Vincent “Freekje” Vanloo: “In België zijn we te laat professioneel beginnen werken”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vincent Vanloo is een van de oudste kandidaten. In de competitie zal hij zijn kennis en ervaring goed kunnen gebruiken. Wij spraken hem net voor de start.

Dag Vincent, welkom in de Proximus Lounge. Ben je klaar voor de competitie?

Ik zie het wel zitten. Voor een keer heb ik niet te veel stress. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik meedoe voor de ervaring. Ik leg mezelf geen druk op om te winnen. Het competitieve beest in mij komt nog niet naar boven. Het is misschien wel belangrijk dat dat op het einde naar boven komt.

Als ik aan iets nieuws begin dat niet in mijn comfortzone ligt, ben ik meestal wel nerveus en angstig. Maar nu ben ik vrij kalm. Dus dat is goed hè.

Waar ben je momenteel zoal mee bezig?

Buiten mijn fulltime job en het samenwonen met mijn vriendin, wat al een heel leven op zich is (lacht), game ik nog wel vrij veel. Ik ben ook al iets ouder, dus mijn echt professionele gamingcarrière ligt al iets of wat achter mij. Ik heb al verschillende functies gehad: speler op vrij hoog niveau in binnen- en buitenland, teammanager, organisator van toernooien in binnen- en buitenland. Tegenwoordig speel ik voor de fun met vrienden op World of Warcraft, League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive. De Benelux-scene in LoL en CSGO volg ik wel op de voet. Het is vooral in CSGO dat ik “gespecialiseerd” ben.

Hoe ben je in de gamingwereld terechtgekomen?

Toen ik 10-11 jaar oud was, ging ik al naar LAN parties waar ik stoeltjes op elkaar moest zetten om boven de tafel uit te komen. Mensen namen daar deel aan kleine competities en dat sprak mij aan. Ik ben daar op die manier ingerold en tot op vandaag speel ik nog altijd. De LAN parties waren mijn eerste aanraking met competitie.

Wat was de reactie van je familie hierop?

Tot mijn verbazing waren zij heel ondersteunend. We hadden bijvoorbeeld een toernooi in het zuiden van Frankrijk. We waren toen allemaal 17-18 jaar oud en slechts één persoon had een rijbewijs en auto. We waren met vijf en al ons materiaal moest natuurlijk ook mee. Mijn familie ging mee en bracht daar een weekendje door op vakantie, terwijl wij een beetje verder aan het gamen waren.

Hoe hou jij je bezig in deze tweede lockdown?

Ik speel momenteel World of Warcraft en heb deze week opnieuw League of Legends geïnstalleerd om samen met mijn vriendin te kunnen spelen. Mijn vriendin is die game altijd blijven spelen. We hebben de laatste dagen wat wedstrijden gespeeld met vrienden van haar. Dat was plezant, maar ik loop een beetje achter en heb 101 vragen.

Wat vind je momenteel van de algemene scene in België?

De Belgische scene begint er te komen, maar staat nog mijlenver achter op de andere landen. Ik draag al geruime tijd mijn steentje bij aan de ontwikkeling van onze scene en ik wil dat ook blijven doen. Mijn deelname aan deze competitie maakt daar ook deel van uit.

Waar zie je de Belgische esportsscene over 5 à 10 jaar?

Ik hoop op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de andere landen. Als je kijkt naar Spanje of Frankrijk, die staan in mijn ogen vijf jaar verder dus ik hoop dat wie in die richting evolueren. Meerdere leagues met professionele organisaties die zich er voltijds op focussen en spelers die fulltime betaald worden. Errond moet ook een scene gecreëerd worden, want in België en de Benelux vind ik dat de interactie met de community vrij pover in vergelijking met andere landen.

Hoe komt het dat wij een achterstand hebben ten opzichte van onze buurlanden?

We zijn te laat professioneel beginnen werken. Er zijn enkele bedrijven die nu fulltime met esports bezig zijn. Dat moest veel vroeger gebeuren.

Je komt uit Gent. Heeft dat bepaalde voordelen of nadelen op esportsvlak.

Kayzr is in Gent gevestigd. Dat is een hele grote naam binnen België en de Benelux. Outpost heeft er ook een gamecenter en organiseert er toernooien. Gent is ook een studentenstad. Er loopt heel wat jong volk rond. Uit de universiteiten en hogescholen van Gent nemen trouwens heel wat teams deel aan de Belgian College League (een competitie voor gamende studenten; red.)

Hoe ben je in de rol van caster gekropen?

Ik ben teamcoach/analist geworden toen ik zo ongeveer gestopt ben met professioneel gamen. Ik keek wat demo’s, noteerde wat de tactiek was van de tegenstander om dat dan door te vertellen aan het team en om als team te verbeteren. Ik keek ook vaak naar live wedstrijden. Als er geen stream was, zette ik zelf een op voor bijvoorbeeld 50 mensen. Ik gaf daar dan wat commentaar op en kreeg vrij goede feedback. Dus ik dacht: ik zal dat hier en daar eens doen als dat nodig is. Zo ben ik daar eigenlijk mee begonnen.

Je vertelde een beetje eerder dat je al een zekere leeftijd hebt, namelijk 32. De andere kandidaten zijn jonger. Hoe komt het dat jij meedoet aan de competitie?

Ik vind dit soort competities vrij belangrijk voor de ontwikkeling van de scene. Daar wil ik graag mijn steentje toe bijdragen. Ik durf zeggen dat ik een vrij brede kennis heb van alles binnen de scene. De game zelf, maar ook bijvoorbeeld hoe evenementen lopen, hoe partnerships werken. Ik denk dat ik met die kennis wel een bijdrage kan hebben, ook al is het gewoon maar meedoen.

Maakt je leeftijd een verschil?

Ik denk niet dat dat een impact heeft. Leeftijd maakt niets uit. Redeye (een van de eerste professionele esportscasters; red.) heeft ook al een zekere leeftijd (49; red.) en was tot voor kort nog actief op Dota 2. Hij was super geliefd dus ik denk niet dat leeftijd een invloed heeft.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top