Nichola “wH1TE” Bauwelinck: “Ik heb Noord-Amerika gezien door esports”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Nichola Bauwelinck werd gepassioneerd door games als Call of Duty en Counter Strike en waagt zijn kans om de nieuwe caster van België te worden. Gewapend met een gezonde dosis humor trok hij de wereld rond om verschillende esportsevenementen bij te wonen. Van Noord-Amerika tot de Proximus Lounge in Brussel, het blijkt een verrassend kleine stap te zijn.

Nichola Bauwelinck, met de nickname wH1TE. Van waar die keuze?

Ik had vroeger een YouTube-kanaal als Call of Duty-speler. Ik keek altijd naar humoristische filmpjes en wou dat ook gaan doen. En via een website waar je namen kon maken ben ik bij de naam Whitentar uit. Toen ik overschakelde naar Counter Strike heb ik er wH1TE van gemaakt.

Je hebt duidelijk al wat ervaring met shooters. Waarom ben je je hart verloren aan die games?

Shooters zijn eigenlijk de eerste games waar ik mee gestart ben. In 2011 hadden mijn ouders een Nintendo Wii gekocht en daar speelden wij wat games op. Maar toen kwam Call of Duty uit en dat was lastig, want om te schieten moest je richten naar het scherm en na een tijdje kreeg je echt pijn aan je armen. Daarna ben ik overgeschakeld naar een Xbox 360 en dan ben ik wel veel beginnen gamen, vooral op al die Call of Duty-games. Eind 2014 ben ik dan overgeschakeld naar Counter Strike en ben ik die scene ook beginnen volgen. Ik begon ook kleine matchen te casten, maar dat is altijd klein gebleven. Ik heb mij vooral gericht op het zelf spelen van de game. Ik heb zo’n 5000 uren op de teller staan. Ik heb in teams gespeeld en ook een klein toernooi gewonnen. Dus ik weet wel wat er in de hoofden van de spelers omgaat en hoe de communicatie in een team verloopt.

Van gamer naar caster. Waarom heb je die stap gezet?

Ik game nog steeds hoor. Als ik gedaan heb met casten, ga ik gewoon zelf terug aan de slag met de game. Dat entertainen heeft er gewoon altijd ingezeten. Toen ik uit ging met vrienden, was ik ook degene die steeds mopjes maakte en dat doe ik ook tijdens het gamen. Ik ben mij vooral meer gaan toeleggen op het casten door een blessure. Ik kreeg last aan mijn polsen en dat begon zoveel pijn te doen dat ik ook minder goed begon te gamen. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan en daar hebben ze me verteld dat ik minder moest gamen. Daardoor ben ik me meer gaan toeleggen op het casten. Enkele maanden later had ik ook mijn eerste opdracht als caster te pakken. In het begin als vervanger, maar de weken nadien kon ik casters blijven vervangen. Uiteindelijk ben ik dan vast als caster aan de slag gegaan. Dus die stap van professioneel gamer naar professioneel caster is er snel gekomen. Het is ook gemakkelijker te combineren met je studies bijvoorbeeld. Tenzij je als caster ook de echt grote wedstrijden moet becommentariëren en je de hele wereld moet afreizen. Dan is die combinatie wel veel moeilijker natuurlijk.

Welke studies volg je dan?

Ik studeer Multimedia en zou graag Toegepaste Informatica studeren volgend jaar. Als ik natuurlijk, via deze show bijvoorbeeld, de kans krijg om aan de slag te gaan als professioneel caster, dan gaat mijn toekomst er volgend jaar anders uitzien natuurlijk.

Heb je veel buitenlandse vrienden gemaakt door esports?

Zeker en vast. Ik heb een jaartje gewerkt en daardoor had ik wat extra geld om naar Counter Strike-evenementen te gaan. Ik ben naar de majors gegaan in Polen, Duitsland en in Londen. Ik heb daar heel wat mensen leren kennen, waaronder ook iemand uit Canada. Daar heb ik ook twee weken gelogeerd. Dus dankzij esports heb ik Noord-Amerika gezien. De eerste reis zonder mijn ouders was in 2017, naar Malmö in Zweden. Ook om een esports evenement te bezoeken.

Wat maakt esportswedstrijden zo boeiend om naar te kijken?

Er is zoveel informatie en er gebeurt ook zoveel op het scherm. Daarom kan je je als caster ook zo uitleven tijdens wedstrijden. Je kan het hebben over de kills, over de tactiek, over de wapens die de teams gebruiken. Er is zoveel meer informatie om mee te werken. Misschien wel 10.000 keer zoveel als bij een gewone sportwedstrijd. Laat mij commentaar geven bij een voetbalwedstrijd en ik zou bijvoorbeeld niet veel verder geraken dan “Messi heeft de bal”.

Is het dan moeilijk om een esportswedstrijd als kijker te volgen als je er niet zoveel over weet?

Dat hangt een beetje af van de kwaliteit van de stream en de aanpak van de productie. Sommige casters proberen het gemakkelijk te maken voor nieuwe kijkers, maar er zijn ook casters die heel wat informatie geven. Voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met de game wordt het dan moeilijker om de wedstrijden te volgen als je zoveel informatie te verwerken krijgt. Dan geef je het als nieuwe kijker sneller op natuurlijk. Dus het is heel belangrijk om als caster te blijven entertainen en de mensen te blijven boeien. Zowel de kenner, als de leek.

Je hebt hier alvast een indrukwekkend decor om de mensen te entertainen. Ben je er ook klaar voor?

Absoluut. Ik heb ook wat ervaring met zo’n decor vol camera’s waar mensen heen en weer lopen en waar het druk is. Maar ik kan alles rondom mij wel wat afsluiten en me concentreren op mijn job als caster. Ik heb ook geleerd om mensen te entertainen met bijvoorbeeld humor. Onlangs heb ik een stream gedeeld via Instagram en toen kreeg ik een berichtje van iemand van mijn school die het spel niet kende, maar wel moest lachen om mijn grapjes. Vooral internationaal merk ik toch wel dat er soms wat meer entertainment mag inzitten. Dat ga ik in deze show toch wat proberen doen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top