Omar “Woong” Van Vynckt: “Het is een kleine wereld, maar vergis je niet. Het is bikkelhard”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Als gamer was hij al ambitieus en wou hij de beste zijn. Die ambitie heeft Omar Van Vynckt ook als caster. Te beginnen met Be The Next Caster, een uitgelezen kans om zijn carrière in esports een duwtje in de rug te geven. Met zijn vlotte babbel heeft de Antwerpenaar alvast een serieuze troef in handen.

Kijk je uit naar het begin van de wedstrijd?

Ik heb er echt zin in. Ik ben ook benieuwd naar welke nieuwe gezichten ik ga ontdekken. Ik ken al wat gezichten in de scene, maar het werd wel eens tijd om ook nieuwe mensen te leren kennen. Dat is ook het leuke aan de scene, om zo nieuwe mensen te leren kennen. Er is wel wat stress, maar ik denk wel dat het goed komt. Ik heb ook al wat ervaring, dus dat helpt om met die stress om te gaan.

Welke ervaring heb je dan in de scene?

Ik ben analist op de desk voor League of Legends, voor de Belgian en Dutch League. En ik schrijf ook op zelfstandige basis over LoL. Dat is altijd tof om te doen en ik ben er ook eigenlijk elke dag mee bezig. Ik speel zelf ook nog op een hoog niveau.

Hoe ben je eigenlijk in de scene terechtgekomen?

Toen ik 14 was ben ik beginnen spelen met een vriendengroep van vier. Twee van die vrienden waren echt heel goed in dat spel, maar ik vond die eigenlijk niet zo leuk. Dus had ik met die andere vriend afgesproken om veel te oefenen en ook goed te worden. En dat is wel echt competitief geworden, die twee tegen twee. Wij wilden steeds beter worden, en zij ook. Ik heb dat echt zo’n vier tot vijf jaar gespeeld en ben ik overgeschakeld naar professioneel gamen. Maar dat combineren met studies was echt moeilijk, dus heb ik mijn studies laten vallen. Maar de return en de financiële compensatie voor het aantal uren dat je erin investeert, was in België te klein. Dan heb ik besloten om analist te worden en zo ben ik er een beetje ingerold.

Ligt in die rol ook je toekomst in de scene?

Ik denk het wel. Ik ben wel begonnen als speler, maar ik merkte al snel dat het moeilijk ging worden om echt uit te groeien tot een sterspeler. Misschien als ik er écht heel veel tijd in kon steken, maar dat was niet mogelijk. Twaalf uren per dag spelen, dat is zowel fysiek als mentaal loodzwaar. Maar het broadcasten is echt wel iets voor mij. Ik voel me thuis voor een camera en ik ben dol op de mensen waarmee ik samenwerk. Het is hier in België nog een kleine wereld, maar ik voel me er wel thuis. Maar vergis je niet, het is ook wel bikkelhard. Als je een fout maakt, staan de mensen in rij aan te schuiven om je plek in te nemen. Je moet echt opletten wat je doet. Alles wordt ook opgenomen, dus het moet gewoon volledig correct zijn.

Je nickname is Woong. Van waar komt die naam?

Dat klinkt misschien wat raar, maar ik heb die eigenlijk gewoon gestolen. Gebruikt in het Antwerpse. Ik was grote fan van een speler genaamd Woong op de League of Legends World Championships in 2013. Dat was het eerste grote esportsevenement dat ik ooit heb gezien. Woong was een Koreaanse speler met een heel agressieve speelstijl. Tot dan had ik altijd van die melige nicknames zoals Omi Boy, Omi-One Kenobi, Emperor,… Woong vond ik veel beter en de manier waarop dat geschreven was gewoon leuk. Die naam was ook nog beschikbaar op mijn server, dus kon ik die gewoon gebruiken.

Zie je in League of Legends ook je toekomst liggen?

Absoluut. Ik speel ook graag andere games. Shooters zoals PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) en Valorant bijvoorbeeld. Maar mijn kennis over League of Legends gaat veel dieper en daardoor voel ik mij ook veel comfortabeler om die game te casten. Ik heb daar ook mijn hart aan verloren. Ik ken die game van binnen en van buiten en ik probeer elke dag alles op te volgen zodat ik steeds op de hoogte ben. Ik heb zeven jaar gestoken in die game. Als ik dat nu voor een andere game zou moeten doen, dan moet ik daar ook wel echt een toekomst in zien.

Heb je via het gamen vrienden gemaakt in het buitenland?

Heel wat vrienden eigenlijk. Als je Nederland meetelt, praat ik dagelijks met vrienden uit het buitenland. Ik praat ook regelmatig met mensen in Portugal, mensen uit de States,… We praten ook niet alleen over esports, maar ook over persoonlijke kwesties of over de verkiezingen bijvoorbeeld. Het is eigenlijk een heel gemakkelijke manier om contacten te leggen en te onderhouden met mensen uit het buitenland. Ook over mijn deelname aan Be The Next Caster hebben we het gehad. Dan vraag ik hen of ik dat zou kunnen bijvoorbeeld.

Laatste vraagje nog: welke tips kan je mensen meegeven die een carrière willen starten in esports?

Ik denk meteen aan ervaring en passie. Je moet graag naar events komen. Ook als je geen speler bent, kom dan naar events en praat met de mensen die daar aanwezig zijn. Dat zijn allemaal mensen die ofwel in de scene zitten ofwel graag in de scene zouden werken. Misschien kan je er zo wel inrollen, want zo is het ook bij mij gebeurd. En hou je social media clean. Als je een gezonde carrière wil opbouwen in de esportswereld, dan moet je ervoor zorgen dat je social media je cv is. Mensen die scouten, gaan bijvoorbeeld ook naar Twitter kijken. Alles wat je tweet of retweet, dat zegt veel over jou. Als je dat netjes houdt en interactief bent met je volgers, dan kan je zo online contacten leggen en dat combineren met de contacten die je offline legt. En als je dat niet tof vindt, dan is de esportswereld niets voor jou denk ik. Dat is die passie die dan naar boven moet komen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top