Statistieken JPL - #13 : Het Kiel, een vesting

Sport |
Het getal dertien bracht deze keer geen ongeluk, want de dertiende speeldag van de Jupiler Pro League kon nog eens volledig worden afgewerkt. Nog altijd zonder publiek, maar geen enkele wedstrijd moest worden uitgesteld door het coronavirus. In 9 wedstrijden werd 25 keer gescoord: 60 procent daarvan (15 goals) in de tweede helft.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De vorige speeldag in de Jupiler Pro League die volledig kon worden afgewerkt was de achtste speeldag, begin oktober. Sindsdien gooide het coronavirus roet in het eten: niet alleen moesten de wedstrijden achter gesloten deuren worden afgewerkt, veel wedstrijden moesten worden uitgesteld omdat te veel spelers besmet waren geraakt. Het maakte het er niet makkelijker op om een duidelijk zicht te krijgen op de stand. Aan spanning is er echter geen gebrek.
 
10 ploegen voor 4 plekken
 
Bovenaan in de stand staan zeven ploegen binnen een kloof van vijf punten. Als OHL en Cercle Brugge hun inhaalwedstrijd winnen, staan ze zelfs met zijn negenen binnen vijf punten. Negen ploegen dus die nog kunnen dromen van Play-offs 1 en misschien dus wel van de titel. Bij die negen ploegen moeten we wellicht ook nog AA Gent rekenen dat op drie speeldagen 7 op 9 haalde, na een teleurstellende start met 9 op 30.
 
De ploeg in vorm
 
Als we alleen maar rekening houden met de laatste vijf speeldagen, dan zou Racing Genk aan kop gaan, dankzij een indrukwekkende 15 op 15, voor Beerschot (10 op 15), Club Brugge, Antwerp en Anderlecht (8/15).
 
Het Kiel, een vesting
 
Beerschot blijft verrassen en blijft in het spoor van de uittredende kampioen. De Mannekens van Hernan Losada klopten Anderlecht met 2-1, hun zesde thuisoverwinning van het seizoen. Met 18 op 21 op het Kiel kunnen de Kielse Ratten (veruit) het beste thuisrapport voorleggen. Met 14 op 21 in eigen huis komt Racing Genk nog het dichtst in hun buurt.
 
De jeugd
 
Op deze 13e speeldag bracht Cercle Brugge het jongste elftal tussen de lijnen. Met een gemiddelde leeftijd van 23,8 jaar was de basis van de Vereniging jonger dan die van RSC Anderlecht (23,9), STVV en KV Mechelen (24,9). Antwerp bracht dan weer de meest ervaren ploeg op het veld, met een gemiddelde leeftijd van 28,6 jaar, voor Charleroi (28,4), AA Gent en Beerschot (27,8).
 
Spelers uit het buitenland
 
Bij de aftrap van de 9 wedstrijden kwamen 129 van de 198 spelers op de Belgische velden van buitenlandse origine, dus iets meer dan 65 procent. Cercle begon aan zijn wedstrijd tegen Waasland Beveren met 11 buitenlanders aan de aftrap. Het duel tussen Moeskroen (10) en Racing Genk (9) telde het meeste buitenlanders op het veld bij het eerste fluitsignaal. KV Mechelen ging dan weer van start met 8 Belgen in de basis, Standard, Club Brugge en Beerschot met 6 Belgen. Op de website Transfermarkt is een klassement opgemaakt dat alleen rekening houdt met de doelpunten van de Belgische spelers in de JPL. KV Mechelen staat daarin aan de leiding met 26 punten (15 ‘Belgische’ doelpunten), voor Kortrijk (24 punten en 11 Belgische doelpunten) en Standard (22 punten en 11 Belgische goals).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top