Federer, Nadal en Djokovic staan niet langer op eenzame hoogte

Sport | Daniil Medvedev (ATP 4) heeft met de overwinning tegen Dominic Thiem op de Masters in Londen zijn eerste grote titel op het ATP-circuit behaald. Een zege die voor vele watchers niet uit de lucht komt vallen. De twee tennissers toonden de hele week lang dat de drie groten Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic zich best zorgen beginnen te maken, want de wissel van de wacht komt alsmaar dichterbij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Grigor Dimitrov in 2017, Alexander Zverev in 2018, Stéfanos Tsitsipás in 2019 en nu dus Daniil Medvedev in 2020. De laatste jaren ontsnapten de Masters telkens opnieuw aan de drie mastodonten van het ATP-circuit Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic. En toch is iedereen het erover eens dat de overwinning van de Moskoviet anders is dan de verrassende eindzeges van zijn voorgangers. De Rus toonde zich afgelopen week een toonbeeld van de regelmaat met een niet aflatende winnaarsmentaliteit, waardoor zijn overwinning enigszins logisch te noemen is. Is dit dan het definitieve keerpunt in het mannentennis?

De nieuwe generatie leert uit haar fouten

Al jarenlang wordt het ATP-circuit gedomineerd door dezelfde drie kleppers. Enkel een aantal uitzonderingen konden een grand slam op hun palmares bijschrijven zonder ooit op de lange termijn weerwerk te kunnen bieden. Sinds kort toont de nieuwe generatie echter haar tanden en is ze op de afspraak op de grote tornooien. Het bewijs was de eindzege op de US Open van Dominic Thiem enkele maanden geleden.

Ook tijdens de ATP Finals ontpopten de oorspronkelijke outsiders zich tot de topfavorieten. Slechts twee speeldagen in de groepsfase volstonden om van Daniil Medvedev en Dominic Thiem favorieten te maken. Na respectievelijk Novak Djokovic en Rafael Nadal in hun groep te hebben verslaan, sloegen de twee mannen zich in de halve finales opnieuw voorbij het nummer 1 en nummer 2 van het tenniscircuit. Een prestatie die veel zegt over hun progressie inzake regelmaat.

Medvedev eist plaatsje in de geschiedenisboeken op

Daniil Medvedev en Dominic Thiem keken elkaar zondag op het hardcourt van de O2 Arena in de ogen voor de laatste wedstrijd van het seizoen, dat door het coronavirus grotendeels in rook is opgegaan. De 27-jarige Oostenrijker, die in 4 onderlinge confrontaties reeds 3 maal aan het langste eind trok, toonde zich de sterkste in de eerste set. Net zoals in de halve finale tegen Nadal toonde de Rus zijn mentale weerbaarheid door zich via een tiebreak de tweede set toe te eigenen.

De verliezende finalist van vorig jaar moest al snel in de derde en beslissende set een break toestaan. Medvedev, die amper in de problemen kwam op zijn service, hield daarna zijn zenuwen onder controle en maakte het af met een ace. Een jaar nadat hij bij zijn debuut moest afdruipen met drie nederlagen boekt de Moskoviet van 24 jaar zo de mooiste overwinning in zijn carrière. Bovendien wordt hij pas de vierde speler in de geschiedenis die een titel wint nadat hij zowel tegen de nummers 1, 2 als 3 zegevierde (Becker in Stockholm in 1994, Djokovic op het ATP-toernooi van Canada in 2007 en Nalbandian in Madrid in 2007). De finalist van de US Open 2019 heeft in totaal reeds 9 ATP-zeges op zijn actief, waaronder de Masters 1000-tornooien van Cincinatti, Shanghai (beide 2019) en Parijs (2020).

Bovendien sluit deze wedstrijd ook een belangrijke pagina in de geschiedenis van de Masters af. Het was namelijk de laatste editie in Londen, waar het tornooi al sinds 2009 te gast was. Van 2021 tot 2025 verhuist het officieuze WK tennis naar het Italiaanse Turijn. De Zwitser Roger Federer blijft met 6 tornooizeges (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011) de koploper, op de voet gevolgd door de 5 eindzeges van Djokovic (2008, 2012, 2013, 2014, 2015). Het is tevens de enige titel die nog ontbreekt op het palmares van tweevoudig finalist Rafael Nadal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top