandaag voor een laatste keer figuurlijk tegenover elkaar staan en we tegelijk het nieuws presenteren. We werden de voorbije jaren vaak in één adem genoemd. Wat mij betreft, zou dat gerust nog enkele jaren mogen blijven duren. Voor jij aan jouw nieuws begint en ik aan het mijne: bedankt.”
 
Op sociale media wordt opgeroepen om massaal naar de laatste uitzending van Martine Tanghe te kijken. Haar collega’s trommelen kijkers op met posts op hun persoonlijke kanalen en op het facebookevenement ‘Samen naar het laatste journaal van Martine Tanghe kijken’ tekenden zo’n 45.000 kijkers al present. “’Geïnteresseerd’ is de gepaste reactie op dit event, want dat is het gevoel dat Martine ons ook al die jaren gaf”, schrijft de organisator met een kwinkslag.
 
Om te zien hoe de VRT-nieuwsdienst Martine Tanghe uitzwaait, stem je vanavond om 19u af op één.

Films

Bekijk alles
Top